EURO 2024 Grupa E: Belgija računa na iskustvo

Glas Srpske
EURO 2024 Grupa E: Belgija računa na iskustvo

Belgija je kvalifikacije završila kao prva u svojoj grupi ispred Austrije, Švedske, Azerbejdžana i Estonije te najavila pohod na visok plasman.

Sjajna generacija koja je bilježila vrhunske rezultate posljednjih godina sišla je sa scene, na kojoj su se pojavili neki novi momci željni dokazivanja uz nekoliko provjerenih igrača. Četvrtfinale je bio njihov domet na posljednja dva Evra, dok se nisu proslavili na Mundijalu u Kataru (stali u grupi), gdje su stigli kao treći iz Rusije. Sjajnog Roberta Martineza 2023. godine na klupi je naslijedio mladi Italijan Domeniko Tedesko, koji ima samo 38 godina, ali od 2017. je trener i to dosta uspješan. Ima Tiboa Kurtoa, Jana Vertongena, Kevina de Brujnea, Aksela Vitsela, Romelua Lukakua, Tomasa Munijea, Janika Karaska... garantuju iskustvo ekipi, kojoj bi energiju trebalo da donesu Šarl de Ketelare, Juri Tilemans, Zeno Debast, Lois Openda... Sa takvim pojedincima može se očekivati da budu prvi u grupi, jer su preostale tri ekipe po kvalitetu dosta slabije.

Treći put kao samostalna država Slovačka će biti učesnik smotre najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Zanimljivo je da i nju sa klupe predvodi italijanski trener, a riječ je o Frančesku Kalconi, koji je od 19. februara ove godine vodio Napoli u Seriji A umjesto Vatera Macarija sa kojim se klub rastao. Kalconi je Slovačka prvi samostalni posao, jer je do tada bio pomoćnik u Peruđi, Aleksandriji, Sorentu, Empoliju, Napoliju i Kaljariju. Na prošlom EP zapeli su u grupi, dok su 2016. prošli u osminu finala, dok se nisu kvalifikovali na posljednja dva SP. Slovaci su bili drugi u kvalifikacionoj grupi iza Portugalije, a ispred Luksemburga, Islanda, BiH i Lihtenštajna. Imaju nekoliko kvalitetnih pojedinaca, prije svih Martina Dubravku, Petera Pekarika, Milana Škrinijara, Juraja Kucku, Davida Hanocku..., ali njihov problem predstavlja nesklad kvaliteta u ekipi, jer pojedinci nisu na potrebnom nivou, što protivnik zna da iskoristi. Dobre igre u kvalifikacijama daju im nadu da mogu do osmine finala, jer ekipe protiv kojih će se boriti za to su u njihovom rangu.

Rumunija se vraća na EP nakon što nije igrala 2020, a prije toga nastupila je samo pet puta. Bila je prva u svojoj kvalifikacionoj grupi, ispred Švajcarske, Izraela, Bjelorusije, takozvanog Kosova i Andore. Istini za volju, nije ni imala posebno jake rivale pa zato i ne treba da čudi njen dobar plasman. Sa klupe je predvodi Edvard Jordanesku, koji je na toj poziciji od 2022. godine. On će pokušati da reprezentaciji vrati staru slavu, koju joj je donio njegov otac Anhel, koji je u tri navrata vodio nacionalni tim. Najveći uspjeh pravio je sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, kada su sjajno igrali na SP u SAD, bili učesnici EP 1996, kao i SP 1998. godine. Prva imena tima su Florin Nica, Radu Dragušin, Georg Puškaš, Janis Hadži, Nikolae Stančiju, Razvan Marin..., koji će pokušati da prođu grupu, što bi za njih predstavljalo veliki uspjeh. Teško će uraditi nešto više, jer ekipa nema taj kvalitet kao i iskustvo koje je potrebno za nastup na velikim takmičenjima.

Ukrajina je uz Gruziju i Poljsku treća ekipa koja je nastup na Evropskom prvenstvu izborila kroz baraž. Bila je treća u kvalifikacionoj grupi iza Engleske i Italije, iako je imala isti broj bodova kao “azuri”, dok su iza nje ostali Sjeverna Makedonija i Malta. U baražu je prvo nadigrana BiH (2:1), a potom i Island istim rezultatom. Ukrajincima će ovo biti četvrto zaredom učešće na EP i može se očekivati da ga iskoriste kao promociju svojih političkih ciljeva, kao što to čine na svim ostalim poljima. Samo je pitanje koliko će im UEFA dozvoliti da se promovišu tokom takmičenja. Na klupi je proslavljeni Sergej Rebrov, koji je 2023. godine naslijedio privremeno rješenje Ruslana Rotana, odnosno Aleksandra Petrakova. Na raspolaganju ima nekoliko vrsnih pojedinaca, među kojima se ističu Sergej Sidorčuk, Andrej Jarmolenko, Ruslan Malinovski, Roman Jaremčuk, Mihajlo Mudrik, Aleksandar Zinčenko, Andrej Lunin, Vitalij Mikolenko... Veliki je znak pitanja koliko će moći da dobace, jer su opterećeni i nefudbalskim stvarima. Imaju kvalitet da se umiješaju u borbu za drugo mjesto, koje donosi siguran prolazak u osminu finala. Ipak sve će zavisiti od psihološkog momenta.

Raspored

17. jun Rumunija - Ukrajina (15)

17. jun Belgija - Slovačka (18)

21. jun Slovačka - Ukrajina (15)

22. jun Belgija - Rumunija (21)

26. jun Slovačka - Rumunija (18)

26. jun Ukrajina - Belgija (18)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana