Znate li odakle potiče izreka “Šio mi ga Đura”

G.S.
Znate li odakle potiče izreka “Šio mi ga Đura”

Naš jezik bogat je svakakvim izrekama koje je teško objasniti strancima , a jedna od njih je “Šio mi ga Đura”.

U današnje vrijeme ovo se koristi kada je nešto promašeno, nešto nije uspjelo ili kada je nešto uzaludno ili loše napravljeno, a nekada se koristio sa sasvim drugim značenjem - u smislu da je neko u vezi sa nečim pretjerao u perfekcionizmu.

To nas dovodi do priče o tome ko je bio Đura i zašto se kaže “Šio mi ga Đura” ( ili “Šio mu ga Đura” što se takođe koristi).

Dvadesetih godina 20. vijeka muško odijelo izgledalo je ovako: sako širokih ramena, visoki struk i šiljati rever. Košulja bijela, pantalone do članka sužene ispod koljena.

Popularna su bila uska, ali i odijela sa širokim krojem, tzv. oksfordski stil, te vrećasti stil sa sakoom ravnog kroja, prslukom preko košulje i trenčkot mantilom za kišu.

Šešir je bio obavezan, od flica ili štofa, ili onaj od slame i platna za ljeto. Kićoši su još dodavali i modne detalje kao što su: maramica u džepu, štap, kamašne, hocentregeri, igla u kravati i tabakera u džepu. Boja u trendu siva ili smeđa.

Frak je išao u kompletu sa bijelim prslukom, bijelom košuljom sa sedefnim dugmetima na manžetnama i grudima, sa tvrdom kragnom i leptir mašnom, uz lakirane, crne cipele. Pravila kažu: “Ako je dama u svečanoj toaleti - pratilac nosi frak, ako je ona u običnoj večernjoj haljini - on je u smokingu”.

Između dva rata u Beogradu odijelo uglađenoj gradskoj gospodi šije je još ugledniji krojač Đura Janošević. On je imao najstariju i najcjenjeniju krojačku radnju, osnovanu 1889. godine, koja se nalazila u Knez Mihailovoj ulici. Njen vlasnik je krojio takva odijela da su se ona prepoznavala na banketima, u pozorištu, na ulici, pa i u Skupštini.

Milan i Branko, sinovi Đure Janoševića, najčuvenijeg modnog krojača i trgovca u Srbiji, povodom proslave 40 godina postojanja firme, 1929. godine, organizovali su, do tada neviđenu, akciju u svojoj prodavnici.

Tokom proslave, koja je trajala 40 radnih dana, svu robu su prodavali sa popustom od 40%, svakom većem kupcu poklanjali po 40 dinara, svaku 40. mušteriju nagradili bocom vina, kravatom ili svilenim rukavicama, a podijelili su i 40 vrijednih nagrada: bunde, kapute, svilene marame, srebrne servise i slično, najvećim kupcima koji su plaćali gotovinom, a sve to uz 40 banketa organizovanih na kraju svakog radnog dana tokom trajanja akcije, prenosi Alo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana