Deset zanimljivosti vezanih za EURO 2024.

Agencije
Deset zanimljivosti vezanih za EURO 2024.

Istorija će biti napravljena od samog početka kada Alijanc Arena bude domaćin prve utakmice Eura 2024.

U nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o Evropskom prvenstvu 2024.

1. Alijanc Arena će na prvoj utakmici, između domaćina Njemačke i Škotske, postati prvi stadion u istoriji koji će ugostiti utakmice na uzastopnim EP.

Domaći stadion Bajern Minhena bio je jedan od 11 stadiona koji su bili domaćini utakmica na Euru 2020. Bio je domaćin sve tri utakmice grupne faze Njemačke, kao i četvrtfinala između Belgije i Italije.

2. Zvanična lopta za utakmicu Eura 2024. zove se Fussballliebe, što na njemačkom znači "ljubav prema fudbalu", a proizvodi je Adidas. Odluka o zvaničnoj maskoti prepuštena je glasanju, a narod je odlučio da medvjed Albart najbolje predstavlja domaćina turnira. Zvanična pjesma je 'Fire' od OneRepublic, MEDUZE i Leonyja.

3. Kristijano Ronaldo bi mogao da nastavi da obara rekorde Evropskih prvenstava. Portugalska legenda će učestvovati na svom šestom turniru i već sada ima najviše nastupa (25) i najviše golova (14).

Ljubav 39-godišnjaka prema Euru počela je 2004. godine, prije nego što je rođen njegov saigrač Žoao Neves, a ako postigne gol na predstojećem turniru mogao bi zamijeniti Austrijanca Ivicu Vastića kao najstarijeg strijelca u finalu.

Vastić je to postigao sa 38 godina i 257 dana, a Ronaldo već ima 39 godina. Međutim, njegov saigrač Pepe će zapravo biti najstariji igrač na turniru, i nadaće se da će i sam ući u zapisnik.

'Mi smo džoker'

4. Brandenburška kapija će postati najveći svjetski gol tokom šampionata, sa 63 puta 21 metar i težinom od 40 tona.

Obližnja navijačka zona Grin Majl sastojaće se od 24.000 kvadratnih metara vještačke trave koja će nakon turnira biti prenamijenjena za fudbalske terene u Berlinu, navodi se na veb stranici "Visit Berlin".

5. Nakon što je u martu u Tbilisiju pobijedila pobjednika iz 2004. godine u izvođenju penala u Tbilisiju, Gruzija učestvuje na svom prvom Euru u istoriji, i zapravo prvom velikom turniru.

Vili Sanjol je selektor, a Francuz je jedan od nekoliko menadžera na Euru 2024. koji je nastupao u prethodnim izdanjima kao igrač.

"Mi smo džoker, koji smo ušli na ovaj turnir prilično neprimjećeni," rekao je Sanjol o nadama Gruzije.

"Ono što je sigurno je da, bilo da igramo sa Portugalom, Češkom ili Turskom, nikada nećemo odustati i daćemo sve što imamo", dodao je.

6. Rumuniju trenira Edvard Jordanesku, koji je svoju ekipu vodio u kvalifikacijama bez poraza koja je odvela Rumuniju u prvo veliko finale od Eura 2016. Na tom turniru prije osam godina, Rumuniju je trenirao Jordaneskuov otac, Angel.

Bio je to njegov drugi boravak na čelu reprezentacije; Jordanesku senior je vodio Rumuniju u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1994. godine, nakon što su bili na čelu svoje grupe i pobijedili Argentinu. To je nesumnjivo bio njihov najbolji učinak na velikom turniru, a Jordanesku junior želi dostići sličan uspjeh.

"Vjerujem da ako nastavimo ovim dobrim putem, možemo otići na Evropsko prvenstvo i stvoriti lijepe trenutke za Rumuniju i rumunske navijače. To je sve čemu se nadam", rekao je mlađi Jordanesku.

Dom Boltovih rekorda

7. Bazni kamp Engleske za turnir je Blankenhajn, dok će Škotska biti smještena u Garmiš-Partenkirhenu. Garmiš-Partenkirhen je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1936. godine. Poznata klima za Škote, dakle.

8. Didije Dešam i Ronald Koeman obojica imaju za cilj da postanu druga osoba u istoriji koja je osvojila Euro turnir kao igrač i kao trener. Koeman je bio dio pobjedničke ekipe Holandije u izdanju 1988, dok je Dešam bio kapiten svoje ekipe do 2000. godine.

Jedini čovjek koji je do sada postigao taj podvig je Berti Vogts, koji je bio igrač reprezentacije Zapadne Njemačke koja je osvojila turnir 1972. godine, a kao selektor Njemačke vodio je svoju ekipu do titule 1996, pobijedivši tim Engleske na putu koji je predstavljao aktuelni trener Engleske Garet Sautgejt.

9. Kada je Džud Belingam zamijenio Harija Kejna u 82. minutu pobjede Engleske nad Hrvatskom od 1:0 na Euru 2020, postao je najmlađi igrač u istoriji turnira sa 17 godina i 349 dana.

Međutim, njegov rekord je trajao manje od nedjelju dana pošto je Poljak Kacper Kozlovski postavio novi rekord na 17 godina i 246 dana tokom remija njegove ekipe sa Španijom šest dana kasnije.

Rekord Kozlovskog stoji do danas, ali skoro sigurno će ga ovog ljeta srušiti Španac Lamin Jamal , koji tek dan prije finala turnira puni 17 godina. Jamal će na dan prve utakmice Španije protiv Hrvatske 15. juna napuniti 16 godina i 337 dana, piše "Fleš skor".

10. Finale će se igrati na Olimpijskom stadionu u Berlinu, koji je bio domaćin finala Svjetskog prvenstva 2006. i niza drugih vodećih fudbalskih događaja. Međutim, poznat je i po svojoj atletskoj istoriji.

Ne samo da je bio mjesto odigravanja istorijskog nastupa Džesija Ovensa na Ljetnim olimpijskim igrama 1936, već je to bilo i mjesto na kojem je 2009. Jusein Bolt trčao 100 metara za 9,58 sekundi i 200 metara za 19,19.

Oba su svjetski rekorda koji i danas važe, a Bolt ne želi da to svijet zaboravi. Tokom vikenda se pojavio na Stamford Bridžu kao kapiten Vorld 11 u Soker Aidu u majici s brojem 9.58.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana