Zvijezde koje su se prerano ugasile

M.Čigoja, N.Vranković
Zvijezde koje su se prerano ugasile

Tragična smrt talentovane britanske pjevačice Ejmi Vajnhaus koja je preminula 23. jula sa samo 27 godina, nažalost nije jedina ovakva tužna priča kada su slavne ličnosti u pitanju. Mnogo je talentovanih svjetskih, ali i domaćih zvijezda koje su vodile buran život i skončale ga prerano u svojim dvadesetim ili tridesetim.

Jedni su umrli zbog prekomjerne doze droge, drugi zbog alkohola, a ima onih kojima su "presudili" lijekovi na recept, saobraćajne nesreće, ubistva... Za neke se nikada nije tačno utvrdilo zbog čega su preminuli, a većini je zajedničko to što su ka svom kraju lagano išli zbog toga što nisu mogli da podnesu teret slave.

merlinMisteriozne smrti

I Seks ikona 20. vijeka i jedna od najpoznatijih i najljepših žena u istoriji Merilin Monro svoj život završila je veoma mlada, u 36. godini. Njena smrt do danas je ostala jedna od najkontroverznijih. Djetinjstvo je provela u domovima za djecu da bi ubrzo postala jedna od najpopularnijih zvijezda svih vremena. Život ove plavuše, nažalost nesrećne i neshvaćene koliko i lijepe, obilježila su čak tri propala braka, brojne turbulentne veze i tri pobačaja. Navodno je bila u vezi sa američkim predsjednikom Džonom Kenedijem, ali i sa njegovim bratom Robertom. Patila je od nesanice i često je posjećivala ljekara koji bi joj prepisivao razne tablete za spavanje. U 36. godini pronađena je mrtva 1962. godine u svom stanu. Policijskom istragom utvrđeno je da je umrla od predoziranja tabletama za smirenje. Poslije njene smrti razvijale su se razne teorije. Jedni su tvrdili da je njena smrt bila politički čin, drugi da je počinila samoubistvo, a treći da je prekomjerna konzumacija tableta kriva za sve. Muzička legenda 20. vijeka Elvis Prisli u posljednjim godinama života izgubio je svoje epitete seks simbola koje je godinama tokom svoje i više nego uspješne karijere nosio. Postao je debeo i zavisan od svih mogućih droga. Kralj, kako su ga zvali, 16. avgusta 1977. godine pronađen je mrtav na podu kupatila. Potvrđeno je da je na dan smrti imao 14 različitih droga u tijelu, ali je zvaničan uzrok smrti bio srčani udar.

- U prvih osam mjeseci 1977. godine bilo mu je propisano više od 10.000 sedativa, amfetamina i narkotika - rekao je tada Elvisov ljekar i time indirektno potvrdio da je Prisli preminuo od posljedica predoziranja. Imao je 42 godine.

bruce leeNajveća zvijezda akcionih filmova i majstor borilačkih vještina Brus Li umro je 20. jula 1973. godine, nakon što je zbog glavobolje popio aspirin i zaspao. Imao je 32 godine. Iako je službeni uzrok njegove smrti edem na mozgu, postoje i mnoge teorije zavjere koje sugerišu da njegova smrt nije bila prirodna. Sličnu sudbinu imao je njegov sin Brendon Brus Li, takođe uspješan glumac, koji je život izgubio u bizarnoj nesreći sa samo 28 godina. Na snimanju filma "Vrana" 1993. godine neko je u oružje koje je korišćeno za snimanje stavio prave metke. U sceni pucnjave meci su pogodili Brendona i ubrzo je preminuo. Nikada se nije razjasnilo kako je došlo do greške. Obdukcija njegovog tijela navodno je pokazala da je imao problema sa srcem i da bi i da nije bilo ovog tragičnog događaja ubrzo umro.

heathZvijezde pod teretom slave

Mladi australijski glumac Hit Ledžer bio je jedan od najboljih glumaca novije generacije. Pronađen je mrtav u svom stanu na Menhetnu prije tri godine. Imao je samo 28 godina, a preminuo je od prekomjerne doze lijekova. Neposredno prije smrti glumac je izjavio da je pod stresom i da ima probleme sa spavanjem.

Holivud je prije dvije godine potresla iznenadna smrt poznate glumice Britani Marfi. Iako se spekulisalo da je tridesetdvogodišnja glumica umrla od prekomjerne doze lijekova, zvaničan uzrok smrti bila je upala pluća i anemija. Britani, koja je imala ozbiljnih zdravstvenih problema, bila je opsjednuta izgledom čime je ozbiljno ugrozila zdravlje. Nažalost, ishod je bio fatalan. Samo godinu poslije srčanog udara umro je i njen suprug Sajmon Mondžek.

Poznati ljudi koji su kroz svoj posao uveseljavali milione fanova, a otišli su prerano su zvijezda filmova osamdesetih Kori Hajm, Rajan Dan, Nejt Dog i drugi.

ejm"Klub 27"

Ejmi Vajnhaus samo je jedna od poznatih rok zvijezda koja je preminula u 27. godini. Jedan od osnivača "Rolingstonsa" Brajan Džons, gitarista Džimi Hendriks, pjevačica Dženis Džoplin, pjevač grupe "Dors" Džim Morison i frontmen grupe "Nirvana" Kurt Kobejn takođe su umrli sa 27 godina.

Prvi je preminuo Džons, koji je neposredno prije smrti napustio "Stonse" zbog neslaganja sa drugim članovima. On je u julu 1969. godine pronađen mrtav u svom bazenu. U zvaničnom izvještaju o uzroku smrti navedeno je da je u pitanju nesrećan slučaj, kao i da su mu jetra i srce bili oštećeni zbog upotreba droge i alkohola, ali se sumnjalo da je ubijen. Hendriks je preminuo u septembru 1970. godine u hotelu u Londonu. Ugušio se od povraćanja, nakon što je popio tablete za spavanje i crveno vino. Mjesec kasnije, u istoj godini života, preminula je Dženis Džoplin, u hotelu u Los Anđelesu. Vjeruje se da je umrla zbog predoziranja heroinom.

Morison je nađen mrtav u kadi u svom stanu u Parizu, u julu 1971. godine. Sumnja se da je uzrok smrti srčani udar, mada nikada nije izvršena autopsija. Kobejn, koji je imao velike probleme sa korišćenjem heroina, ubio se upucavši se u glavu, u svojoj kući u Sijetlu, u aprilu 1994. godine. Mnogi su za njegovu smrt okrivljavali njegovu suprugu Kortni Lov.

Još nije poznato od čega je umrla Ejmi Vajnhaus, ali je činjenica da je pjevačica imala problema sa alkoholom i drogama.

morisonProblemi

Sociolog Biljana Milošević kaže da većina poznatih zvijezda i zvjezdica koji na sve načine žele da budu "prepoznati" ima problema sa strukturom ličnosti.

- Ako pođemo od toga kakvo je ko imao djetinjstvo, mnoge te zvjezdice dolaze iz porodica u kojima ih je recimo očuh silovao, majka živjela sa ljubavnikom, gdje su izbacivani iz kuća, odrastali po dječijim domovima... Generalno njihovo odrastanje i uslovi u kojima su rasli bili su problematični - navela je Miloševićeva.

Dodala je da se većina njih uz sav glamur i novac koji imaju, bahato i ponašaju.

- Većina njih da bi bili "in" konzumira kokain. Tu više nije samo problem u slavi i novcu nego jednostavno te ličnosti su izgubile tlo pod nogama, ne mogu da se snađu u svemu onome pozitivnom što im se desilo i dešava i onda "udare na sebe" - naglasila je Miloševićeva.

Oni ne znaju na koju će stranu prije, dodala je, i zbog te svoje lične neorganizovanosti dešavaju im se krahovi.

jamesNesreće

Džejms Din, najveća zvijezda svog vremena, ovaj svijet je napustio sa 24 godine. Ljubav prema brzim automobilima koštala ga je glave - on je poginuo 1955. godine u automobilskoj nesreći. Zanimljivo je da Dinova popularnost ni danas ne jenjava iako je za vrijeme svog kratkog života snimio svega tri filma.

Američka pjevačica i glumica Alaja (22) poginula je u avionskoj nesreći na Bahamima. Mali avion "cesna" srušio se odmah poslije polijetanja sa jednog ostrva u Bahamima. Alaja se vraćala sa snimanja spota.

toseDomaća estrada

Slava i smrt, nažalost, često idu zajedno i kada su u pitanju zvijezde sa ovog područja. Život je tragično završio i makedonski pjevač Toše Proeski, jedna od najvećih zvijezda Balkana. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj sa samo 26 godina. Automobil u kojem je stradao Toše vozio je njegov dobar prijatelj Georgij Georgijevski, koji je zbog te nesreće osuđen na dvije godine zatvora. Prije smrti Toše je započeo rad na svojoj međunarodnoj karijeri.

Jednu od najtragičnijih sudbina svakako su imali pjevačica Ksenija Pajčin i rukometaš Filip Kapisoda, koji nisu mogli da se izbore sa velikom ljubavi, strastima i ljubomorom. Kada je trebalo da žive, otišli su u smrt. Burna višegodišnja veza okončana je tako što je Filip ubio Kseniju, pa sebe. šta se desilo prije pucnjave, do danas nikome nije poznato.

sonjaBuran život zauvijek je odnio Milana Mladenovića i kompletnu postavu "Ekatarine velike" i hrvatskog muzičara Dina Dvornika, Sonju Savić... Mladenović, koji je do danas ostao "princ rokenrola" umro je u 38. godini od raka pankreasa. Poznata glumica Sonja Savić preminula je u 47. godini od prekomjerne doze heroina u svom stanu u Beogradu.

U saobraćajnim nesrećama smrtno su stradali pjevačica Silvana Armenulić, Dražen Ričl iz grupe "Crvena jabuka", Nebojša Saveljić iz grupe "Montenigersi"...

Selena

U Korpus Kristiju u Teksasu, nekoliko dana prije 24. rođendana, 31. marta 1995. godine ubijena je pjevačica latino muzike Selena Kvintanila Perez, kraljica tejano muzike. Ovaj zločin šokirao je cijeli svijet. Selenu, koja je neposredno prije smrti započela karijeru u Holivudu, ubila je njena prijateljica i predsjednik njenog fan kluba Jolanda Saldivar.   Jolanda je Seleni pucala u leđa jer je navodno trebalo da bude smijenjena kao predsjednik kluba obožavalaca i nije mogla da podnese da neće više biti u blizini već tada slavne pjevačice Selene.

majkl Majkl Džekson

Jedna od najvećih muzičkih zvijezda današnjice Majkl Džekson preminuo je 2009. u 50. godini života. Njegova smrt bila je veliki šok za sve njegove fanove i veliki gubitak za muzičku industriju. Majkl je, osim po nesporivom talentu, bio poznat i po raznim skandalima. Brojnim plastičnim operacijama zbog kojih je postao neprepoznatljiv, potpuno je uništio svoje zdravlje. Umro je od prekomjerne doze lijekova, a zbog njegove smrti vode se i sudski postupci.

**********

Dženis Džoplin

umrla zbog predoziranja heroinom

Brendon Brus Li

život izgubio na snimanju filma

Hit Ledžer

preminuo od prekomjerne doze lijekova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana