Osam stvari koje morate znati o Evropskom prvenstvu u Njemačkoj

RTS
Osam stvari koje morate znati o Evropskom prvenstvu u Njemačkoj

Ovo je osam najvažnijih činjenica koje morate znati o Evropskom prvenstvu u fudbalu u Njemačkoj, bilo da ste ljubitelj fudbala i navijač ili potpuna fudbalska neznalica.

1. Domaćin Evropskog prvenstva 2024. je Njemačka. Kroz 22 takmičarska dana biće odigrana 51 utakmica. Poprište mečeva biće deset stadiona u deset različitih gradova širom Njemačke - Berlinu, Kelnu, Dortmundu, Diseldorrfu, Frankfurtu, Gelzenkirhenu, Hamburgu, Lajpcigu, Minhenu i Štutgartu, piše RTS.

2. Evropsko prvenstvo će trajati ukupno 31 dan - od 14. juna, do 14. jula. Šampionat večeras od 21 čas otvara duel Nemačke i Škotske u Minhenu, a zatvara ga finale na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

3. Na 17. šampionatu Evrope učestvuju 24 nacionalna tima. Uz domaćina Njemačku, 20 reprezentacija je stiglo kroz kvalifikacije, dok su se tri plasirale kroz baraž. Ekipe su žrijebom podijeljene u šest grupa, a 16 najboljih će proći u nokaut fazu takmičenja. Reprezentacija Srbije se takmiči u grupi C sa Engleskom, Danskom i Slovenijom. Prvi meč odigraće 16. juna protiv Engleza u Gelzenkirhenu.

4. Devet bivših šampiona Evrope igraće u Njemačkoj - Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Italija, Holandija, Portugalija, Slovačka i Španija.

5. Nakon šampionata u Njemačkoj jedna reprezentacija bi mogla postati najtrofejnija u Evropi. Do sada su Nijemci i Španci po tri puta osvajali Evropsko prvenstvo. Njemačka ima najveći broj učešća - 12.

6. Portugalac Kristijano Ronaldo će šesti put igrati na Evropskom prvenstvu, dok će Luki Modriću i Pepeu ovo biti peto učešće na šampionatu Evrope.

7. Nakon što je Pinokio bio prva maskota prvenstva Evrope 1980. godine u Italiji, 12. maskota biće ove godine Albert, čije je ime odabrano na javnom glasanju.

8. Timovima učesnicima biće raspodijeljen nagradni fond od 331.000.000 evra. Ista suma je dodijeljena i na prvenstvu prije četiri godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana