EURO 2024 Grupa F: Portugalija puna zvijezda

Glas Srpske
EURO 2024 Grupa F: Portugalija puna zvijezda

Šampion Evrope iz 2016. godine ne bi trebalo da ima većih problema u grupi F i sa prvog mjesta dočeka osminu finala.

Sa maksimalnim učinkom od svih deset pobjeda Portugalija je bila prva u kvalifikacionoj grupi ispred Slovačke, Luksemburga, Islanda, BiH i Lihtenštajna.

Pored Portugalaca poraze u kvalifikacijama nisu zabilježili Francuska, Engleska, Belgija, Mađarska i Rumunija, ali su imale poneki remi. Stoga se s pravom može reći da selekcija sa Pirinejskog poluostrva juriša ne samo na prvu poziciju u grupi, već i na samom šampionatu. Na prošlom su stali u osmini finala, a sada su u užoj grupi favorita za osvajanje. Na klupu je sjeo Roberto Martinez, koji je sa Belgijom pravio sjajne rezultate i zna kako smiriti ego pojedinaca te uklopiti sve zvijezde u jednu cjelinu. A Portugalci imaju mnogo zvijezda u sastavu, počev od Kristijana Ronalda, koji je prije 20 godina debitovao na EP i još igra na vrhunskom nivou, a tu su još Pepe, Diogo Dalot, Ruben Dijaš, Bruno Fernandeš, Bernardno Silva, Žoao Feliks, Rafael Leao, Vitinja, Diogo Žota... To je samo potvrda da u Portugaliji postoji odličan sistematski rad posljednjih godina, odnosno od kada su još na scenu stupili Luis Figo, Manuel Rui Košta, Vitor Baija... Igra ekipe definitivno će zavisiti od psihološkog momenta, a može se očekivati  da budu na najvišem nivou.

Turskoj će ovo biti šesti nastup na EP, a kvalifikacije je završila kao prva u grupi sa Hrvatskom, Velsom, Jermenijom i Letonijom. I nju će sa klupe predvoditi italijanski trener Vićenco Montela, koji iza sebe ima više od deset godina staža. “Aeroplanino” je vodio Kataniju, Fjorentinu, Sampdoriju, Milan, Sevilju i Demirspor, dok je 21. septembra prošle godine preuzeo brigu o selekciji, umjesto Nijemca Štefana Kunca. Prvo ime nacionalnog tima definitivno je Hakan Čalhanoglu, dok su tu još Kan Ajhan, Kenan Jildiz, Salih Ozkan, Jufus Jaziki, Arda Guler... Boriće se za drugo mjesto to je sigurno i potajno nadati da mogu ugroziti Portugaliju. Sve osim plasmana u naredni krug smatrali bi neuspjehom, tako da će dati sve od sebe da to ostvare. Imaju dovoljno kvaliteta, iskusnog trenera i samo je bitno da psihički budu dobro spremni za takmičenje.

Češka će Turskoj biti veliki rival za drugo mjesto, mada su znali da naprave veliko iznenađenje, posebno u grupnoj fazi, ali opet s druge strane znali su i totalno da podbace. Česi će kao 20 godina ranije biti u grupi sa Portugalijom, a kvalifikacije su završili na drugom mjestu iza Albanije, sa kojom su imali isti broj bodova. Iza njih su ostali Poljaci, Moldavci i Farani. Kao Čehoslovačka bili su šampioni 1976, a od 1996. redovan su učenik SP. Upravo te godine stigli su do finala, dok su na posljednjem takmičenju stali u četvrtfinalu. Na klupi je Ivan Hašek, koji je igrao na SP 1990. za Čehoslovačku, a ekipu je preuzeo početkom januara ove godine od Radoslava Šilhavija. Na raspolaganju ima nekoliko sjajnih pojedinaca poput Vladimira Coufala, Patrika Šika, Tomasa Součeka, Antonina Baraka... Problem Čeha je sličan kao i kod Slovaka, a to je nesklad igrača. S jedne strane su oni koji igraju u inostranstvu, dok su s druge oni koji igraju u domaćem prvenstvu pa postoji stanovita razlika u njihovom kvalitetu. Ako je uspiju premostiti, proći će u narednu rundu.

Posljednja ekipa koja je izborila nastup na Evru je ujedno i debitant. Gruzija je napravila podvig u kvalifikacijama, kada je bila četvrta u grupi A, iza Španije, Škotske i Norveške, a ispred Kipra. Ipak, zahvaljujući dobrim igrama u Ligi nacija, izborila je baraž za EP, gdje je prvo sa 2:0 bila bolja od Luksemburga, a onda pred svojim navijačima nakon penala eliminisala Grčku (4:2), jer golova nije bilo u 120 minuta igre. Ekipu vodi Francuz Vili Sanjol, a prva zvijezda je član Napolija Hviča Kvaratshelija, a tu su još Đorđi Lorija, Guram Kašija, Solomon Kvirkelija, Zuriko Davitašvili... Ekipa nije kvalitetna kao pojedini timovi i njena prednost može da bude rasterećenost. Sam plasman za Gruziju je veliki uspjeh i ako budu igrali za svoju dušu, nekome će pomrsiti račune.

Raspored

18. jun Turska - Gruzija (18)

18. jun Portugalija - Češka (21)

22. jun Gruzija - Češka (15)

22. jun Turska - Portugalija (18)

26. jun Gruzija - Portugalija (21)

26. jun Češka - Turska (21)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana