Mehmed Baždarević za "Glas" analizira EP: Sve je za pet!

Dejan Kondić
Mehmed Baždarević za "Glas" analizira EP: Sve je za pet!

Drugo kolo na Evropskom prvenstvu već se zakotrljalo, ali je prva runda ostavila izuzetno jak utisak na sve pa tako i na nekadašnjeg jugoslovenskog reprezentativca Mehmeda Baždarevića. 

Popularni Meša vratio se iz Njemačke, gdje je gledao nekoliko mečeva prvog kola na EP. Tačnije, u razgovoru za “Glas Srpske”, otkrio je da je ispratio “svoje” reprezentacije - Srbiju, Hrvatsku i Francusku. Nije propustio pogledati ni ostale utakmice, ali putem TV ekrana i priznaje da su mu “oči pune” dobrog fudbala i da tek u eliminacionoj fazi očekuje dobar fudbal.

- Bilo mi je bitno da pogledam moje reprezentacije, nisam još Sloveniju, ali pokušaću, ako stignem i njih da vidim. Išao sam u privatnoj režiji. Htio sam da vidim nešto novo, ali uglavnom stvari su uvijek iste. Generalno, jako dobro prvenstvo, bar za sada, nakon ovog prvog kola. Nije bilo nekog kalkulisanja, znate ono, prve utakmice, pa se igra da se ne izgubi, da se ne primi gol. Igralo se jako dobro, vidjeli smo puno golova. Kruna na to prvo kolo bile su posljednje dvije utakmice, u kojima smo vidjeli nove reprezentacije, kao što je Gruzija. Generalno, ambijent je fantastičan, sve je utegnuto. Stadioni i uslovi su sjajni. Nije bilo previše problema. Vozom sam se vozio, puni su vozovi navijača, svi su zajedno. Super je sve, zasad je sve za čistu peticu - istakao je Baždarević.

GLAS: Kako Vam se čini reprezentacija Srbije?

BAŽDAREVIĆ: Mislim da Srbija ima igrače kao i Engleska i ostale velike sile. Vjerovatno još treba vremena da se stvori ekipa. Oni su još u stvaranju iako su nekoliko godina zajedno. Razlika je između - imati dobre igrače i imati dobru ekipu. Srbija ima temelj da nešto napravi. Krajem prvog i u drugom poluvremenu protiv Engleske, igrači Srbije su pokazali da ne bi trebalo da imaju kompleks od bilo koje ekipe. Za Srbiju bi veliki iskorak bio plasman u drugi krug. Mislim da to mogu. Neće im biti lako protiv Slovenije, možda teže nego protiv Engleske.

GLAS: Ko je na Vas ostavio najjači utisak nakon prvog kola?

BAŽDAREVIĆ: Španci i Nijemci su na mene ostavili najjači utisak. Pogotovo, ti mladi njemački igrači, recimo ovaj mali Florijan Virc iz Leverkuzena. Imaju nešto novo, promijenili su način igre, Nijemci igraju bez klasičnog špica. Čini mi se da su modernizovali ekipu. Nije to samo ta disciplina kod njih, već imaju puno znanja i umijeća koje su unijeli. Česi su prijatno iznenađenje. Odigrali su jako dobro, iako su izgubili. Dobro, sigurno da nemaju dovoljno kvaliteta da bi ugrozili ove favorite, ali lijepo ih je bilo gledati.

GLAS: Ko su prema Vašem mišljenju glavni favoriti za pehar?

BAŽDAREVIĆ: Favoriti su oni koji su i bili prije šampionata, Francuska, Engleska, Njemačka, Španija... I ovoga puta će, po meni, te ekipe odlučivati o pobjedniku. Ne vidim da može biti velikih iznenađenja. Možda Srbija može napraviti iznenađenje, Turska je odigrala dobru utakmicu, Rumunija... Vidim kod njih to nešto naše, e sad, koliko će imati snage do kraja, pitanje je...

Statistika

Ukupno smo, u prvom kolu, vidjeli 34 pogotka, što je prosjek od 2,84 po utakmici. Portugalci su imali najveći posjed lopte u prvom kolu, protiv Češke su imali 69% posjeda, a na drugom mjestu su Nijemci sa 68%. Njemačka i Italija su u vrhu po broju uspješnih dodavanja. Nijemci su imali 94% tačnih dodavanja, a Italija 93%. Srbija i Turska su imali po 20 klizećih startova, najviše u prvom kolu. Srbija je napravila najviše prekršaja, 19. U prvom kolu Evra bio je jedan crveni karton, dok je Austrija sakupila najviše žutih kartona, pet. Samo dva igrača imaju po dvije asistencije, a to su Denis Man iz Rumunije i Nejtan Ake iz Nizozemske. Ronaldo je imao tri udarca prema golu protivnika i na prvom mjestu je po tom parametru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana