“Glasov” vodič kroz evropska fudbalska prvenstva - Belgija i Holandija 2000: Miris “lale” nije prijao “plavima”

Milan Zubović
“Glasov” vodič kroz evropska fudbalska prvenstva - Belgija i Holandija 2000: Miris “lale” nije prijao “plavima”

Reprezentacija Jugoslavije vratila se na Evropsko prvenstvo nakon 16 godina i propuštenih takmičenja u Zapadnoj Njemačkoj 1988, izbacivanja iz Švedske 1992, kao i nenastupanja u Engleskoj 1996. godine.

Sada je igrala pod imenom Savezna Republika Jugoslavija, koja je baštinila rezultate SFRJ, a žrijeb kvalifikacija spojio ih je sa Hrvatskom, dok su u grupi još bili Republika Irska, Makedonija i Malta. “Plavi” su solidno igrali na SP 1998. godine u Francuskoj, gdje su ispali u osmini finala od Holandije u sudijskoj nadoknadi vremena, a Hrvati su stigli do trećeg mjesta. Upravo je njihovim porazom od Iraca u Dablinu (0:2) započelo takmičenjem, dok je Juga prvu utakmicu odigrala u Beogradu 18. novembra 1998. protiv Iraca i slavila sa 1:0 golom Predraga Mijatovića. Zatim je pobijeđena Malta u gostima sa 3:0 (Nađ 22, 55, Milošević 90+1), a onda i kod kuće sa 4:1 (Mijatović 34, Milošević 48, 90, Kovačević 74). Nakon te utakmice selektor “plavih” Milan Živadinović napustio je kormilo pod nerazjašnjenim okolnostima i to u trenutku dok se iščekivao meč sa Hrvatima u Beogradu.

Dirigentsku palicu preuzeo je iskusni lisac Vujadin Boškov, koji je odmah imao najteži mogući zadatak. Prvi meč nakon krvavog raspada zajedničke države odigran je 18. avgusta na “Marakani” pred 48.282 gledaoca i završen je bez golova. Ostaće zapamćeno da je u 48. minutu nestalo struje na stadionu i domaći igrači su čuvali gostujuće, ali incidenta nije uopšte bilo. Prekid je trajao nekih 45 minuta, dok danski sudija Kim Milton Nilsen nije pomislio da prekine meč. Nakon toga “plavi” su poraženi od Iraca 1:2 (Stanković 60 - Robi Kin 54, Mark Kenedi 69), što je zakomplikovalo situaciju. Domaća i gostujuća pobjeda nad Makedonijom od 3:1 (Stojković 37, 54, Savićević 77 - Ćirić 64p) i 4:2 (Šakiri 60, Ćirić 90 - Milošević 1, Babunski 4ag, Stanković 14, Drulović 38) vratila je Jugu u igru za prvo mjesto. Odlučujući susret odigran je 9. oktobra 1999. na “Maksimiru” pred 38.743 navijača. Znalo se da će pobjednik biti prvi, a poraženi ispasti. Počelo je golom Alena Bokšića u 20. minutu, da bi Predrag Mijatović pogodio u 26, a Dejan Stanković donio prednost u 31. minutu, dok je oba puta centrirao Siniša Mihajlović. Mario Stanić izjednačio je na 2:2, u 47. i tako je ostalo do kraja. Zbog hvatanja Roberta Jarnija za međunožje Zoran Mirković isključen je u 42. minutu, ali su se gosti nekako odbranili do kraja. Remi Makedonije i Irske (1:1) označio je da će Jugoslavija biti prva sa 17 bodova, Irska druga (16), Hrvatska treća (15), Makedonija četvrta (8) i peta Malta (0).

Na EP u Belgiji i Holandiji zaigrala su dva debitanta, Slovenija i Norveška, koje su bile smještene u istu grupu te nisu prošle dalje. Međusobno su igrali bez golova. Drugi nastup upisale su Turska i Švedska.

Jugoslavija je bila u grupi C, gdje je takmičenje otvorila spektaklom protiv Slovenije (3:3). Nakon što su gubili sa 0:3 (Zahovič 23, 57, Miran Pavlin 52) uspjeli su da izjednače za samo šest minuta i to bez Siniše Mihajlovića koji je dobio drugi žuti karton u 59. minutu zbog pljuvanja Zahoviča. Savo Milošević smanjio je na 1:3 u 67, Ljubinko Drulović pogodio sa 2:3 u 70, a Milošević izjednačio u 73. minutu. Druga utakmica sa Norveškom nije donijela toliko uzbuđenja i riješena je golom Save Miloševića u osmom minutu. Ostaće zapamćeno da je Mateja Kežman dobio crveni karton samo 34 sekunde nakon što je u 87. minutu ušao umjesto Predraga Mijatovića.

Novi spektakl priredili su “plavi” u meču sa Španijom (3:4). Poveli su preko Miloševića u 30. minutu, da bi izjednačio Alfonso Perez u 38, a onda je Dejan Govedarica u 50. povisio na 2:1, da bi minus kasnije Pedro Munitis izjednačio na 2:2. Crveni karton u ovoj utakmici zaradio je Slaviša Jokanović u 64. minutu, da bi golom Slobodana Komljenovića u 75. Juga povela sa 3:2 i činilo se da će slaviti. Ipak, u 90. je izjednačio Gaiska Mendieta iz penala, da bi Alfonso u sudijskoj nadoknadi vremena donio pobjedu “furiji”. Svi u taboru “plavih” bili su ljuti na glavnog sudiju Žila Vesijea iz Francuske i malo je nedostajalo da navijači utrče na teren i obračunaju se sa njim. Remi bez golova Slovenije i Norveške označio je da će Španija biti prva sa šest bodova, Jugoslavija druga sa četiri, koliko je imala i Norveška, ali sa više postignutih golova, dok su Slovenci bili četvrti. Novi spektakl viđen je u četvrtfinalu i ponovo nije prijao Jugoslovenima. Naspram njih bila je Holandija, koja ih je izbacila sa SP u Francuskoj, a isto je i sada učinila. U pobjedi 6:1 Patrik Klajvert postigao je het-trik (24, 38, 54), Mark Overmars je dodao dva gola (78, 90+1), dok je Govedarica postigao autogol (51), a utješni gol dao je Milošević u 90+2. minutu. Nakon tog meča uslijediće pauza od pune 24 godine bez nastupa na Evropskom prvenstvu.

U istoriji EP postignuto je samo osam het-trikova, a 2000. su postignuta čak dva. Prvi je dao Portugalac Serđo Konseisao protiv Njemačke u grupi (3:0), a drugi Patrik Klajvert protiv Jugoslavije u četvrtfinalu (6:1).

Sastav

Jugoslaviju je kao selektor predvodio Vujadin Boškov, a u sastavu su bili Miodrag Korać, Ivan Dudić, Goran Đorović, Slaviša Jokanović, Miroslav Đukić, Dejan Stanković, Vladimir Jugović, Predrag Mijatović, Savo Milošević, Dragan Stojković (kapiten), Siniša Mihajlović, Željko Cicović, Slobodan Komljenović, Niša Saveljić, Goran Bunjevčević, Dejan Govedarica, Ljubinko Drulović, Darko Kovačević, Jovan Stanković, Mateja Kežman, Albert Nađ i Ivica Kralj.

Rešetali Milošević i Klajvert

Sa po pet golova titulu najboljeg strijelca podijelili su Savo Milošević i Patrik Klajvert. Milošević je bio strijelac dva puta protiv Slovenije, po jednom protiv Španije, Norveške i Holandije. Za reprezentaciju je odigrao 102 utakmice i postigao 37 golova. Tako je stao uz rame sa Milanom Galićem i Draženom Jerkovićem, koji su bili najbolji strijelci 1960. te Draganom Džajićem 1968. godine. Te godine prešao je iz Saragose u Parmu. Milošević je rođen 2. septembra 1973. godine u Bijeljini. Za razliku od Miloševića, koji je odigrao četiri utakmice, Klajvert je odigrao pet i dao isti broj golova. Tresao je mreže protiv Jugoslavije (tri puta), Danske i Francuske. Klajvert je rođen 1. jula 1976. godine u Amsterdamu i tokom šampionata 2000. branio je boje Barselone. Za Holandiju je odigrao 79 utakmica i dao 40 golova.

Francuzi objedinili titule

Branilac titule Njemačka neslavno je završila takmičenje sa samo jednim bodom i četvrtim mjestom u grupi, gdje je treća bila Engleska, druga Rumunija, a prva Portugalija. U prvi plan iskočili su svjetski šampioni Francuzi, iako su kao drugi završili u grupi D iza Holandije (9), a ispred Češke (3) i Danske (0). U četvtfinalu su pobijedili Španiju sa 2:1, da bi u nezaboravnom polufinalu protiv Portugalije slavili zlatnim golom Zinedina Zidana iz penala. Portugalci su vodili golom Nunja Gomeša (19), izjednačio je Tijeri Anri (51), a onda je u 117. minutu pomoćni sudija Igor Sramka signalizirao igranje rukom Abela Ksavijera u svom šesnaestercu pa je Ginter Benke pokazao na bijelu tačku sa koje je precizan bio Zinedin Zidan. Finale je donijelo okršaj sa Italijom, koja je sa tri pobjede bila prva u grupi ispred Turske (4), Belgije (3) i Švedske (1). “Azuri” su u četvrtfinalu bili bolji od Rumunije sa 2:0 (Toti 33, Inzagi 43), a u polufinalu su nadigrali Holandiju nakon penala 3:1 (0:0), a od 34. minuta igrali su bez isključenog Đanluke Zambrote. Junak je bio golman Frančesko Toldo, koji je u prvom poluvremenu odbranio jedanaesterac Franku de Buru, dok je istom igraču odbranio penal u penal seriji kao i Paulu Bosveltu. Klajvert je pogodio stativu iz penala u drugom poluvremnu. Italija je u finalu povela u 55. minut preko Marka Delvekija, da bi Silvajn Viltor izjednačio u 90+4. minutu, a pobjedu “trikolorima” za objedinjene titule zlatnim golom donio je David Trezege u 103. minutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana