Faruk Hadžibegić za "Glas" analizirao EP: Slijedi smjena generacija

Darko Dragičević
Faruk Hadžibegić za "Glas" analizirao EP: Slijedi smjena generacija

PARIZ - Španija je zasluženo slavila na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a nakon njega neminovno slijedi smjena generacija, smatra proslavljeni fudbaler i bivši selektor BiH, te reprezentativac Jugoslavije Faruk Hadžibegić.

Španci su do rekordne, četvrte titule došli nakon što su imali maksimalan učinak od sedam pobjeda. Titula ne može da bude čistija ako se zna da su na putu do nje pobijedili takve rivale kao što su Italija, Hrvatska, Francuska, Njemačka i na kraju Engleska, uz trijumfe nad Albanijom i Gruzijom.

- Španija je zaslužila trofej. Od starta su znali šta žele, najljepše su igrali i na kraju djeluje da su imali tu pobjedničku atmosferu u i oko tima. Mladi igrači kojima je selektor dao šansu su je u potpunosti iskoristili. Ipak, treba iskreno reći da su to, iako mladi, veoma značajni igrači u svojim timovima, i Dani Olmo, Lamin Jamal i Niko Vilijams. Na startu su ubjedljivo savladali Hrvatsku, stekli samopouzdanje i na kraju došli do titule - istakao je Hadžibegić za “Glas Srpske”.

Engleska ni nakon 58 godina nije uspjela da trofej “vrati kući”.

- Engleska je, po meni, pokazala karakter. Sigurno da nije lako kad se izgubi, ali oni su reprezentacija koja se u gotovo svakom meču vratila iz  minusa. Izašli su s ciljem da pobijede i tako su se ponašali. Igrali su disciplinovano, čekali svoje šanse i na kraju došli do finala, gdje je Španija ipak bila  bolja. Meni je žao što Holandija nije u finalu. Oni su upravo protiv Engleske odustali od svoje igre i pokušali da igraju na rezultat, što ih je skupo koštalo - poručio je bivši selektor BiH.

Evropsko prvenstvo je, po Hadžibegiću, opravdalo očekivanja, a činjenica je da nijedan igrač nije uspio da se posebno istakne.

- Prvenstvo je obilježila timska igra. Zvijezde nisu mogle da iskoče jer se do uspjeha dolazilo upravo kroz tim. Zbog toga nemamo onih junaka šampionata kao ranije, ali je prvenstvo bilo veoma dobro. Pokazalo se da više nema autsajdera, tako da su reprezentacije poput Gruzije bila pravo osvježenje, i da je kvalitet fudbala u usponu. Mislim da je ovo takmičenje početak velike smjene generacija i da će nakon njega Kristijano Ronaldo, Luka Modrić i još mnogi otići sa velike scene. Neki su, poput Tonija Krosa, to već uradili i sad će na scenu stupiti ti mladi igrači koji imaju šta da pokažu. Neki su već, poput Jamala, Gulera, zablistali, ali ima tu još kvaliteta koji će biti sve bolji -dodao je bivši reprezentativac Jugoslavije.

Gruzija i Turska su bile prava osvježenja šampionata, dok je, ako se gleda sastav, najviše razočarala Francuska.

- Iskreno, nema prevelikih razočarenja. Možda je to Francuska kad se pogleda sastav. Ali drugi su jednostavno bili bolji. Evo, selektor Didije Dešan ima ugovor i dalje i sad se ne piše previše o smjeni selektora, već o smjeni generacija i kako unaprijediti igru. Samo se kod nas nešto odmah mora mijenjati nakon poraza. Razlika između selekcija na prvenstvu je bila mala, tako da više nikom ne možete dati epitet autsajdera - istakao je ovaj trener.

Od reprezentacija iz bivše Jugoslavije najbolji rezultat je  napravila Slovenija.

- Slovenija je prijatno iznenađenje. Sjajno ukomponovan tim, veoma disciplinovan i odlično vođen, zaslužili su da prođu još jednu rundu. Očekivao sam više od Srbije i Hrvatske, ali treba reći da su drugi u ovom momentu bili bolji. Nisu me razočarali partijama, ali definitivno treba da pronađu uzroke ovih rezultata i unaprijede svoju igru - rekao je na kraju Hadžibegić.

Potreban sistem

Da bi zemlje Balkana napravile iskorak, potrebno je da naprave sistem kakav su nek ad imale.

- Treba nam sistem kakav su nekad pravili Miljan Miljanić, Ivica Osim. Da se zna šta se želi i kako se to ostvaruje, da se ne reaguje ishitreno nakon jednog ili dva poraza, već da se realno sagledaju snaga i mogućnosti. Najbolji primjer je Španija koja je svog selektora spremala 10 godina za ovo i sad imaju tim  za budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana