Zvjezdani uspon poglavice sa Istoka

Dojče vele
Zvjezdani uspon poglavice sa Istoka

Gojko Mitić, legenda njemačke kinematografije, koji se proslavio ulogom indijanskog poglavice Vinetua, nedavno je u Berlinu proslavio svoj 70. rođendan. Na istoku Evrope on je bio i ostao "jedini poglavica".

Ekranizacijom romana "Sinovi Velike Medvjedice" njemačke književnice Lislot Velskopf Hanrih uslijedio je uspon Gojka Mitića ka glumačkim zvijezdama njemačkog filma.

Gojko Mitić je bio najveća zvijezda tadašnje Istočne Njemačke. Njegov prvi film "Sinovi Velike Medvjedice" 1965. godine je samo u Istočnoj Njemačkoj pogledalo 11 miliona ljudi.

Bio je to, kako danas kaže Mitić, puni uspjeh:

- Kada sam se vratio s premijere, još nisam ni kofere raspakovao, a mene već zove producent i kaže: "Nemoj prihvatati ništa više, mi snimamo sledeći film!".

Indijanski filmovi koje je Gojko Mitić snimao u Čehoslovačkoj, Bugarskoj i na Kavkazu pod okriljem producenata Istočne Njemačke trebali su konkurisati filmovima koje su producentske kuće Zapadne Njemačke snimale po romanima Karla Maja.

Za vrijeme hladnog rata, Mitićeva je uloga bila da pokaže drugačiju sliku istorije američko-indijanskog sukoba od one koja se prikazivala na Zapadu. Ali u najranijem djetinjstvu milija mu je bila "vinčesterka" od luka i strijele:

- Ja sam kao klinac gledao filmove u Jugoslaviji koje su nam u paketima davali Amerikanci kako bismo gledali Džona Vejna. Kada smo se igrali, ja nikada nisam voleo da budem Indijanac, jer Indijanci su zli. Hoću biti belac, dobar kauboj. Međutim, u toku snimanja primetim da je to drugačije. Pobednik piše istoriju!

Mitić je u Istočnoj Njemačkoj snimio 12 filmova u kojima je glumio različite indijanske istorijske ličnosti. Padom Berlinskog zida i ujedinjenjem dvije njemačke države, potpisao je ugovor sa zapadnom produkcijskom kućom u Bad Zegebergu, gdje je dobio ulogu Vinetua, izmišljenog indijanskog poglavice iz romana Karla Maja.

Iako mu je ova uloga donijela još veću slavu, rado se prisjeća starijih vremena.

- Čovek može nešto hteti ili ne, ali činjenica je da su došla druga vremena i čovek mora da gleda prema napred. Mene su nosili kao malo vode na dlanu. Sećam se jedne premijere filma u Magdeburgu. Na ulazu u grad postavili su transparent: "Pozdravljamo našeg Gojka". Kada sam išao dole, svako me pitao: "Kako ti možeš da živiš i radiš tamo na Istoku?" A ja im kažem: "Ljudi, da vi doživite ono što ja tamo doživljavam, ne biste mi postavljali takva glupa pitanja." Mene su oni tako dobro prihvatili da se ja nikada do danas nisam osećao da sam tu stranac - prisjeća se Mitić istočnonjemačkih dana.

Gojko Mitić je svoju najznačajniju životnu ulogu - Vinetua - odigrao više od hiljadu puta. Mitićevu impresivnu glumačku biografiju upotpunilo je 30 igranih filmova, 25 televizijskih filmova i serija, značajne pozorišne i filmske uloge poput Spartaka, Rinalda (serija snimana u Jugoslaviji), Robina Huda, Grka Zorbe.

Međutim, sve te uloge koje su mu donijele veliku slavu nisu mu oduzele jednu od glavnih osobina koje oslikavaju Mitićev karakter, a to je njegova skromnost:

- Sećam se kada sam u Bad Zegebergu počeo da igram Vinetua, to je bilo odmah posle ujedinjenja. Ja sam došao kao neko ko je snimao slične filmove na Istoku, pa su me angažovali. Sećam se prve godine kada mi je njihov menadžer rekao: "Ti ne možeš sa svakim pričati, ti si veliko ime!". Godinu dana kasnije, kada je on video da se nisam promenio, da sam ostao takav kakav sam, rekao mi je: "Znaš šta, stvarno je dobro što si ti takav, budi takav!". U Srbiji me znaju isto, ali ne toliko kao u Nemačkoj. Ali i ja moram priznati, ja sam to i izbegavao. Ja odem, posetim brata i produžim za Grčku na odmor. Vratim se, samo prošišam kroz Beograd i to je sve. Nije mi bilo važno da se toliko piše o meni.

Gojko Mitić je i dalje aktivan. Planova još ima, ali o njima ne voli da govori unaprijed dok snimanje ne bude privedeno kraju. Ljetos je proslavio 70. rođendan, ali jubilarnog slavlja nije bilo:

- Za mene to nije bilo važno! Ne znam zašto ljudi toliko slave rođendane. Sve praznike koje ja moram slaviti, ne volim. Navaljivali su na mene, tražili me... Ja sam otišao, nisam bio tu, i proveo sam te dane drugačije - zaključuje "Vinetu s Istoka".

Karijera

Gojko Mitić kao student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, i ne sluteći da će kaskaderski posao koji je trebao dopuniti studentski džeparac biti uvod u jednu blistavu glumačku karijeru, šezdesetih godina statira u filmskim kooprodukcijama koje se snimaju po Srbiji.

PRIREDIO: Milenko Kindl

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana