Ćao Italija, "azurima" skinuta kruna

Milan Zubović
Foto: X.com

BERLIN - Evropa će dobiti novog šampiona. Aktuelni prvak Italija eliminisan je već u osmini finala od Švajcarske koja je u potpunosti nadigrala "azure" i slavila rezultatom 2:0.

"Časovničari" su bili bolja ekipa tokom svih 90 minuta prvog susreta osmine finala i tako prošli među osam najboljih timova Starog kontinenta čime su ponovili uspjeh sa prethodnog takmičenja.

Ujedno, na neki način osvetili su se Italiji za poraz u grupnoj fazi prošlog EP. Sada ih čeka bolji iz duela Engleska - Slovačka koji je na rasporedu sutra od 18 sati. Eliminacijom Italije, Španija je ostala jedina rerpezentacija koja je odbranila titulu šampiona Evrope što se desilo 2012. godine. 

Prvih 20 minuta proteklo je u ispitivanju snaga bez izglednijih prilika na obje strane iako je ritam utakmice bio dosta visok. 

Prvu pravu priliku na utakmici imali su Švajcarci u 24. minutu. Bril Embolo iskoristio je trenutak nepažnje Matea Darmijana i primio loptu u protivničkom šesnaestercu, odlično pucao, ali je Đanluiđi Donaruma bio na vrhunskom nivou i odbranio njegov pokušaj.

Samo dva minuta kasnije Italiji su uzvratili solo prodorom Federika Kjeze koji se našao u izglednoj poziciji u šesnaestercu da bi loptu nakon njegovo šuta blokirao Manuel Akandži ispred svog golmana Jana Zomera. 

U 32. minutu Rikardo Rodrigez pokušao je sa nekih dvadesetak metara, ali je lopta otišla preko prečke. Švajcarci su bili opasniji tokom prvog poluvremena i ugalvnom se igralo na italijanskom polovini terena da bi onda u 37. minutu zabljesnuli Ruben Vargas i Remo Frojler.

Sa ivice šesnaesterca Vargas je sjajno asistirao Frojleru koji je natrčao na loptu, kasnio je Đanluka Manćini, a Donaruma bio nemoćan nakon šuta. Bio je to prvi gol Frojelra na ovom EP na kojme je do sada upisao dvije asistencije. 

Veliku priliku Švajcarci su imali u prvom minutu sudijske nadoknade kada je Fabijan Rider sjano pokušao iskosa iz slobodnog udarca i lopta je išla u gol uz samu stativu da bi je Donaruma krajnjim naporom izbacio u korner. 

Samo 28 sekundi u drugom poluvremenu bilo je potrebno Švajcarcima da dođu do drugog gola.

Ponovo su kombinovali po lijevoj strani, lopta je došla do Vargasa, koji je sjajnim šutem sa ćoška šesnaesterca matirao Donarumu koji nije imao šanse. Jedan bezopasan centaršut Italijana u 52. minutu zamalo da donese smanjenje rezultata jer je Fabijan Šer nespretno reagovao na loptu i pogodio stativu svog gola. 

Veliku priliku u 74. minutu imali su Italijani kada je Đanluka Skamaka pogodio stativu. Švajcarci su očekivali da će pomoćni sudija pokazati ofsajd, ali je zastavica ostala spuštena, a prilika otišla u nepovrat. Stiven Zuber imao je dobru priliku da povisi rezultat u 83. minutu, ali je nejog pokušaj iskosa sa lijeve strane odbranio Donaruma. Do kraja nije bilo prilika ni na jednoj strani i Italija je završila svoj nastup i predala evropsku krunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana