EURO 2024 Grupa C: “Orlovi” spremni za let

Glas Srpske
EURO 2024 Grupa C: “Orlovi” spremni za let

Srbija će prvi put nastupiti pod tim imenom na Evropskom prvenstvu i sada je prekinula post, koji je trajao 24 godine.

Te 2000. Dragan Stojković bio je kapiten SR Jugoslavije, dok je sada kao selektor reprezentaciju konačno doveo do EP, što mnogima prije njega nije pošlo za rukom.

Zanimljivo je da u sadašnjem sastavu ima igrača koji su se rodili nakon te 2000. godine, a to su Strahinja Pavlović (2001), Ivan Ilić (2001) i Lazar Samardžić (2002), dok je Dušan Vlahović imao samo nekoliko mjeseci, jer je rođen januara 2000. godine. “Orlovi” su bili drugi u grupi iza Mađarske, od koje su poraženi oba puta sa po 1:2, dok su bili ispred Crne Gore, koju su dobili sa 2:0 i 3:1, isto kao i Litvaniju 2:0, 3:1. Sa Bugarskom su oba puta remizirali 1:1, 2:2. Srbija definitivno ima kvalitet i kada igra u svom ritmu, u stanju da je bilo kojem protivniku da da nekoliko golova. Problem nastaje kada dođe do psihološkog pada i onda je u stanju da primi nekoliko golova od bilo koga. To se jasno pokazalo na Mundijalu u Kataru prije dvije godine, kada su neslavno završili takmičenje u grupi. Pojedinci imaju iskustva, tu su i mlade nade pa bi trebalo da prođu grupu koja nije nimalo laka ni naivna.

Slovenija i Danska bile su u istoj kvalifikacionoj grupi i sa istim brojem bodova (22) završile takmičenje. Slovenci su bili drugi, jer su bili slabiji u međusobnom skoru. Biće im ovo drugi nastup nakon što su debitovali 2000. godine, kada su takođe bili u grupi sa Srbijom, odnosno SR Jugoslavijom. Bila je to prva utakmica u grupi u kojoj je viđen spektakularan meč, koji je završen remijem (3:3), iako su Slovenci vodili sa 3:0 i imali igrača više, jer je Siniša Mihajlović dobio crveni karton zbog pljuvanja Zlatka Zahoviča. Jedan od najuspješnijih slovenačkih trenera ponovo je na klupi, a riječ je o Matjažu Keku, koji je na toj poziciji od 2018. godine. Prvo ime tima definitivno je golman Jan Oblak, dok su tu još Josip Iličić, Petar Stojanović, Jasmin Kurtić, Benjamin Verbič... Vrlo su nezgodna reprezentacija koja zna da iskoristi mane protivnika i dođe do pobjede. Očekuju da prođu grupu, mada će to biti veoma teško, jer su možda i autsajderi među preostale tri reprezentacije. Biće nagazna mina svim ostalim timovima u grupi i ko protiv njih izgubi bodove smanjiće šanse za prolazak dalje.

Dancima će ovo biti deseti nastup na EP, ali nijedan nije bio kao onaj 1992. godine kada su igrači sa odmora otišli na EP u Švedsku i stigli do titule. Danci su tada zamijenili Jugoslaviju, kojoj je bilo zabranjeno da igra i vraćena je sa takmičenja, a oni pokupili slavu. Bili su prvi ispred Slovenije u kvalifikacionoj grupi u kojoj su još bili treća Finska, četvrti Kazahstan, peta Sjeverna Irska i šesti San Marino. Brane polufinale sa prošlog EP mada na SP nisu prošli grupu, a sve to pod vođstvom Kaspera Hjulmanda. Kasper Šamjhel, Simon Kjer, Kristijan Eriksen, Tomas Dilejni, Kasper Dolberg, Jusuf Poulsen... definitivno znaju kako se igra na velikim turnirima i biće ozbiljan kandidat za prvo mjesto.

Engleska je aktuelni vicešampion Evrope i tek treći domaćin EP koji je poražen u finalu. O kvalitetu “gordog Albiona” ne treba trošiti riječi i definitivno je favorit za prvo mjesto u grupi. U stanju je da svakom protivniku postigne nekoliko golova, mada je Hari Kejn usamljen u napadu i nema pravu podršku ostalih saigrača kada je u pitanju postizanje golova. Ekipa nema loše pokrivene pozicije u sastavu i selektor Garet Sautgejt je uglavnom na slatkim mukama koga da izabere među startnih 11. Najveća nevolja ekipe je psihološko opterećenje domaće javnosti i ego pojedinih zvijezda koje se teško uklapaju u kolektiv. Ukoliko ne prođu grupu, bila bi to katastrofa.

Raspored

16. jun Slovenija - Danska (18)

16. jun Srbija - Engleska (21)

20. jun Slovenija - Srbija (15)

20. jun Danska - Engleska (18)

25. jun Engleska - Slovenija (21)

25. jun Danska - Srbija (21)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana