EURO 2024. Grupa A: Nijemci sanjaju o staroj slavi

Glas Srpske
EURO 2024. Grupa A: Nijemci sanjaju o staroj slavi

Njemačka će po drugi put biti domaćin Evropskog prvenstva (ne računajući suludi eksperiment predsjednika UEFA Mišela Platinija od prije četiri (tri) godine), nakon što je kao Zapadna Njemačka 1988. ugostila najbolje selekcije Starog kontinenta.

“Panceri” će pred svojom publikom pokušati da dođu do četvrte titule čime bi iza sebe ostavili Španiju, koja ima isti broj titula, a žrijeb ih je smjestio u grupu A sa Škotskom, Mađarskom i Švajcarskom. Titule su osvajali 1972, 1980. i 1996. godine, što je za njih predug post. Posljednjih godina Nijemci definitivno nisu velesila kao što su nekad bili jer ih je koštala globalizacija fudbala pa njihovi talenti ne nalaze put do najboljih timova. Na dva posljednja svjetska prvenstva nisu prošli grupu i to im je najgori rezultat u istoriji, dok su na EP 2008. bili drugi, igrali polufinala 2012. i 2016, a na posljednjem ispali u osmini finala. Sa mladim selektorom Julijanom Nagelsmanom pokušaće da dođu do trofeja. Ekipa nije na tom nivou, ali ne treba zanemariti njemačku upornost jer iskustvo već imaju. Mnogo toga zavisiće od mladog, ali već dokazanog Florijana Virca koji ima fenomenalnu sezonu iza sebe.

Škotima će ovo biti treći nastup na EP, nakon 1992. i 1996. godine. Bili su drugi u kvalifikacionoj grupi, iza Španije, a sam nastup predstavlja veliki uspjeh za njih. Prva imena su Endrju Robertson, Kijeran Tirni i Skot Mekominej. Nedostatak kvaliteta nadoknadiće velikom borbom i nekome će zagorčati život u grupi. Očekuju prolazak u osminu finala, što bi bio uspjeh.

Mađarski fudbal je u ekspanziji posljednjih godina, kada su počela velika ulaganja u ovaj sport kojim su se nekada ponosili. Ovo im je treće učešće zaredom do kojeg su došli kao pobjednici grupe G, gdje su još bile Srbija, Crna Gora, Litvanija i Bugarska. Vodi ih Italijan Marko Rosi, a ističu se Dominik Soboslai, Miloš Kerkez, Atila Salai... Nisu nešto posebno opterećeni rezultatom, ali će tražiti svoju šansu za prolazak dalje. Trebalo bi da se bore za treće mjesto, dok bi mogli da iznenade drugom pozicijom.

Peti put zaredom Švajcarci će igrati na EP, a plasmanom u četvrtfinale na prošlom Evru ostvarili su svoj najveći uspjeh. Kao drugi iz grupe I stigli su u Njemačku iza Rumunije, a ispred Izraela, Bjelorusije, takozvanog Kosova i Andore. Vodi ih Murat Jakin, a prva imena su Jan Zomer, Niko Elvedi, Manuel Akanđi, Remo Frojler, Granit Džaka, Rikardo Rodrigez... Iskustva imaju, kvaliteta takođe pa plasman među 16 najboljih ekipa ne bi trebalo da bude problem. Velike su šanse da se bore i za prvo mjesto u grupi.

Raspored

14. jun Njemačka - Škotska (21)

15. jun Mađarska - Švajcarska (15)

19. jun Njemačka - Mađarska (18)

19. jun Škotska - Švajcarska (21)

23. jun Švajcarska - Njemačka (21)

23. jun Škotska - Mađarska (21)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana