EURO 2024 Grupa B: Šampion u grupi smrti

Glas Srpske
EURO 2024 Grupa B: Šampion u grupi smrti

Juriš na četvrtu titulu šampiona Evrope (1964, 2008, 2012) Španija počinje u grupi B, koja će biti grupa smrti jer su u njoj još aktuelni šampion Evrope Italija i trećeplasirana ekipa sa posljednjeg SP Hrvatska, dok je Albanija totalni autsajder.

Španci su bili prvi u kvalifikacionoj grupi ispred Škotske i ovo im je osmi vezani nastup na EP, a 12. ukupno. Ekipa je malo lutala poslije smjene najtrofejnije generacije u istoriji, a pred kraj 2022. na kormilo je doveden Luis de la Fuente koji nije zvučno ime u evropskom fudbalu, ali je posljednjih desetak godina izuzetno dobro vodio mlađe selekcije Španije pa je dobio povjerenje Saveza da vodi brigu o seniorima, među kojima je dosta njegovih učenika. Dani Karvahal, Rodri, Alvaro Morata, Feran Tores... samo su neka od imena koja žele na evropski vrh. Prolazak u osminu finala ne bi trebalo da dođe pod znak pitanja.

Hrvati dolaze na EP nakon ne previše uspješnih kvalifikacija u kojima su bili drugi, iza Turske, a ispred Velsa, Jermenije i Letonije. Treće mjesto sa prošlog SP u Kataru predstavlja im balast na leđima jer svi očekuju da bar ponove taj uspjeh. Ipak, proći među četiri najbolje ekipe u Evropi je izuzetno teško i predstavlja veliki podvig. Selektora Zlatka Dalića nisu mijenjali od 2017. godine i donio im je srebro na SP u Rusiji mada se nisu proslavili na posljednjem EP, kada su stigli do osmine finala. Iskustvo je na njihovoj strani jer nosioci igre dugo vremena igraju zajedno, mada su već dosta istrošeni i pitanje je koliko ih mlađi mogu nadomjestiti. Joško Gvardiol, Lovro Majer, Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović i Domagoj Vida su ti koje će predvoditi ekipu. Prolazak dalje ne bi trebalo da bude pod znakom pitanja, a svaki bod u grupi biće presudan.

Italija je pod posebnim pritiskom jer brani titulu, a kao šampion svijeta iz 2006. godine loše se provela na Mundijalu 2010. godine. Lučano Spaleti prošle godine naslijedio je Roberta Manćinija i kao drugi u grupi završio kvalifikacije, iza Engleske, a ispred Ukrajine, Sjeverne Makedonije i Malte. Kvalitet ekipe, iskustvo igrača kao i znanje kako se osvajaju titule mogu daleko da ih odvedu. Ipak, sve to ako bude dovoljno energije u njihovoj igri i ako psihološki momenat bude na visokom nivou. Đanluiđi Donaruma, Žorginjo, Mateo Darmian, Federiko Kjeza, Nikolo Barela... obećavaju da mogu proći grupu, a dalje sve zavisi od mnogo stvari.

Albanija je totalni autsajder u grupi iako je bila prva u kvalifikacijama, ispred Češke, Poljske, Moldavije i Farskih ostrva, a ovo će joj biti drugi nastup nakon 2016. godine. Sa klupe je predvodi nekadašnji brazilski lijevi bek Silvinjo koji je igrao za Arsenal, Seltu, Barselonu i Mančester siti. Eterit Beriša, Berat Đimsiti, Armando Broja, Kristjan Aslani... prve su zvijezde ekipe koja će mnogo slaviti ukoliko dođe bar do boda. Prolazak u drugu fazu čini se kao nemoguća misija.

Raspored

15. jun Španija - Hrvatska (18)

15. jun Italija - Albanija (21)

19. jun Hrvatska - Albanija (15)

20. jun Španija - Italija (21)

24. jun Albanija - Španija (21)

24. jun Hrvatska - Italija (21)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana