Spektakl Holandije i Austrije, a remi Francuza i Poljaka za rasplet u grupi D

Milan Zubović
Spektakl Holandije i Austrije, a remi Francuza i Poljaka za rasplet u grupi D

BERLIN - Najljepšu utakmicu dosadašnjeg dijela Evropskog prvenstva odigrali su Holandija i Austrija, a pobjedu su izborili Austrijanci rtezultatom 3:2.

Njime su stigli do prvog mjesta u grupi sa šest bodova jer su Francuzi remirirazli sa Poljskom 1:1. Ekipa Ralfa Rangnika slavila je protiv Poljske (3:1), dok je poražena od Francuza (0:1) pa će u osmini finala igrati protiv drugoplasiranog iz grupe F. Holanđani će čekati rasplet ostalih grupa ne bi li kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe izborila osminu finala.

Pomalo neočekivano prvo poluvrijeme donijelo je bolju igru Austrije koja je imala veći posjed lopte iako nije važila za favorita. Austrijanci su poveli već u šestom minutu i to autoglom Donjela Malena koji je pogodio vlastitu mrežu. Isti igrač mogao je da se iskupi u 23. Minutu kada je vješto izbjegao ofsajd zamku i sam izašao pred golmana Austrije, ali je lopta nakon njegovog šuta otišla pokraj stative. Već u 35. Minutu selektor "lala" Ronald Kuman izvršio je je izmjenu igrača pa je Džoi Vermen izašao, a umjesto njega ušao Čavi Simons. U 42. Minutu pokušaj Memfis Depaj, ali je lopta završila pokraj stative. Marko Arnautović mogao je da udupla prednost svog tima mada nije uspio u toj namjeri iako je prilika bila dosta izgledna.

Samo 70 sekundi bilo je potrebno Holanđanima da dođu do izjednačenja. Fudbaler Austije izgubio je loptu, Čavi Simons je povukao po sredini u uposlio Kodija Gakpa na lijevoj strani koji je ušao u šesnaesterac i matirao Patrika Penca. U novo vođstvo Austriaj je došla u 59. Minutu. Akcija nije mnogo obećavala, sa lijeve strane ubacio je Florijan Grilišč, a Romano Šmid postigao gol mada se čini da je Stefan de Vrij mogao da izbije loptu u polje, ali mu je ona prešla preko noge i zavšila u mreži. "Lale" su izjednačile u 75. minutu preko Depaja, sudija je gledao snimak zbog navodnog prekršaja Veghorsta i na kraju ga priznao za 2:2. Samo pet minuta kasnije Austrijanci su poveli po treći put na ovoj utakmici, a strijelac je bio Marsel Zabicer. Dva minuta kasnije poništen je gol Šmidu koji je bio u ofsajdu. U 86. minutu Veghorst je bio u dobroj prilici, ali je glavom tukao iznad gola.

Remi Francuza i Poljaka

Istovremeno, fudbaleri Francuske i Poljske podijelili su bodove u trećem kolu grupe D nakon što su igrali 1:1. "Trikolori" su stigli do drugog mejsta na tabeli sa pet bodova iza Austrijanaca koji su skupili šest pa će u osmini finala igrati protiv drugog iz grupe E. Poljaci su takmičenje završili kao četvrti u grupi sa jednim bodom.

Previše uzbuđenja nije bilo u prvom poluvremenu utakmice tokom kojeg su Poljaci imali prvu poriliku i to u 14. Minutu preko Sebastijana Šimanskog čiji pokušaj je bio izblokiran. Već u 19. minutu Usman Dembele je šutirao po sredini gola, ali Lukas Skorupski odbranio. Skorupski je dobio prednost u odnosu na Vojčeha Šesnog. Veliku priliku za Poljake imao je Robert Levandovski u 34. Minutu, ali je lopta otišla pokraj lijeve stative nakon njegovog pokušaja. Samo četiri minuta kasnije veliku šansu nije iskoritio Vilijam Saliba koji je pucao visoko iznad gola. U 49. minutu pokušao je Mbape čiji je pokušaj odbranio Skorupski, a samo minut kasnije njegov pokušaj je završio pokraj gola. Prodor Dembelea u 55. minutu na nepropisan način zaustavio je Jakub Kivior pa je sudija svirao jedanaesterac kojeg je Mbape pretvorio u gol, svoj prvi na evropskim prvenstvima. Izjednačenje se desilo u 75. minutu Dajo Upamekano oborio je Karola Sviderskog, a sudija nakon gledanja VAR-a pokazao na bijelu tačku. Najbolji poljski igrač posljednje decenije Levandovski fino se obrukao kod izvođenja jer je zastajkivao dok je trčao prema lopti koju je odbranio Manjan, a sudija ponovo svirao penal jer je golman "galskih pijetlova" izašao van linije prije vremena. U drugom pokušaju Leva je isto zastajkivao, i loptu poslao u desnu stranu golamana "trikolora" koji je bio na toj lopti koja se od stative odbila u mrežu.

 

Grupa D

1. Austrija        3            2            0            1            6:4         6

2. Francuska    3            1            2            0            2:1         5

3. Holandija     3            1            1            1            4:4         4

4. Poljska         3            0            1            2            3:6         1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana