Zvijezde velikog srca

Dragana Keleč
Zvijezde velikog srca

Brojne svjetske zvijezde izdvajaju milione dolara u humanitarne svrhe i organizuju humanitarne akcije.

Među njima ima i onih koji su pokazali da im nije nimalo teško da izađu u susret onima kojima je potrebna pomoć ili samo lijepa riječ. Otići na čaj sa obožavaocima ili ih povesti na neki prestižni događaj, odvesti beskućnike kući na ručak i provoditi sate u bolnicama, za njih nije nikakav problem.

Helen Miren

Desetogodišnji Oliver Barton iz Velike Britanije boluje od raka kičme i koštane srži, a ljekari su nedavno roditeljima rekli da rak nije izlječiv i da mu je ostalo tek nekoliko sedmica života. Popiti čaj s britanskom kraljicom jedna je od Oliverovih velikih želja, a kako to nije bilo moguće izvesti, glumica Helen Miren odlučila je da mu ispuni želju.

Helen, naime, trenutno na britanskom Vest Endu glumi kraljicu Elizabetu, a za tu je ulogu u filmu "Kraljica" dobila i "Oskara". Zato se maskirala u kraljicu i malom Oliveru priredila pravi kraljevski tretman.

Po desetogodišnjeg dječaka, koji ima i Daunov sindrom, poslala je limuzinu, a na kraju predstave pozvala ga je iza pozornice.

- Bilo mi je zadovoljstvo i čast upoznati tako hrabrog mladića - rekla je Miren.

Oliverov otac Džejms ispričao je da je slavna glumica ostala u svom liku tokom cijele posjete.

- Oliver joj je povjerovao i to nam je bilo sasvim dovoljno. Sjela je u Oliverova kolica, a njemu je dala svoju veliku fotelju. Ponudila mu je čašu "kole", keks i male sendviče. Prozvala ga je vitezom, a svima je rekla da ga od sada moraju zvati "ser Oliver". Imao je sjajan dan - dodao je njegov otac.

Zek Galifijanakis

Glumac Zek Galifijanakis je prije nekoliko dana na premijeru "Mamurluka 3" kao pratnju doveo bivšu beskućnicu, prijateljicu Elizabet Mimi Hejst.

Njoj to nije prvi put da prati Zeka na crvenim tepisima Holivuda, ali niko nije znao ko je ona.

Zek i simpatična bakica poznaju se gotovo 20 godina. Upoznali su se kad je glumac tek počinjao karijeru. S godinama, kako je Galifijanakis postao poznatiji, izgubili su kontakt, ali je prije dvije godine glumac saznao da je Mimi postala beskućnica.

Potražio je i unajmio joj stan, i plaća joj sve troškove života. Povremeno je odvede i na neku premijeru.

- Lijepo se obučem, a prijateljica me našminka. Zabavno je, nije nešto o čemu sam sanjala da ću iskusiti. Poslije me limuzina odveze kući - ispričala je Mimi.

Selena Gomez

Tinejdžerka Hana Hvang, koja boluje od rijetkog neizlječivog genetskog poremećaja, ostala je bez riječi kada je prošle godine u svojoj bolničkoj sobi ugledala omiljenu pjevačicu.

Selena Gomez je posjetila u dječijoj bolnici u Los Anđelesu, nakon što je kontaktirao voditelj Rajan Sikrest i rekao joj za njenu obožavateljku.

Šokirana 13-godišnja Hana svojoj učiteljici Sari Kim rekla je da ne može da govori jer se boji da će plakati i izgledati kao beba. Pjevačici je zahvalila video-porukom i narukvicom koju je napravila za nju.

- Ona je moj heroj zato što je i glumica i pjevačica, i pojavljuje se u TV emisijama i filmovima - rekla je Hana.

Selena je sliku sa ovog susreta okačila na "Tviteru".

- Hana je tako lijepa i ona je jedna od najnevjerovatnijih ljudi koje sam srela. Volim te, Hana - napisala je Selena ispod fotografije.

Tejlor Svift

Pjevačica Tejlor Svift lani je proglašena za najhumaniju javnu ličnost, a da zaista misli na druge, pokazala je, između ostalog, i lani na dodjeli američkih kantri nagrada.

Poznato je da se popularna pjevačica ne skida sa "Fejsbuka", a njeno dopisivanje obradovalo je jednog od korisnika te društvene mreže. Lijepa Tejlor pozvala je 18-godišnjeg Kevina Mekgkvajera, oboljelog od raka, da je prati na dodjelu nagrada.

Toliku sreću mladi Amerikanac duguje sestri Viktoriji, koja je došla na ideju da spoji svog brata sa njegovom omiljenom pjevačicom. Ona je na "Fejsbuku" pokrenula stranicu "Tejlor Svift, povedi Kevina Mekkvajera na matursku zabavu", a okupila je više od devet hiljada ljudi.

- Jako mi je žao što neću s tobom na matursko veče, možda neki drugi put - napisala je muzičarka na ovoj društvenoj mreži.

Kada je Kevina poslije nekoliko dana pozvala na dodjelu  nagrada, mladić je bez razmišljanja prihvatio.

Rasel Brend

I komičar Rasel Brend je pokazao svoju velikodušnu stranu. On je, vraćajući se iz studija, na putu do kuće vidio beskućnika koji je bez majice ležao na ulici.

Kad je Rasel prošao pored njega, beskućnik ga je zamolio da mu kupi hamburger. Na to mu je Brend pružio ruku i rekao da može da pođe sa njim da nešto pojede i okupa se.

Brend je potom odveo beskućnika u svoju kuću na "zdrav obrok".

Čarli Šin

Holivudski glumac Čarli Šin u razgovoru sa jednim policajcem saznao je da njegova desetogodišnja kćerka boluje od raka. Šin je bio dirnut bolom tog čovjeka i odlučio je da  mu pomogne, smatrajući da nijedan roditelj ne zaslužuje da proživi takvu dramu.

Glumac je ispisao ček na 75.000 dolara i pružio ga policajcu, uz želju da mu kćerka što prije ozdravi.

Šin je cijeli honorar za ulogu u filmu "Scary Movie 5" poklonio raznim dobrotvornim organizacijama, a obradovao je i svoju mladu koleginicu Lindzi Lohan, poklonivši joj ček na 100.000 dolara kako bi riješila poreske probleme.

Humanost

Slavni fudbaler Dejvid Bekam redovno nalazi vremena za one kojima je potrebna pomoć i lijepa riječ. Tako je nedavno posjetio ranjene vojnike i djecu oboljelu od malignih bolesti u bolnici Kraljice Elizabete u Birmingemu.

Dolazak sportske zvijezde iznenadio je i razveselio pacijente.

- Ovo iskustvo zaista je predivno. Razgovor s vojnicima nagnao me je na razmišljanje i oraspoložio me jer oni, uprkos strahotama koje su prošli, razmišljaju vrlo pozitivno o životu i budućnosti - kazao je Dejvid.

Osim što su zaljubljeni preko ušiju i svaki mogući trenutak provode zajedno, Endrju Garfild i Ema Stoun, zvijezde filma "Spajdermen", često su na meti paparaca, koji ih slijede u stopu. Kako bi iskoristili pažnju koju svakodnevno dobijaju u najbezazlenijim životnim trenucima, Endrju i Ema odlučili su da ispišu poruke na papir kojim su prikrili lica, a na kojem su ispisali adrese humanitarnih organizacija. Tako su jasno izrazili svoju poruku da treba pomagati djeci bez roditeljske brige, odnosno siročad koja zaista trebaju pažnju medija.

Holivudski glumac Kristijan Bejl, zvijezda "Betmena", obišao je žrtve "Džokera" iz Kolorada. U pratnji supruge Sibi Blačić proveo je dva i po časa u bolnicama u kojima je bilo smješteno sedmoro povrijeđenih koji su preživjeli masakr na premijeri "Betmena: Uspon mračnog viteza", u kojem Bejl igra glavnu ulogu.

Bejl je sa suprugom ušao na sporedna vrata bolnice i sa svakim od povrijeđenih proveo po desetak minuta u razgovoru. Jedan od ranjenih Keri Rotman bio je oduševljen što ga je Bejl posjetio.

- Vau! Hvala puno na posjeti, Kristijane. Kakav sjajan momak! I dalje sam u šoku - napisao je Rotman.

Najhumaniji

Kao i svake godine, i krajem 2012. je organizacija "DoSomething.org" objavila "Celebs Gone Good" listu, na kojoj se navode imena 20 slavnih osoba koje se, prema raspoloživim podacima, smatraju za "najhumanije" u proteklom periodu. Prvo i drugo mjesto na listi "najhumanijih" u 2012. zauzimaju Tejlor Svift i Majli Sajrus. Tejlor se naročito istakla u brizi za fanove oboljele od neizlječivih bolesti, a i njene donacije institucijama kulture se broje u milionima.

Haljina

Zvonimir Ilić iz Prokuplja nedavno je riješio da proda svoj lijevi bubreg, jer je, kako kaže, to jedina mogućnost da preživi, pošto je od 1999. godine bez posla, iako je pokušavao na sve načine da nađe zaposlenje.

- S obzirom na to da sam samohrani roditelj i da ne mogu svojoj kćerki, koja ovih dana sprema maturu, a odličan je đak, da obezbedim ništa, došao sam na ovu ideju - kazao je Zvonko.

Modnog kreatora Sašu Vidića posebno je dotakla ova teška ljudska sudbina, pa je odlučio da kreira matursku haljinu za Zvonimirovu kćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana