Zoran Ćetković: Brutalna ubistva svakodnevica

Miroslav Filipović
Zoran Ćetković: Brutalna ubistva svakodnevica

Brutalna ubistva, krvavi obračuni razbojnika, silovanja i odsijecanja dijelova tijela među primitivnim lokalnim stanovništvom svakodnevne su scene nasilja sa kojima se inspektor MUP-a RS Zoran Ćetković susretao tokom višegodišnje mirovne misije UN-a u Istočnom Timoru i Liberiji.

Ćetković je u misiju UN-a u Istočnom Timoru, ostrvskoj zemlji u jugoistočnoj Aziji i jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, proveo tri godine i tri mjeseca.

Od maja 2007. godine pridružio se mirovnoj misiji u Liberiji, zapadnoafričkoj zemlji na obali Atlantskog okeana, koju bi trebao da okonča u maju ove godine.

- Višegodišnji ratovi uništili su ove zemlje. U Istočnom Timoru i Liberiji živi se jako teško, većina stanovništva je siromašna i neobrazovana, oružane pljačke su svakodnevica, pravosuđe im je neefikasno i korumpirano. Lokalne vlasti nisu u stanju da uvedu red u društvu - priča Ćetković koji u Monroviji, glavnom gradu Liberije, obavlja dužnost glavnog koordinatora policijskih operacija.

Kaže da nijedan policijski službenik iz BiH u mirovnim misijama do sada nije obavljao ovu veoma odgovornu funkciju. Tako Ćetković komanduje kolegama iz SAD-a, Australije, Španije...

Mirovnjaci nadgledaju i savjetuju lokalnu policiju koja još ne nosi oružje.  

- Najveći problem u ovim zemljama čudan primitivni mentalitet stanovništva. Veoma su agresivni, suviše lako posežu za mačetom u želji da ostvare pravdu ili dođu do novca i za čas isjeku čovjeka - kaže Ćetković.

Policajci i drugi službenici u mirovnoj misiji česte su mete liberijskih razbojnika koji napadaju za dva dolara. Razbjesnjela grupa razbojnika nerijetko uništi ili zapali policijsko vozilo.

- Dvojicu kolega iz Bihaća razbojnici su napali mačetama i nanijeli im teške povrede. Ukrali su im novac i dokumenta. Na sreću, uspjeli su da se spasu - kazuje Ćetković.

Mirovnjaci se u zabačenim selima u džungli veoma često susreću i sa nasiljem u porodici.

- Kod njih je sasvim normalno da otac siluje kćerku, brat sestru, djed unuku. Kada ih pitamo zašto to rade oni kažu da je je to njihova tradicije i da su to činili i njihovi preci - prisjeća se Ćetković.

Koordinisao je istragom lokalne policije koja je trebala da pohapsi članove tajne sekte koji su oteli djevojčicu od 16 godina i odsjekli joj dio polnog organa.

- Zaista, tamo se dešavaju strašne stvari koje zdrav razum ne može da shvati. Mislim da će trebati još mnogo vremena da se u Liberiji uvede red i da ljudi konačno počnu da poštuju zakone. Sada više poštuju volju vrača ili šefa sela nego zakone - kaže Ćetković.

U jednom sporu, priča on, zbog silovanja djevojke "šef sela" je odlučio da oštećenoj strani štetu nadoknadi govedima.

- Pravosuđe im je u katastrofalnom stanju, sudije takođe nedovoljno obrazovanje pa se sporovi rješavaju unutar sela tako da lokalna vlast za brojna fizička i seksualna zlostavljanja i ne zna - kazuje Ćetković.

Sve to, kaže on, doprinijelo je njegovom profesionalnom usavršavanju i sticanju novih znanja i vještina.

Mlađe kolege savjetuje da se, ako to žele, obavezno prijave u mirovnu misiju UN-a.

- To je jedinstvena prilika da rade sa međunarodnim stručnjacima, da prošire svoje vidike i da dobro zarade - zaključio je Zoran Ćetković.

Marihuana

U jednoj od akcija mirovnjaci su zajedno sa lokalnom policijom zaplijenili i uništili 500.000 stabljika marihuna koju razbojnici uzgajaju u nepristupačnim predjelima džungle do kojih se jako teško dolazi.

Kolege

U mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Liberiji trenutno učestvuje 11 policajaca iz RS i FBiH.

- Imamo veoma dobru saradnju. Pomažemo jedni drugima, a jako dobro funkcionišemo i sa kolegama iz Srbije. Kada je nekome rođendan svi se okupimo i to proslavimo - kaže Ćetković.

Nagrada i obaveza

Predsjednik RS Rajko Kuzmnanović odlikovao je Ćetkovića ordenom Miloša Obilića kao znak zahvalnosti i priznanja za iskazani visok stepen profesionalizma i odgovornosti u obavljanju zadataka kao pripadnika mirovnih snaga UN-a, izlažući život neposrednoj opasnosti.

- To mi je velika nagrada, čast i potvrda mog dosadašnjeg rada, ali ujedno i obaveza da nastavim još uspješnije da obavljam policijske zadatke - ne krije oduševljenje Ćetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana