Stavlja se tačka na EP: Savršenstvo ili prva slast

Glas Srpske
Stavlja se tačka na EP: Savršenstvo ili prva slast

BERLIN - Vrijeme je za završnu predstavu. U finalu Evropskog prvenstva, u nedjelju, za trofej će se od 21 čas u Berlinu boriti Španija i Engleska.

“Furija” juri četvrti trofej, jer je do sada tri puta bila prvak Evrope (1964, 2008. i 2012. godine), dok “Gordi Albion” nikad nije osvojio pehar namijenjen najboljoj evropskoj selekciji. Engleska je prije tri godine na “Vembliju” izgubila finale od Italije nakon penala. Smatraju na Ostrvu da je ovo taj meč kada će se, kako tvrde, namiriti pravda za sve poraze i promašene penale. Engleska na trofej na velikim takmičenjima čeka još od 1966. godine kada su jedini put osvojili Svjetsko prvenstvo. U Fudbalskoj asocijaciji Engleske već razmišljaju i o narednom ciklusu u kome ponovo na klupi vide Gareta Sautgejta. On je na klupi “Albiona” već osam godina, tačnije, od fijaska nacionalnog tima na Evropskom prvenstvu 2016. kada su izgubili od Islanda. I prije početka ovogodišnjeg EVRA bilo je polemike da li će Sautgejt ostati, a zaključak je da FA želi da zadrži iskusnog trenera, bez obzira na rezultat nedjeljnog finala. Sautgejt je još pred početak Evropskog prvenstva rekao da će se povući sa mjesta selektora ako Engleska ne osvoji takmičenje, međutim, pregovori o nastavku saradnje su već počeli. Sautgejt prednost u finalu daje “furiji”.

- Oni su sa pravom favoriti zbog onoga što su uradili na ovom turniru. Oni su najbolji tim. Imali su dan više za odmor, to je prilično značajno. Taktički moramo da budemo savršeni, jer su oni dobra ekipa - rekao je Sautgejt.

Engleski stručnjak će u finalu moći da računa na sve raspoložive snage, za razliku od Luisa dela Fuentea, koji na raspolaganju neće imati Pedrija, a Hezus Navas je rovit. Španski tim želi u finalu da završi započeto, a od prvog susreta znaju samo za pobjede.

- Suočićemo se sa veoma ozbiljnim rivalom. Pokušaćemo da nametnemo svoj stil, ali nemamo mnogo prostora za grešku. Obje ekipe su u vrhunskoj formi. Biće to sjajna predstava gledaocima. Stilovi su nam veoma različiti. Englezi igraju fizički, njihovi igrači vole prostor. Pokušaćemo da nametnemo svoj stil, da imamo posjed lopte, ali i da stvaramo prilike u kontranapadu. Ipak, i drugi aspekti dolaze u obzir - rekao je De la Fuente.

Djeluje da su kod sjajnog stručnjaka igrači mnogo opušteniji nego kod Luisa Enrikea. Pa je tako De la Fuente otkrio i da je Dani Karvahal, recimo, umio i da zaspi u autobusu pred odlazak na utakmicu.

- Nisam samo ja i Lamin je zaspao dok smo išli na utakmicu sa Njemačkom. Krenuli smo ranije da bismo izbjegli saobraćajnu gužvu i neki od nas su zaspali, ali vidjeli ste šta smo uradili. Izašli smo iz perioda u kome smo kod Luisa Enrikea imali stroža pravila. Trudimo se da neka održimo, ali desi se da neko zakasni, pogriješi… Onda nam Alvaro Morata kaže da možemo da radimo šta god hoćemo samo da osvojimo Evropsko prvenstvo. De la Fuente nam dozvoljava da se sami organizujemo i već smo dogovorili: sve kazne će nam biti oproštene ako pobijedimo u nedjelju - uz osmijeh je rekao Karvahal.

Švajnštajger: Sautgejtov tim uigraniji

Penzionisani njemački fudbaler, Bastijan Švajnštajger Španiju, uprkos dosadašnjoj igri na Evropskom prvenstvu, ne vidi kao izrazitog favorita u finalu protiv Engleske.

- Španci će morati da izađu na kraj sa onim što su Englezi pokazali u prvom poluvremenu polufinala protiv Holandije. To je bila drugačija Engleska od one iz grupne faze. Englezi djeluju visprenije, nešto uigranije. Špancima je ovo prvo finale poslije dužeg vremena, dok su Englezi već vidjeli finale na prošlom Evropskom prvenstvu - rekao je Švajnštajger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana