Da li je Fudbalski savez Srbije napravio prvu "grešku u koracima" u Njemačkoj?!

Dejan Kondić
Da li je Fudbalski savez Srbije napravio prvu "grešku u koracima" u Njemačkoj?!

AUGZBURG - Fudbalska reprezentacija Srbije imala je sjajan doček po dolasku pred hotel "Maksimilijans", koji je smješten u samom centru Augzburga. Dočekali su ih i navijači sa zastavama i dresovima. Zbog njih otkazan je i prvi trening?!

U hotelu će, za razliku od Katara, boraviti samo fudbaleri i stručni štab na čelu sa selektorom Draganom Stojkovićem, kao i predsjednik Dragan Džajić, generalni sekretar Jovan Šurbatović i direktor sportskog sektora Miroslav Tanjga.

Ono što upada u oči jeste to da su, za razliku od većine selekcija koje su izolovane od očiju, ali i dodira sa navijačima, "orlovi" praktično na "izvolite" ne samo fanovima, već i onima koji su tu da provociraju. Albanci koji žive u Augzburgu su dolazak reprezentacije Srbije u taj grad povodom Evra iskoristili za provokacije. Oni su došli automobilima ispred hotela u kom su smješteni srpski fudbaleri, puštali su albanske pjesme veoma glasno i pokazivali dvoglavog orla kako bi isprovocirali srpske navijače. Srećom sve je prošlo bez ozbiljnijih incidenata. O ovakvim stvarima se moralo voditi računa i ekipu izolovati van gradske, odnosno šetališne zone. Kada je Crvena zvezda išla u Bari po trofej šampiona Evrope 1991. godine, tim Ljupka Petrovića bio je smješten u zamku Monopoli, nekih pedesetak kilometara od grada u kojem je dotakao zvijezde. Ekipa je imala potreban mir i maksimalno je bila koncentrisana na svoje obaveze. Prije 33 godine to je dalo rezultat, iako je bilo igrača i za i protiv tog karantina, ali cilj je opravdao sredstvo. Niko ne kaže da je to ključno, ali ozbiljne selekcije znaju da sitnice prave razliku. Reprezentacija Hrvatske smještena je u gradiću Nojrupin, koji se nalazi na obali jezera Rupiner. Hrvati su ugrabili kamp ispred brojnih drugih reprezentacija. Nojrupin je s razlogom bio jedan od najtraženijih kampova u katalogu UEFA. Selektor Hrvatske Zlatko Dalić prezadovoljan je kampom.

- Kamp nudi ono čemu najviše težimo - odlične sportske uslove, te mirno i lijepo okruženje. Nećemo izgubiti puno vremena na putovanja i uvjeren sam da je Nojrupin pun pogodak - rekao je Dalić.

Najbolji fudbaleri Engleske, prvog rivala Srbije na Evropskom prvenstvu, smješteni su u Blankenhajnu, a otkriveni su posebni zahtjevi igrača. Luksuzno odmaralište smješteno je u zelenom krajoliku u blizini grada Blankenhajna koji ima samo 7.000 stanovnika. Engleze je ova baza koštala oko 850.000 funti jer su pobijedili konkurenciju - Holandiju i Austriju.

Vlasnik Matijas Grafe otvoreno je govorio o posebnim zahtjevima fudbalera "Gordog Albiona".

- Većina pitanja odnosila se na klimatizaciju soba vjerovatno nakon iskustva u Kataru. Morali smo naknadno da opremimo jednu sobu. Takođe, pobrinuli smo se da svaka soba putem satelita ima engleske TV kanale. Zamračili smo sva stakla i prozore kako niko iz tabloida ne bi mogao da fotografiše fudbalere - otkrio je Grafe.

Sobe srpskih fudbalera nemaju tako nešto, iako praktično gledaju na šetališnu zonu u Augzburgu. Male-velike stvari prave razliku, ali nadamo se da će se "orlovi" izdići iznad situacije i da će na terenu biti mudriji od čelnika saveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana