„Glasov” vodič kroz evropska prvenstva - Poljska i Ukrajina 2012: Furiozna „furija”

Milan Zubović
Foto: Arhiva

Praksa održavanja Evropskog prvenstva u dvije države nastavljena je i 2012, kada su najbolje reprezentacije Starog kontinenta ugostile Poljska i Ukrajina od 8. juna do 1. jula.

Sistem takmičenja ostao je isti i 16 ekipa bilo je podijeljeno u četiri grupe, dok je kvalifikacije započeo 51 tim. Igrano je u osam gradova, po četiri u obje države, a udaljenost između pojedinih bila je nekoliko hiljada kilometara. 

Obje selekcije izborile su direktan nastup na Evro. Poljskoj je to bilo drugo učešće, a Ukrajini debi. Republika Irska se vratila na EP nakon 24 godine, kada je jedini put učestvovala. Gradovi domaćini bili su Varšava („Narodni stadion”, 58.580), Vroclav („Vroclav”, 45.105), Gdanjsk („PGE Arena”, 43.615), Poznanj („Miejski”, 43.269), Kijev („Olimpijski stadion”, 70.050), Donjeck („Donbas arena”, 52.187), Harkov („Metalist”, 40.003) i Lavov („Arena”, 34.915). 

Počelo je remijem Poljske i Grčke 1:1 (Levandovski 17 - Salpingidis 51), a sastav grupe A bio je skoro identičan kao na EP 2004, kada su zajedno bili Rusija, Grčka, Češka i Portugalija, a sada Poljska. 

Ponovo se desilo da domaćini nisu prošli u drugu rundu pa je jasno da se šampionat prvenstveno organizuje zbog finansijske dobiti, a ne zbog sportskih uspjeha. Česi su bili prvi sa šest bodova, Grci drugi sa četiri, koliko i Rusija, ali su „heleni” bili bolji u međusobnom duelu, dok su Poljaci ostali na dva boda. Grupa smrti bila je grupa B, u kojoj su bili Njemačka, Portugalija, Danska i Holandija. 

Nijemci su kao vicešampioni Evrope i trećeplasirani sa SP iz 2010. protutnjali grupom i osvojili devet bodova. Iza njih su bili Portugalci sa šest, Danci sa tri, a aktuelni vicešampioni svijeta Holanđani nisu osvojili ni bod. Branilac titule Španija bila je prva u grupi C sa sedam bodova ispred Italije (5), Hrvatske (4) i Republike Irske (0), dok su u grupi D Englezi zauzeli prvo mjesto isto sa sedam bodova. Francuzi su bili drugi sa četiri, treći Ukrajinci sa tri, koliko je imala i Švedska. 

Prvo polufinale donijelo je obračun Češke i Portugalije, koji je riješio Kristijano Ronaldo u 79. minutu. Njemačka nije imala većih problema sa Grčkom, koju je nadigrala 4:1 (Lam 39, Kedira 61, Klose 68, Rojs 74 - Samaras 55, Salpingidis 89p). 

Derbi ove runde odigrali su Španija i Francuska, koji su obilježili prethodnu dekadu. „Furija” je branila evropsku titulu kojoj je 2010. dodala i svjetsku, dok su „trikolori” tražili povratak u vrh nakon što su lutali pod vođstvom ćudljivog selektora Rajmona Domeneka, a sada ih je predvodio Loran Blan. Velika borba viđena je u meču Engleske i Italije. 

Nakon 120 minuta nije bilo golova, a penali su ponovo bili kobni za „albion”. Promašili su Ešli Jang i Ešli Kol, pogodili Stiven Džerard i Vejn Runi, dok su za „azure” pogađali Mario Baloteli, Andrea Pirlo, Antonio Noćerino i Alesandro Diamanti, a promašio je Rikardo Montolivo. 

Reprezentacije sa Pirineja našle su se jedna naspram druge u polufinalu. Ranije su dva puta igrali na EP. Remi 1:1 viđen je 1984, a Portugalci su slavili 2004. na svom terenu sa 1:0, dok su Španci istim rezultatom bili bolji na SP 2010. godine. 

Sada, nakon 120 minuta nije bilo golova, a „furija” je bila bolja sa 4:2 golovima Inijeste, Pikea, Ramosa i Fabregasa, dok je Alonos promašio. Na drugoj strani Pepe i Nani su pogodili, a promašili Mutinjo i Alveš. Njemačka i Italija ranije su samo dva puta međusobno igrale na EP. Prvi put 1988. u Zapadnoj Njemačkoj (1:1), a drugi u Engleskoj 1996. (0:0). 

Bila je to repriza polufinala SP od prije šest godina, kada su „azuri” eliminisali domaćina Mundijala, dok su i sada bili bolji sa 2:1 (Baloteli 20, 36 - Ezil 90+2p). 

U finalu kao da je postojala samo jedna reprezentacija, Španija, koja je slavila sa 4:0 (Silva 14, Alba 41, Tores 84, Mata 88) za svoju treću titulu (prva 1964), čime su se izjednačili sa Njemačkom. Utakmica nije ni nalikovala prvoj koju su odigrali u grupi, kada su remizirali 1:1 (Fabregas 64 - Di Natale 61). 

Španija je postala prva reprezentacija koja je odbranila evropsku titulu i istovremeno u vlasništvu držala titule sa EP 2008. i 2012. te sa SP 2010. godine. Maskota šampionata bili su Slavek i Slavko. 

Sastav

Španiju je nakon odlaska Luisa Aragonesa vodio Visente del Boske, a u timu su bili Iker Kasiljas (kapiten), Raul Albiol, Žerar Pike, Havi Martinez, Hunafran, Andres Inijesta, Pedro Rodrigez, Čavi Ernandez, Fernando Tores, Sesk Fabregas, Alvaro Negredo, Viktor Valdes, Huan Mata, Čabi Alonso, Serhio Ramos, Serhio Buskets, Alvaro Arbeloa, Đordi Alba, Fernando Ljorente, Santi Kazorla, David Silva, Hesus Navas i Pepe Reina. Čak 12 igrača u timu stiglo je do titule 2008. godine i to Kasiljas, Albiol, Inijesta, Reina, Silva, Čavi, Tores, Fabregas, Alonso, Ramos, Arbeloa i Kazorla. 

Šest fudbalera postiglo po tri gola: Tores prvi među jednakima

Čak šest fudbalera postiglo je po tri gola, ali je Fernando Tores prvi među jednakima i ponio je titulu najboljeg strijelca šampionata. Dva gola dao je Republici Irskoj, a jedan Italiji u finalu. On je prvi igrač koji je davao golove u dva finala (2008. donio titulu jedinom golom protiv Njemačke). Nikada ranije toliki broj igrača nije postigao isti broj pogodaka. 

Tores je odigrao 92 minuta manje od Marija Gomeza pa se zato vodi kao najbolji. Tu su još bili Hrvat Mario Mandžukić (R. Irska 2, Italija), Nijemac Mario Gomez (Portugalija, Holandija 2), Italijan Mario Baloteli (Irska, Njemačka 2), Portugalac Kristijano Ronaldo (Holandija 2, Češka) i Rus Alan Džagoev (Češka 2, Poljska). Mandžukić je tada iz Volfzburga prešao u Bajern, za koji je igrao Gomez, Baloteli je bio član Mančester sitija, Ronaldo Real Madrida, Džagoev moskovskog CSKA, a Tores Čelzija. Za najboljeg igrača šampionata proglašen je Španac Andres Inijesta. 

Tango na igralištu

„Adidas” je za ovu priliku pripremio novu loptu „tango 12”, koja je svojim dizajnom mnogo podsjećala na čuvenu loptu sa SP 1978. „Adidas” je bio na udaru kritika zbog lopte „jabulani” sa SP 2010, koju su igrači opisali kao nepredvidivu. 

Džonson u svoju mrežu

Šesti autogol u istoriji evropskih prvenstava postigao je Englez Glen Džonson. On je sopstvenu mrežu pogodio na utakmici grupne faze protiv Švedske (3:2), u 49. minutu. Bio je to jedini gol na Evru 2012, dok ih uopšte nije bilo četiri godine ranije. 

Golovi: Kasiljasova roletna

Golman Španije Iker Kasiljas ostao je nesavladan na pet od šest utakmica. Jedini gol iz igre primio je u prvom kolu od Antonija di Natalea, da bio potom svaki put sačuvao svoju mrežu. Pri tome su napadači postigli 12 golova na pet mečeva i samo na jednom nisu pogodili (polufinale protiv Portugalije). 

Srbija ponovo bez plasmana: Đenovska sramota

Dobro odigrane kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010, kao i solidan nastup na istom takmičenju ohrabrio je srpsku naciju koja se ponadala da će se ekipa plasirati na EP. 

Ipak, smjena selektora Radomira Antića i postavljanje Vladimira Petrovića doveli su do novog brukanja, a pamti se prekid u Đenovi protiv Italije zbog nereda navijača. „Orlovi” su bili u grupi sa Italijom, Estonijom, Slovenijom, Sjevernom Irskom i Farskim ostrvima, koje su pobijedili na gostovanju u prvom kolu sa 3:0 (Lazović 14, Stanković 18, Žigić 90+1). Poslije remija sa Slovenijom (7.9.2010) 1:1 (Žigić 86 - Novaković 63) smijenjen je Antić, a atmosfera u timu i oko njega bila je turobna. Petrović je debitovao gostujućim porazom od Estonije 1:3 (Žigić 60 - Kink 63, Vasiljev 73, Luković 90+1ag). 

Zatim je 12. oktobra uslijedio horor u Đenovi, kada su navijači jurili srpske igrače, a „azuri” slavili službenim rezultatom 3:0. Poslije toga pobijeđena je Sjeverna Irska 2:1 (Pantelić 65, Z. Tošić 74 - Mekauli 40), dok je remizirano sa Estoncima 1:1 (Vasiljev 84 - Pantelić 38). Irci su pobijeđeni u gostima 1:0 (Pantelić 67) i Farani u Beogradu 3:1 (Jovanović 6, Z. Tošić 22, Kuzmanović 69 - Benjaminsen 37). 

Uslijedio je remi sa Italijom 1:1 (Ivanović 26 - Markizio 1), a pobjeda u posljednjem kolu nad Slovenijom donijela bi drugo mjesto i baraž. 

Domaćin je slavio 1:0 golom Dare Vršiča, koji je bukvalno sa pola terena savladao Bojana Jorgačevića, a Nemanja Vidić je promašio penal. Italija je bila prva sa 26 bodova, Estonija (16), Srbija (15), Slovenija (14), S. Irska (9) i Farska o. (4).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana