Zubi komodskog zmaja obloženi gvožđem, moguće nove zubarske tehnike za ljud

GS
Zubi komodskog zmaja obloženi gvožđem, moguće nove zubarske tehnike za ljud

LONDON - Naučnici sa Kings koledža u Londonu otkrili su da su zubi komodskog zmaja obloženi slojem gvožđa zbog čega ivice ostaju oštre, i smatraju da bi to saznanje moglo da dovede do novih zubarskih tehnika za obnovu gleđi kod ljudi.

Ovo je prvi put da je takav sloj gvožđa viđen kod bilo koje životinje, a istraživači to opisuju kao ''upečatljivu i ranije zanemarenu predatorsku adaptaciju kod komodskog zmaja", prenosi Gardijan.

Naučnici su prvobitno primijetili da su ivice zuba ovih životinja prekriveni slojem narandžastog pigmenta, a dodatno istraživanje pokazalo je da se radi o koncentrovanom gvožđu koje zube čini izuzetno tvrdim i otpornim na habanje, pomažući zmajevima da raskomadaju svoj plen.

Zakrivljeni zubi komodskog zmaja su sličnog oblika kao kod dinosaurusa karnivora, kao što je tiranosaurus reks, navode naučnici.

''Mislimo da postoji prilika da se koristi struktura otkrivena (kod komodskog zmaja) za informisanje o novim strategijama za regeneraciju gleđi kod ljudi", rekao je jedan od istraživača.

Uz pomoć ojačanih zuba, ovi gušteri su takođe sposobni da ubiju ljude, a 2007. godine dete je nastradalo na ostrvu Komodo nakon napada zmaja.

Indonežanske vlasti su razmotrile zabranu turista na ostrvo zbog zabrinutosti da posetioci utiču na navike parenja životinja i pripitomljavaju ih.

Ova vrsta je u riziku od izumiranja zbog uništavanja njihovog staništa i ilegalnog lova, a procenjuje se da je u divljini ostalo samo 3.500 komodskih zmajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana