Zveckanje oružjem odraz nervoze i nemoći

Anita Janković Rečević
Zveckanje oružjem odraz nervoze i nemoći

BANjALUKA - Neprestane prijetnje novim ratnim sukobima koje dolaze sa sarajevskih adresa sve su agresivnije, ali nisu ništa drugo do puka politička haranga koja za cilj ima izazivanje straha, slabljenje Republike Srpske i podizanje tenzija kako bi međunarodna zajednica intervenisala u BiH.

Tako političari, sociolozi i predstavnici boračkih organizacija iz Republike Srpske komentarišu najnovije prijetnje ratom koje su posljednjih dana uputili političari iz FBiH.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je prilikom nedavnog gostovanja na jednoj federalnoj televiziji, osvrćući se na proslavu Dana Republike Srpske, najavio da će organizovati vojnu paradu Oružanih snaga BiH, kako bi pokazali svoju moć. Prijetio je i povratkom Ustava RBiH, krivičnim prijavama svom zamjeniku i pukovniku jednom od ešalona.

- Naši vojnici su spremni i obučeni da navode avione F-16 - poručio je Helez.

Nakon njega prijetnje je uputio i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Zlatko Miletić, kazavši da dolazi Dan “D” te da bi u BiH vrlo lako moglo doći do sukoba i da bi trebalo nabaviti borbene dronove poput takozvanog Kosova.  

Novi rat u BiH priziva i islamski teolog Mithad Ćeman, koji je u na svojim predavanjima  objavljenim na “Jutjubu” rekao da će “sljedeći pokolj četnika biti gori od svih prethodnih, za to se spremajte sto posto”.

- Hoće li biti rata - uopšte nije pitanje. Pitanje je samo kad će biti rata. Ja vam to garantujem i Alahom vam se kunem - rekao je Ćeman na predavanju u organizaciji Omladinskog udruženja “Tempo” iz Vogošće.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić kaže za “Glas” da  su kreatori ovakvih poruka svjesni da nemaju vojne potencijale, niti ozbiljnu organizaciju.

- Uvijek sam za poštivanje zakona ali ako bi jednom trebalo da podvučemo crtu onda bi sve te budale kojima je rat poznat samo iz  internet aplikacija i koji ne vide da bi tako žrtvovali djecu, ne svoju, nego djecu u BiH trebalo odavno udaljiti sa političke scene. Njihova retorika je direktna posljedica okršaja i stalnog targetiranja koje Srpska trpi od nelegalnog visokog predstavnika i nekoliko stranih ambasada u BiH - rekao je Stevandić.

Cilj izrečenih prijetnji je, priča predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić, podizanje tenzija do te mjere da međunarodna zajednica interveniše u BiH.

- Cilj je da i Kristijan Šmit nametne nove izmjene Izbornog zakona, ali i da oslabe Republiku Srpsku jer ne mogu nikako da pređu preko proslave Dana Republike. Priželjkuju rat jer znaju da su im tokom dešavanja devedesetih pomagali svi, ali od njihovih želja nema ništa, prvo jer svijet neće dozvoliti bilo kakve sukobe na Balkanu, plus što za rat trebaju dvije strane, a Srbi u BiH nisu zainteresovani da ratuju jer to nikome ne može donijeti ništa dobro. Lako je iz kancelarija u Sarajevu lajati, ali običan narod ni na jednoj od tri strane ne želi rat - rekao je Kojić.

Dodao je da Bošnjaci tri decenije drže narativ o genocidu, jer se najbolje snalaze u ulozi žrtve.

- Navikli su da kukajući izmole pomoć međunarodne zajednice, da dokažu da je BiH protektorat SAD, Njemačke i Velike Britanije i jedino na taj način se mogu naći na mapi - kazao je Kojić.

Sociolog i politički analitičar Drago Vuković smatra da su najnovije poruke iz Sarajeva suviše dramatične, rigidne i do sada najoštrije.

- To je politička haranga koja pokazuje strašnu nervozu u Sarajevu, jer su oni svjesni ozbiljnosti stanja u kojem se nalazi BiH, kao i ozbiljnosti namjera Srpske u slučaju da je potpuno ponizi takozvani visoki predstavnik nametanjem stvari kojih nema u Dejtonskom sporazumu.  Iz straha šalju ratnohuškačke poruke koje su potezi za jednokratnu upotrebu - rekao je Vuković.

On smatra da je BiH teško povesti ponovo u rat.

- Ne vjerujem da bi odziv i motivacija bili na nivou kao 1992. godine, čak smatram da ti propagatori ratnohuškačkih poruka ne bi stali u prve redove, već bi se sklonili na sigurno i zaštitili svoju porodicu i kapital. To je samo jedna vrsta spinovanja, prestrašivanja, ali mišljenje običnog naroda je sasvim drugačije - kazao je Vuković.

Ćemanovo predavanje osudio je dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost Predrag Ćeranić, naglašavajući da je “dobra strana” njegovog istupa to što je na taj način skrenuo pažnju na niz predavača i udruženja gdje se indoktrinira bošnjačka omladina.

Prijeteće poruke

Branimir Kojić kaže da su mnogi koji su proteklih dala govorili da je Republika Srpska jedinstvena bili izloženi prijetnjama i uvredama.

- To sam osjetio na svojoj koži budući da sam dobio poruke uvredljivog sadržaja od izvjesnog Mehmed Alije  Bešlića koji se predstavlja kao savjetnik Rame Isaka, što sam prijavio policiji - kazao je Kojić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana