Španija šampion Evrope!

GS
Španija šampion Evrope!

BERLIN – Fudbalska reprezentacija Španije novi je šampion Evrope pošto je u finalu 17. prvenstva starog kontinenta na Olimpijskom stadionu u Berlinu savladala Englesku sa 2:1.

Ovo je „crvenoj furiji“ četvrta titula, a Španci su bili prvaci Evrope još 1964, 2008. i 2012. godine.

S druge strane „Gordi albion“ je u drugom uzastopnom finalu ostao bez trofeja i tako je dalje bez osvojene titule.

Obje reprezentacije su u ovaj duel ušle sa dosta opreza, svjesni visine uloga, tako da u prvih 45 minuta nije viđena nijedna prava prilika.

Igralo se uglavnom između dva kaznena prostora, jedini šut u okvir gola uputio je engleski reprezentativac Fil Foden u prvom minutu sudijske nadoknade.

Međutim, golman Španije Unai Simon bio je na visini zadatka i odbranio je njegov šut.

Na samom otvaranju drugog poluvremena „crvena furija“ je došla do prednosti.

Lamin Jamal je dodao u šesnaesterac do Nike Vilijamsa, koji je pogodio donji desni ugao, a golman Engleza Džordan Pikford bio je nemoćan.

Samo dva minuta kasnije Španci su mogli da udvostruče prednost.

Dani Olmo se našao u odličnoj poziciji poslije preciznog dodavanja u 16 metara, brzo je uputio šut, koji je prošao pored desne stative.

U 56. minutu Vilijams je mogao postići i drugi pogodak, ali je njegov snažan šut otišao pokraj same lijeve stative. Osam minuta kasnije po prvi put na meču zaprijetio je „Gordi albion“.

Džud Belingem je savrđeno prošao pokraj rivala, ali je njegov šut sa ivice kaznenog prostora otišao lijevo od gola. U 66. minutu Jamal je sjajno šutirao i natjerao Pikforda na bravuroznu paradu.

Četiri minuta kasnije Fabian Ruiz je primio pas na rubu kaznenog prostora, dobro šutirao, ali je lopta prozujala iznad prečke. Englezi su izjednačili u 70. minutu.

Kol Palmer je prošao kroz odbranu rivala poslije sjajnog pasa i preciznim udarcem u donji lijevi ugao savladao Simona. Jamal je pokušao i u 82. minutu, ali se Pikford nije dao iznenaditi.

I kada su se već svi na Olimpijskom stadionu u Berlinu polako pripremali za produžetke „rezervista“ Španije Mikel Ojarzabal je u 87. minutu postigao pogodak poslije asistencije Marka Kukurele.

Do kraja susreta u velikoj prilici za izjednačenje bili su Deklan Rajs i Mark Guehi, ali rezultat se nije promijenio.

Organizator Evropskog prvenstva Njemačka pobrinula se da sve na finalnom meču bude na vrhunskom nivou pa je prije početka susreta upriličena ceremonija svečanog zatvaranja šampionata, koji je u posljednjih mjesec dana bio u žiži interesovanja ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana