Francuzi i Holanđani u derbiju dana, Slovaci za slavu a Ukrajinci za spas

RTS
Francuzi i Holanđani u derbiju dana, Slovaci za slavu a Ukrajinci za spas

Osmog dana Evropskog prvenstva u Njemačkoj na programu je duel Slovačke i Ukrajine (15.00) u drugom kolu grupe E i dva meča u okviru grupe D - Poljaci i Austrijanci će u direktnom duelu tražiti prve bodove (18.00), dok će Francuzi i Holanđani u derbiju dana vjerovatno riješiti pitanje ko će u osminu finala sa prvog mjesta (21.00).

Slovačka - Ukrajina (15.00)

Prvi meč osmog dana igraju od 15.00 časova Slovačka i Ukrajina na "Diseldorfskoj areni".

Dvije reprezentacije ulaze u duel u potpuno različitom raspoloženju i sa različitim ambicijama. Slovaci su u prvom kolu, izuzetno požrtvovanom i odvažnom partijom, pobijedili Belgiju (1:0), priredivši najveće iznenađenje dosadašnjeg toka takmičenja. Još jednim trijumfom obezbijedili bi prolazak u osminu finala i istakli ozbiljnu kandidaturu za prvo mjesto u grupi E.

Slovačka tek treći put kao samostalna zemlja učestvuje na završnom turniru Evropskog prvenstva, a plasmanom u osminu finala ponovila bi uspjeh iz 2016, kada je grupnu fazu završila kao jedna od najboljih trećeplasiranih ekipa, prije nego što je u prvoj rundi nokaut faze ubjedljivo izgubila od Njemačke (0:3).

Ukrajincima ne ide tako dobro. U prvoj utakmici na Evru neočekivano ubjedljivo i lako su poraženi od Rumunije (0:3), pa će danas biti pod imperativom pobjede kako bi zadržala šansu za plasman u nokaut fazu takmičenja.

Poljska - Austrija (18.00)

Od 18.00 sati na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu igraju Poljska i Austrija.

Obje reprezentacije su u prvom kolu grupe D ostavile dobar utisak protiv na papiru kvalitetnijih protivnika, ali nisu nagrađene bodovima, pa ko večeras izgubi moći će već polako da pakuje kofere.

Poljaci se nadaju da će večeras moći da računaju na Roberta Levandovskog, najboljeg strijelca i igrača sa najviše nastupa u istoriji poljskog nacionalnog tima, koji zbog povrede nije bio spreman za početak Evropskog prvenstva.

Trebalo je da glavna pomoć ili prva zamjena za Levandovskog u špicu poljskog napada bude Arkadijuš Milik, ali se i iskusni golgeter Juventusa povrijedio u pripremnom duelu sa Ukrajinom i "otpao" sa spiska selektora Probježa.

I sa tako osakaćenom ofanzivnom linijom Poljska je vodila protiv Holandije i imala bod u džepu sve do 83. minuta, kada ga je "oteo" Vut Veghorst, samo par minuta nakon što je ušao u igru.

I Austrija je odvažnom i požrtvovanom igrom dobro namučila favorita, ali je presudla sama sebi, pošto su Francuzi slavili zahvaljujući autogolu nespretnog austrijskog štopera Maksimilijana Vebera.

I jedni i drugi čeznu za preko potrebnim bodovima. Pogled unazad sugeriše da su im bliži Poljaci, pošto nikada nisu izgubili od Austrije. Austrijanci su pretrpjeli tri poraza u međusobnim duelima i dva puta izvukli bod, uključujući i posljednju utakmicu (0:0), odigranu u okviru kvalifikacija za prethodni šampionat Evrope.

Holandija - Francuska (21.00)

Prava fudbalska poslastica i derbi grupe D na programu je od 21.00 čas na "Lajpciškom stadionu", gdje će snage odmjeriti fudbaleri Holandije i Francuske.

Biće ovo, po svemu sudeći, direktan okršaj za prvo mjesto u grupi D i bar na papiru lakšeg protivnika u osmini finala, pošto i jedni i drugi u Lajpcig dolaze sa po tri boda iz prvog kola u džepu.

Možda i teže nego što su se nadali, Holanđani su nakon preokreta i pogotka Kumanovog džokera sa klupe Vuta Veghorsta u samom finišu meča savladali Poljsku rezultatom 2:1. Nisu ni Francuzi u prvom kolu igrali kao aktuelni vicešampioni svijeta, nemilice su se ispromašivali, ali je autogol nespretnog Maksimilijana Vebera bio dovoljan da zabilježe pobjedu nad disciplinovanom i čvrstom Austrijom.

Utisak je manje važan, pišu se tri boda, i već bi Francuzi i zaboravili na utakmicu sa Austrijom da im nije napravila problem - povrijedio se Kilijan Mbape. Krajem drugog poluvremena najbolji francuski fudbaler je u skoku umjesto lopte udario glavom u rame Kevina Dansa i polomio nos.

Izjave selektora Dešana nakon meča nisu bile optimistične, ali je Mbape izbjegao operaciju i spreman je da zaigra sa zaštitnom maskom, možda već večeras.

Ni Holanđani nisu bez problema došli na Evro. Spisak selektora Ronalda Kumana krojile su povrede. Neposredno pred početak šampionata povrijedila su se dva vrlo važna igrača iz veznog reda - Frenki de Jong i Teun Kopmajners. Hitno su ih zamijenili Jan Matsen, finalista Lige Šampiona sa Borusije Dortmund i Džošua Zirkzi iz Bolonje.

Biće večeras varnica, biće uzbudljivo u Lajpcigu. I jedni i drugi predugo čekaju titulu šampiona Evrope - Francuzi 24, a Holanđani čak 36 godina. Sudeći po duelima u kvalifikacijama za Evro u Njemačkoj, gdje su takođe bili u istoj grupi, Francuzi su favoriti. Francuzi su dva puta nadigrali Holandiju, uz samo jedan primljen gol za 180 minuta fudbala (4:0 i 2:1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana