Škoti i Švajcarci podijelili plijen

Milan Zubović
Škoti i Švajcarci podijelili plijen

KELN - Fudbaleri Škotske i Švajcarske remizirali su 1:1 u drugom kolu grupe A Evropskog prvenstva.

Škoti su stigli do prvog boda na ovom šampionatu kojim su ostali u trci za prolazak u osminu finala dok bi tamo trebalo da zaigraju Švajcarci.

Naime, izabranici Murata Jakina osvojli su četvrti bod koji bi im u povoljnu gol razliku mogao osigurati jedno od četiri mjesta među najbolje trećeplasiranim reprezentacijama mada imaju još jednu utakmicu da odigraju. 

Tokom prvog poluvremena viđena je velika borba na obje strane. Škoti su poveli u 13. minutu nakon kontranapada kojeg je pokušao da završi Skot Mektominej, a defanzivac "časovničara" Fabijan Šer ispred svog golaman Jana Zomera skrenuo loptu u mrežu. Bio je to drugi gol Škota na ovom EP, a zanimljivo je da prema službenoj statistici uopšte nisu imali šut u okvir gola. Naime, i prvi njihov pogodak na šampionatu je autogol Antonija Ridigera u porazu od Nijemaca 1:5. Do izjednačenja je došlo 13 minuta kasnije kada škotski igrači zadnje linije pogriješili u dodavanju i do lopte je došao Đerdan Šaćiri koji je udarcem iz daljine matirao golmana Angusa Gana. Švajcarci su dali gol i u 33. minutu kojeg je sudija poništio zbog ofsajda.

I drugo poluvrijeme donijelo je veliku borbu na terenu, ali bez mnogo izglednih prilika. Utakmica je bila dosta tvrda i malo je nedostajalo da Škoti ponovo povedu u 67. minutu. Slobodan udarac sa desne strane šesnaesterca izveo je Endi Robertson, najviši u skoku bio je Grent Henli koji je šutirao glavom i pogodio stativu. Odbijena lopta stgla je do Mektomineja koji se nije najbolje snašao i šansa je otišla u nepovrat. Sjajnu priliku imali su Švajcarci u 82. minutu kada je Bris Embolo postigao gol, ali je bio u ofsajdu. U sudijskoj nadoknadi vremena viđena je po jedna dobra prilika na obje strane, ali igrači obje ekipe nisu bili precizni.

Škoti će u posljednjem trećem kolu grupne faze igrati sa Mađarskom koja nema ni boda dok će Švajcarci ukrstiti koplja sa Nijemcima koji su sa šest bodova već osigurali nastup među 16 najboljih timova.

Tri meča na rasporedu su sutra. Program od 15 časova otvaraju Srbija i Slovenija od 18 sati igraće Engleska - Danska, a od 21 Italija - Španija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana