Pojačane bezbjednosne mjere uoči evropskog fudbalskog šampionata

Srna
Foto: Dojče Vele

BERLIN - Njemački ministar unutrašnjih poslova Nensi Fezer najavila je pojačani oprez i mjere bezbjednosti uoči prve utakmice u okviru evropskog šampionata u fudbalu.

“Naš fokus je prije svega na prijetnji od islamskog terorizma, huligana, svakodnevnog kriminala, nasilnih kriminalaca, ali ovog puta i na sajber napadima”, rekla je Fezerova na ceremoniji za oko 350 stranih policajaca koji su raspoređeni u Njemačkoj povodom šampionata.

Ona je navela da bezbjednosni organi prate rad terorističke organizacije “Islamska država” i da trenutno nema informacija o konkretnim zavjerama.

“Njemačka neće tolerisati širenje propagande i govor mržnje na svojim ulicama”, poručila je Fezerova.

Grupe kao što je “Islamska država” već su pozvale na napade na ovom turniru koji će trajati mjesec dana, a koji počinje sutra utakmicom Grupe A zemlje domaćina protiv Škotske.

Svakog dana na turniru će biti aktivno oko 22.000 policajaca. Njemačke bezbjednosne službe sarađuju sa međunarodnim partnerima na identifikovanju potencijalnih prijetnji, a ujedno je pojačana i kontrola granica.

Njemačka očekuje da će 2,7 miliona ljudi prisustvovati utakmicama na stadionima širom zemlje i oko 12 miliona u svojim fan zonama za gledanje na otvorenom, uključujući i poseban travnjak postavljen ispred berlinske Brandenburške kapije.

Fan zone su bile popularne tokom Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana