Zoran Lipovac: Zakon o matičnim knjigama ne ugrožava ničiji interes

Marina Čigoja
Zoran Lipovac: Zakon o matičnim knjigama ne ugrožava ničiji interes

Stav Kluba Bošnjaka da je u Zakonu o matičnim knjigama povrijeđen nacionalni interes bošnjačkog naroda, te da nije omogućena ravnopravna upotreba svih službenih jezika i pisama konstitutivnih naroda, nije opravdan, naprotiv, odredba ovog zakona ne samo da ne ugrožava nacionalni interes Bošnjaka, već ne ugrožava interes niti jednog naroda koji živi u Srpskoj.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Zoran Lipovac.

- Zakon o matičnim knjigama propisuje da se podaci u matične knjige upisuju na jednom od jezika i pisama koji su u službenoj upotrebi u RS - istakao je Lipovac.

* GLAS: Jedan od uslova za bijelu šengensku listu i liberalizaciju viznog režima je Zakon o matičnim knjigama. Koje novine donosi ovaj zakon?

LIPOVAC: Evropska komisija je početkom prošle godine donijela Odluku o pristupanju procesu potpune vizne liberalizacije zemalja zapadnog Balkana i odredila četiri bloka uslova i standarda koje treba ispuniti da bi zemlja bila preporučena za takozvanu bijelu šengensku listu. Jedan od blokova prema kome se određuje napredak zemlje je i sigurnost identifikacionih dokumenata. Zakon o matičnim knjigama donosi niz novina. Prije svega, jasno je propisano da je vođenje matičnih knjiga u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a da o žalbi protiv prvostepenog rješenja rješava Ministarstvo uprave i lokalne samouprave. Prvi put su propisani uslovi koje matičar mora da ispunjava, a to su srednja stručna sprema, položen stručni ispit za rad u organima uprave i položen poseban stručni ispit za matičara. Matičari koji na dan stupanja na snagu ovog zakona nemaju srednju stručnu spremu nastavljaju da obavljaju poslove, ako polože poseban stručni ispit za matičara u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.

* GLAS: Koje još novine donosi ovaj zakon?

LIPOVAC: Predviđeno je da se u matičnu knjigu državljana RS upisuju državljani BiH i FBiH, kao i njihova djeca, koji su upisani u matične knjige rođenih u FBiH, a po osnovu prebivališta u RS stiču pravo na državljanstvo RS, kao i djeca rođena u FBiH, koja državljanstvo stiču po porijeklu roditelja. Ono za čime se pokazala potreba u praksi, takođe je uvršćeno u zakon, a to je da izvod iz matične knjige nema ograničen rok važenja. Smatram da će to uticati na dosadašnju praksu da se uz određenu dokumentaciju traži i izvod iz matične knjige ne stariji od šest mjeseci.

* GLAS: Zakonom o matičnim knjigama predviđene su kaznene odredbe za roditelje koji ne upišu dijete u matičnu knjigu rođenih 15 dana od rođenja. Kolike su predviđene kazne?

LIPOVAC: Rođenje djeteta mora se prijaviti u roku od 15 dana od dana rođenja. Ako fizičko lice ili odgovorno lice u pravnom licu da neistinite podatke u prijavi za upis u matičnu knjigu, ili u roku ne prijavi rođenje deteta, ili ne odredi ime djeteta, ne prijavi smrt u propisanom roku ili sahrani preminulog prije upisa u matičnu knjigu umrlih bez dozvole nadležnog organa, predviđene su kazne od 50 do 150 maraka, dok su za pravna lica kazne od 500 do 1.500 KM.  Takođe, predviđeno je da se kazni sa 500 do 1.500 maraka odgovorno lice u državnom organu ili organu jedinice lokalne samouprave, ako u propisanom roku ne dostavi nadležnom matičaru odluke i druga akta o rođenju, zaključenju braka i smrti, te promjenama u vezi sa tim činjenicama.

* GLAS: Šta mislite o prijedlogu Kluba Bošnjaka Vijeća naroda RS da se u matičnim knjigama treba omogućiti upotreba svih službenih jezika i pisama naroda u BiH, te da  podnosilac zahtjeva treba da se izjasni o jeziku i pismu?

LIPOVAC: Zakon o matičnim knjigama propisuje da se podaci u matične knjige upisuju na jednom od jezika i pisama koji su u službenoj upotrebi u RS. To je nešto što je već propisano i što se na terenu primjenjuje. Takođe postoje obrasci na tri jezika i dva pisma na kojima se uvjerenja izdaju, tako da tu ne vidim ništa sporno. Smatram da stav Kluba Bošnjaka da je u Zakonu o matičnim knjigama povrijeđen nacionalni interes bošnjačkog naroda, te da u matičnim knjigama nije omogućena ravnopravna upotreba svih službenih jezika i pisama konstitutivnih naroda, nije opravdan, naprotiv, mislim da odredba ovog zakona ne samo da ne ugrožava nacionalni interes Bošnjaka, već ne ugrožava interes niti jednog naroda koji živi u Srpskoj.

* GLAS: Predviđeno je i vođenje matičnih knjiga u elektronskom obliku. Koje su njihove prednosti i kada bi trebalo da budu urađene?

LIPOVAC: Vođenje matičnih knjiga u elektronskom obliku imaće niz prednosti i omogućiće dalji razvoj jednog vrlo važnog segmenata u organizaciji i funkcionisanju u oblasti matičnih knjiga, posebno imajući u vidu da su matične knjige u elektronskom obliku preduslov istih takvih evidencija i u svim drugim dijelovima državne uprave. Vođenje drugog primjerka matičnih knjiga primjenom elektronskih sredstava za obradu podataka u potpunosti je u skladu sa usvojenim evropskim principima razvoja informacionog društva izraženim i kroz Strategiju razvoja e-Vlade. Ova funkcija predstavlja doprinos razvoju e-uprave i promjeni tradicionalnog načina obavljanja administrativnih procedura.

* GLAS: Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo je proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Strategiju razvoja lokalne samouprave RS. Kako to komentarišete?

LIPOVAC: Strategija razvoja lokalne samouprave usvojena je u Narodnoj skupštini RS, ali je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovaj dokument, tako da je njegovo stupanje na snagu blokirano. To je jedan veoma važan dokument koji bi trebao doprinijeti unapređenju efikasnosti jedinica lokalne samouprave. Nadam se da će Vijeće naroda RS početi sa radom u punom kapacitetu i da će biti uklonjene prepreke, te da će Strategija stupiti na snagu kako bismo počeli sa njenom implementacijom.

* GLAS: Zbog svjetske ekonomske krize u većini opština u RS uvedene su mjere štednje. Gdje su opštine najviše uštedjele i koje su od njih najviše uštedjele?

LIPOVAC: Prema podacima kojima raspolažemo, većina jedinica lokalne samouprave je utvrdila rebalanse budžeta, kojima su smanjile potrošnju, što je, između ostalog, bio i jedan od uslova za dobijanje sredstava od MMF-a. Do sada je u jedinicama lokalne samouprave ostvarena ušteda u iznosu od 92.637.316 maraka. Najveće uštede su ostvarile opštine sa najvećim budžetima, poput Banje Luke, Bijeljine, Prijedora. Vlada RS donijela je odluku o raspodjeli 35 miliona KM nepovratnih sredstava jedinicama lokalne samouprave s ciljem saniranja deficita budžeta, a čija isplata je počela.

Revizorski izvještaj

* GLAS: Ministarstvo uprave i lokalne samouprave je, uz još dva ministarstva, dobilo pozitivnu ocjenu Glavne službe revizije. Na koji način Ministarstvo posluje?

LIPOVAC: Posljednji revizorski izvještaj ne samo da je pozitivan, već smo od glavnog republičkog revizora dobili pohvalu. Za sve odluke o dodjeli finansijskih sredstava, postupcima javnih nabavki, grantovima pomoći nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama, fondacijama, udruženjima i fizičkim licima postoje jasno utvrđeni pravilnici, a sve odluke se objavljuju na internet stranici Ministarstva - rekao Zoran Lipovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana