Pred “orlovima” meč istine na EP protiv Danske: Samo pobjeda Srbiju spasava

Glas Srpske
Foto: Anadolija

MINHEN - Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Danske, u posljednjem kolu C grupe, igra meč za ostanak na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Kako sada stvari stoje, “orlovi” samo pobjedom uzimaju stvari u svoje ruke i idu u eliminacionu fazu!

Kao i protiv Slovenije Srbija će igrati na “Alijanc areni” u Minhenu, ali sada od 21 čas.

U slučaju slavlja tim Dragana Stojkovića u osmini finala za rivala bi imao domaćina Njemačku, dok bi remi malo šta značio, jer rasplet ide ka tome da će teško trećeplasirani tim sa dva boda, koliko bi imala Srbija u tom slučaju, moći u narednu rundu.

Kalkulacija je jasna - pobeda vodi u drugi krug i duel sa Njemačkom u osmini finala, osim u slučaju da Slovenija priredi senzaciju i savlada Englesku. Tada tada bi srpski tim takođe prošao dalje, ali kao trećeplasirani i išao na pobednika E ili F grupe. Postoji i “luda kombinacija” po kojoj bi Srbija sa remijem protiv Danske, uz puno golova, mogla do osmine finala. Da bi se to desilo potrebno je i da Slovenija izgubi od Engleske sa bar dva gola razlike i da Portugal ne izgubi od Gruzije, a Turska da savlada Češku.

Ni tradicija nije na strani Srbije, jer sa Dancima stalno neku muku mučimo, bilo da je u pitanju reprezentacija ili klubovi. Sve kada se sabere, srpski državni tim ima pozitivan bilans sa ovom skandinavskom selekcijom (sedam pobjeda, četiri poraza, bez remija), međutim, posljednji trijumf zabilježen je još davne 1990. godine. I to su u pitanju bile kvalifikacije za Evropsko prvenstvo na kojem Jugoslavija zbog sankcija nije zaigrala, ali jeste Danska umjesto “plavih” i - osvojila titulu. U tim kvalifikacijama u novembru 1990. u Kopenhagenu “plavi” su pobijedili sa 2:0 golovima Mehmeda Baždarevića i Roberta Jarnija i to bi bilo to. Već u revanšu u Beogradu Danska je slavila sa 2:1 i počela da pravi uspješni niz protiv Jugoslavije/Srbije. To je bila prva od četiri uzastopne pobjede Danaca.

Uslijedile su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine, Srbiji poznate po “slučaju dron”, a u kojima su Skandinavci oba puta bili bolji: u Beogradu je bilo 3:1, a u Kopenhagenu 2:0. I posljednji susret dogodio se 2022. godine, prijateljsko odmjeravanje snaga kada je već Stojković bio selektor, a završilo se ubjedljivim trijumfom “crveno-bijelih” sa sjevera - 3:0. Dakle, kada se sve sabere, od 1990. do danas, za 34 godine, četiri pobjede Danske, nijedna Srbije.

Međutim, znali su momci sa sjevera da zakomplikuju živote i srpskim klubovima. Crvena zvezda jeste u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisala Kopenhagen poslije legendarno duge penal serije 2019. godine, ali je poslije toga 2021. bila slabija od Midtjilenda u Ligi Evrope (1:1 u Danskoj i poraz na “Marakani” - 0:1). A ako bismo se vratili još malo u prošlost, mučila se Zvezda i sa Odenzeom 2003, ali je prošla dalje (4:3 u Beogradu, 2:2 u gostima). Partizan je 2018. eliminisao Nordsjeland, ali je žestoka osveta stigla prošlog ljeta, koju bi svi u Humskoj rado zaboravili, sa ukupnih 0:6. Kopenhagen pamti prolaz protiv Obilića 2000. godine (2:0, 0:0), dok je Brondbi eliminisao subotički Spartak sa dvije pobjede u ljeto 2018. (2:1, 2:0).

Jasno, rezultati klubova nemaju uticaj na reprezentaciju, kao što ni istorija od prije 30 godina ne bi trebalo da ima značaj za ovu koja će se pisati večeras u Minhenu, ali sve to jeste pokazatelj - uvijek je muka sa Dancima. Neke tradicije “orlovi” u Njemačkoj nisu uspjeli da sruše, valjda je red bar jednu da prekinu. Pa da se onda mirne duše spremaju za osminu finala.

Dragan Stojković još nije donio odluku da li će igrati sa jednim ili dva napadača, a u startnih 11 očekuje se Lazar Samardžić.

-Razmišljamo o svim segmentima kad je naša formacija u pitanju. Biće promena, ali ako vam kažem jedna, dve ili tri, šta vam to znači. Utakmica se ne igra 45 minuta, treba razmišljati ko će početi, ko će biti na klupi i šta mi treba da uradimo da imamo oružje na klupi, da privedemo meč kako treba u naš tok. Treba biti inteligentan po pitanju startne pozicije, ali i klupe, jer i klupa je danas mnogo važna - izjavio je Stojković juče na konferenciji za medije u Minhenu.

Srbija je izgubila od Danske u sve tri međusobne utakmice, a Stojković smatra da je sada vreme da Srbija pobijedi.

-Znali smo da je Engleska važna utakmica, ali sada je Danska najvažnija. I dobro je što igramo u 21 čas. Oni igraju čvrsto, organizovano, mnogo se žrtvuju na terenu. Tri puta smo izgubili i sada je vreme da promenimo istoriju. Probaćemo sve što je do nas da dođemo do pobede - poručio je Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana