Zoološki vrt usred pustinje

Los Anđeles tajms
Zoološki vrt usred pustinje

Kada je recesija zakucala na vrata veterinarske ordinacije Džeja i Valeri Holt u Moapi (Nevada), nastale su prave finansijske muke. Razlog - ovaj bračni par na svom imanju ima životinjsku menažeriju možda brojniju od one što je nekada plovila Nojevom arkom. I zbog toga su svakog mjeseca za nabavku hrane i drugih osnovnih potrepština trošili i po deset hiljada dolara.

Džej je zato predložio da neke od 160 životinjskih primjeraka (između ostalog kengure, oposume, mravojede, rakune) ponude na prodaju. Valeri na to nije pristala.

A onda su došli na zajedničku ideju: pošto je kroz njihov dom prošlo mnogo onih koji su došli samo da bi vidjeli životinje, Holtovi su odlučili da tri ara imanja na kojima životinje žive pretvore u - zoološki vrt "Rusenmor".

- Da sam sa izgradnjom zoološkom vrta krenula iz početka, vjerovatno ne bih stavila vlastiti dom u njegovo središte -  našalila se Valeri (42), dok joj se lemur po imenu Makoko objesio oko vrata. Međutim, plan se pokazao kao pun pogodak.

Iako Nevadu mnogi povezuju samo sa blještavilom Las Vegasa, veliki dio te američke države sličniji je Moapi, gradu sa oko hiljadu stanovnika čija okolina podsjeća na kutiju pijeska. Pored glavnog puta je pošta, osnovna škola, restoran brze hrane i nepregledna pustinja.

Prošle subote automobili su skretali u pravcu ručno izrađenog putokaza za zoološki vrt "Rusenmor", koji je registrovan kao neprofitna organizacija. Vozila su se poredala na improvizovanom parkingu na prašnjavom putu kod ulaza u zoo vrt na čijim vratima je nacrtan kengur. Valeri, u žutoj majici sa amblemom "Rusenmora" i izbijeljelom džinsu, stajala je pored povelikog otvora u zemlji, kod trijema doma Holtovih.

U ruci je držala klip kukuruza kojim je mahala ispred otvora sve dok iz njega nije izašlo afričko bodljikavo prase zvano Rejser eks, veličine psa, sa prugama od bijelog i crnog krzna. I dok je Rejser slatko ljuštio klip kukuruza, Valeri je počela da razbija bundevu. Posjetioci su gledali u čudu: iza nje su se pojavila još dva bodljikava praseta, Torn i Spajk, raširenih bodlji.

- Ovo je nevjerovatno - promrmljao je posjetilac Ijan Vojt.

Prije gotovo tri godine Valeri i Džej (44) odlučili su da dignu sidro iz predgrađa Las Vegasa gdje su živjeli. Imali su 16 kengura, a onog sa najvećim stažom, kućnog ljubimca Poga, Valeri je dobila za rođendan. Predgrađe je postajalo sve tješnje za sve njih.

Pored toga, Džej je poželjela kamilu.

Gradić Moapa bio je dovoljno blizu Las Vegasu i tamošnjoj veterinarskoj klinici, ali i dovoljno daleko tako da životinje nisu bile uznemiravane gužvom koja vlada na prilazima Las Vegasu. Zemljište koje su Boltovi kupili ranije je služilo za uzgajanje lucerne i tu nije bilo ni struje ni vode.

Kupili su dvije kamile, Habiba i Saida. Kad je Habib uginuo, Valeri je za rođendan ugodno iznenadila svog ožalošćenog muža novom kamilom - Džafarom. Jedan prijatelj im je predložio da kamilama nabave drugaricu zebru. Holtovi su nabavili jednu, dali joj ime Razbe. I tako je menažerija postajala sve veća.

Valeri i Džej, koji su zajedno studirali veterinu na univerzitetu u Lujzijani, tokom prakse su imali priliku da se susretnu sa brojnim egzotičnim životinjama. (U Nevadi je ta životinjska egzotika tako uobičajena da, kada je iz jednog zoološkog vrta pobjegao tigar, o tome nije niko objavio ni vijest.) Valeri je često bila oduševljena životinjskim primjerima, pa bi svaki put uspjela da ubijedi Džeja da "usvoje još samo ovu životinjicu".

I tako je Džej sve češće letio u svojoj "cesni" sa šest sjedišta - koju je inače nabavio kako bi Boltovi brže stigli na seminare veterinara - da bi dovezao nekog lemura ili bodljikavo prase. Kamila Džafar zauzela mu je svih šest sjedišta.

- Nju ne zanimaju nakit ni "krpice". Ona samo želi životinje o kojima bi se brinula - kaže Džej o Valeri.

Jedne godine Valeri je, povodom 20 godina braka, proglasila "praseću godišnjicu", pa je za poklon dobila - vijetnamsko prase.

Holtovi su, takođe, postali poznati po predanoj brizi za povrijeđene životinje, kao što je crveni kengur Bumerang koji je izgubio nogu.

Uskoro su počeli da ih zovu sa raznih strana SAD sa pitanjima poput: "Imate li mjesta za jedno mladunče lisice?". Tako su dobili Gramblsa.

- Postoji nešto gotovo magično u tim životinjicama - kaže Valeri, iako od pojedinih životinjica često dobije ogrebotinu ili modricu.

Njen suprug obučava veterinare stažiste četiri dana u sedmici. Valeri preuzima dužnost petog dana. Ko god je kod kuće, brine se o životinjama uz pomoć djece Zaka (14) i Hejli (12) koji djetinjstvo provode uz veterinarsku praksu, a ponekad i zaspe pored četvoronožnih pacijenata. Tu je i pomoćna radna snaga - Lin Li Šmit (26), koja je dresirala lavove za filmski studio "MGM".

Džej je uredio većinu ograđenih prostora u kojima njihovi ljubimci obitavaju. U jednom od njih druže se kamile, zebre, svinje, koze i ovce.

Staru garažu Holtovi su preuredili u kuhinju u kojoj pripremaju obroke za njihovo veliko krdo/stado.

Kuća

Njihova četvorosobna kuća uređena je kao iz dječijih avanturističkih priča. Ispod jednog stola je stanište šarenih tvorova. Majmun Kaiko ima vlastitu sobu opremljenu mrežom za ležanje i plišanim medvjedićima. Jednog popodneva u kadi se brčkao ćubasti gnjurac.

Preveo: Milenko KINDL

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana