Lopta za Euro ima zanimljiv naziv: Otkud takvo ime i zašto je "najpametnija" ikad (FOTO/VIDEO)

GS
Lopta za Euro ima zanimljiv naziv: Otkud takvo ime i zašto je "najpametnija" ikad (FOTO/VIDEO)

Samo četiri dana ostala su do početka Evropskog prvenstva, a ovo je zvanična lopta kojom će se igrati najvažniji sportski događaj ove godine.

Smotra najboljih evropskih nogometnih selekcija igrat će se loptom s ljubavnim nazivom "Fussball Liebe", odnosno "fudbalska ljubav" koju je njemački gigant Adidas specijalno dizajnirao za Evropsko prvenstvo.

Fussball Liebe će pratiti slavne tipove Telstar, Tango, Etrusko i Europas, lopte koje su se proslavile na prošlim izdanjima evropskih prvenstava, a sve ih je dizajnirao Adidas.

Riječ je o "najpametnijoj" lopti dosad, koja uključuje Adidasovu tehnologiju Connected Ball koja šalje najpreciznije podatke VAR sudijama u realnom vremenu, baš kao što ima ugrađenu i poluautomatsku ofsajd funkciju. Cilj je smanjiti vrijeme čekanja i potaknuti brže donošenje odluka kod sudija, zahvaljujući stotinama čipova koji se u njoj nalaze.

"Uvjereni smo da će Adidas Fussball Liebe označiti naš novi korak ka izvrsnosti. Posvećeni smo tome da osiguramo da svaki aspekt održava najviše standarde kvaliteta i performansi", rekao je tehnički šef UEFA-e Zvonimir Boban na predstavljanju.

Dizajn lopte sa crnim krilima i zeleno-narandžastim bojama predstavlja kretanje igrača po terenu. Na lopti će biti zastave svih učesnika Evropskog prvenstva.

"Kada smo dizajnirali ovu službenu loptu, bili smo inspirisani energijom i raznolikošću turnira, kao i evropskom ljubavlju prema fudbalu", rekao je šef Adidasove proizvodnje i dizajna Sam Handy, piše Kliks.

Lopta za Evropsko prvenstvo napravljena je od recikliranog poliestera i boje na bazi vode uz korištenje bioloških materijala kao što su šećerna trska, kukuruzna vlakna i drvena pulpa, što je čini najodrživijom loptom koja je ikada napravljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana