EURO 2024 Grupa D: “Trikolori” željni nove titule

Glas Srpske
EURO 2024 Grupa D: “Trikolori” željni nove titule

Već na prvi pogled je jasno da će u grupi D bitku za prvo mjesto voditi Holandija i Francuska, dok će se Poljaci i Austrijanci boriti za treće mjesto i nadati da će biti među četiri najbolja trećeplasirana tima koji će izboriti osminu finala.

Reprezentativni fudbal Holandije je u velikoj krizi. Na EP 2008. igrali su četvrtfinale, 2012. stali su u grupi, 2016. se nisu ni kvalifikovali, dok su na prošlom stali u osmini finala. Malo je to za šampiona Evrope iz 1988, a nisu briljirali ni na posljednjem SP, kada su stali u četvrtfinalu, dok 2018. nisu prošli kvalifikacije. Slavni Ronald Kuman kao selektor ima vrlo težak zadatak da ekipu vrati na staze stare slave, ali tim koji ima na raspolaganju jednostavno nije taj. Nema tog kvaliteta kao nekada, kada je on igrao, mada se tamošnja javnost nada da će Matajs de Liht, Virdžil van Dajk, Stefan de Vrij, Žoržinjo Vajnaldum, Memfis Depaj i Dejli Blind daleko dogurati. “Lale” su bile druge u kvalifikacionoj grupi iza Francuske, a ispred Grčke, Republike Irske i Gibraltara.

Francuzi stižu na EP kao vicešampioni svijeta i glavni favoriti za osvajanje titule. “Trikolori” su do sada dva puta bili šampioni Starog kontinenta 1984. i 2000. godine, što je za njih jako davno pa žele da to ponove. Njihov selektor Didije Dešamp bio je član tima koji je 1998. bio šampion svijeta, a dvije godine kasnije i Evrope, dok je kao selektor osvojio Mundijal 2018. godine. Probleme mu stvara povreda Kilijna Mbapea pred početak takmičenja, ali se može očekivati da bude spreman i povede saigrače ka visokom plasmanu, a zašto ne reći i ka tituli. Ekipa je izuzetno kvalitetna, iskusna i takmičarski nastrojena. Trebalo bi da budu prvi u grupi.

Austriji je ovo četvrti nastup na EP, na kojem su debitovali 2008. godine, kada su bili domaćini. Kvalifikacije su završili na drugom mjestu iza Belgije, a ispred Švedske, Azerbejdžana i Estonije. Dva puta nisu prošli grupu, dok su na posljednjem EP stali u osmini finala. Smatra se da su najslabija ekipa ove grupe, mada bi iskusni lisac Ralf Rangnik mogao da priredi neko iznenađenje. Vedete tima su Marko Arnautović, Mihael Gregoriš, Kristof Baumgartner, Marsel Zabicer... koji imaju dovoljno iskustva da povedu ekipu prema trećem mjestu ili da nekome zagorčaju život.

Poljska je jedna od tri ekipe koje su posljednje izborile mjesto na EP. Poljaci su bili treći u kvalifikacionoj grupi iza Albanije i Češke, a ispred Moldavije i Farskih ostrva. To im je donijelo nastup u baražu, gdje su prvo pobijedili Estoniju, a potom bili bolji od Velsa nakon izvođenja penala. Nastupili su na posljednja tri EP, dva puta su zapeli u grupi, dok su 2016. stigli do četvrtfinala. Bez obzira na lošije odigrane kvalifikacije, poljski fudbal je u uzletu, a uzdanice ekipe su Robert Levandovski, Vojčeh Ščešnji, Jan Bednarek, Pjotr Zjelinski, Kamil Grosicki... oni bi mogli da povedu ostatak ekipe ka drugom krugu, a susret sa Austrijom mogao bi da bude presudan.

Raspored

16. jun Poljska - Holandija (15)

17. jun Austrija - Francuska (21)

21. jun Poljska - Austrija (18)

21. jun Holandija - Francuska (21)

25. jun Holandija - Austrija (18)

25. jun Francuska - Poljska (18)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana