Englezi preživjeli Švajcarsku za polufinale

Milan Zubović
Foto: Tanjug/AP

DISELDORF - I treća utakmica četvrtfinala Evropskog prvenstva otišla je u produžetak, a druga koja je riješena penalima.

Nakon Francuske i Portugalije pitanje pobjednika sa bijele tačke riješile su Engleska i Švajcarska, a uspješnija je bila Engleska rezultatom 5:3, dok je nakon 90 minuta bilo 1:1, baš kao i nakon dva produžetka. Englezi su preživjeli Švajcarsku i izborili svoje četvrto polufinale evropskih prvenstava. 

Precizni za Engleze sa bijele tačke bili su Kol Palmer, Džud Belingem, Bukajo Saka, Ivan Toni i Trent Aleksander Arnold dok su za Švajcarsku pogađali Fabijan Šer, Đerdan Šaćiri i Mohamed Amduni, a Manuel Akandži je postao tragičar jer je njegov pokušaj u prvoj seriji odbranio Džordan Pikford. 

Prvo poluvrijeme donijelo je uspavanku na terenu jer su obje reprezentacije bilo jako oprezne i djelovalo je da kao nijedna ne želi preuzeti veći rizik i ozbiljnije krenuti ka golu rivala. Opasnijih pokušaja nije bilo pa čuvari mreže nisu ni imali potrebe za intervencijama. Najveću priliku imali su Englzi u samom finišu prvog poluvremena kada se Bukajo Saka po desnoj strani probio u šesnaesterac i vratio loptu ka Kobiju Majnou čiji je pokušaj sa pet metara bio izblokiran. 

Uspavanka je nastavaljena i u drugom poluvremenu. Bilo je nekakvih pokušaja, ali ni oni nisu bili posebno opasni pa su golmani lako kupili te lopte. Sve je bilo tako do 75. minuta kada je postignut gol. Bio je to prvi pogodak u četvrtfinalu u regularnom dijelu meča. Granit Džaka započeo je akciju po desnoj strani i uposlio Dana Endojea koji je ušao u šesnaesterac takođe sa desne strane i uputio loptu na drugu stativu gdje je Bril Embolo bio brži od Kajla Vokera i pospremio je u mrežu. 

Radost Švajcaraca trajala je samo pet minuta kada su Englezi izjednačili. Deklan Rajs je dodao loptu Bukajo Saki koji je sa desne strane povukao loptu pa vrhu šesnaesterca i snažnim udarcem matirao Jana Zomera koji nije imao šanse. 

Mogli su Švacarci da šokiraju Engleze u drugom minutu sudijske nadoknade nakon centaršuta Džake, ali Embolo nije stigao do lopte u skoku dok se nije snašao Stiven Cuber pa se otišlo u produžetke. 

U petom minutu sudijske nadoknade sjajnu priliku imala je Engleska preko Deklana Rajsa koji je šutirao sa nekih 18 metara, ali je Zomer odbio loptu u korner. Dobar pokušaj imao je Džud Belingem u 102. minutu, a opet je Zomer bio na visini zadatka.  

U 117. minutu Đerdan Šaćiri pogodio je spoj stative iz prečke i to direktno iz kornera. dok je minut kasnije Momahed Amduni sjajno pokušao sa nekih deset metara, ali je Džordan Pikford odlično intervenisao pa se vrlo brzo pristupilo izvođenju penala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana