Životinje na granici istrebljenja

Glas
Životinje na granici istrebljenja

Najnovija istraživanja pokazuju da najmanje 35 različitih životinjskih vrsta ima populaciju od 1000 primjeraka. Svim tim životinjama prijeti nestanak sa Zemlje, a glavni krivci za to su ljudi. Globalno zagrijavanje i ljudsko pustošenje okoline glavni su razlozi njihovog istrebljenja.

Kornjača sa ostrva Pint je jedna od nekoliko kornjača porijeklom sa Galapagosa i jedna je od najrjeđih životinjskih vrsta s obzirom na to da danas živi samo jedna takva kornjača. Istraživački centar “Charles Darwin ” traži ženku kornjače i dodjeljuje nagradu od 10 hiljada američkih dolara za onoga ko je nađe i spasi ovu životinjsku vrstu.

Danas postoji samo nekoliko primjeraka kineskog riječnog delfina. Oni su žrtve opasnog ekonomskog rasta Kine koja ih koristi kao hranu za čovječanstvo. Živi isključivo u kineskoj rijeci Jangce i njenim pritokama.

Vankuverski svizac je pronađen u visokim planinama Vankuvera 1998. godine. Populacija ove vrste broji svega 75 primjeraka i te je godine započeo program parenja te životinjske vrste. Program je postigao svoj glavni cilj 2005. godine sa 150 primjeraka i više od 44 novorođenih svizaca.

Sejšelski šišmiš jedna je od ugroženih životinjskih vrsta za koju se vjeruje da postoji svega 100 primjeraka na svijetu, a glavni razlozi za njegov nestanak su gubitak životne sredine i turizam.

Javanski nosorog živi na dvama poznatima lokacijama - u Indoneziji i Vijetnamu. Nekada je živio i u Aziji i ova životinjska vrsta bila je lovljena do izumiranja. Životinja se koristila u medicinske svrhe i svrhe agrokulture. Uprkos trudu stručnjaka, šanse za preživljavanje ove vrste su vrlo male.

Bodljikavi zec se može naći na obroncima Himalaja, Nepala, Bengala i Asama. Civilizacija, kultivizacija i krčenje šuma imali su najviše uticaja na negativne posljedice ove životinjske vrste.

Sjeverni dlakavonosi Vombat danas se može vidjeti samo u malom nacionalnom parku blizu Eping Forest Stationa čije je područje zaštićeno. Prema podacima posljednjeg istraživanja, ova životinjska vrsta broji rang od 95 do 150 primjeraka.

Liberijski ris je najugroženija vrsta životinjskih mačaka i prijeti mu izumiranje. Nekada davno ova životinjska vrsta bila je prisutna u čitavoj Liberiji, dok se danas može vidjeti na području Andaluzije.

Crveni vuk je građom manji od sivog vuka i potiče sa područja sjeveroistočne Amerike, Floride i Teksasa. Godine 1980. bilo je samo 20 čistokrvnih crvenih vukova, a čak 207 crvenih vukova pronađeni su u zarobljeništvu u Sjedinjenim Američkim Državama. Pomoću uspješnog programa za zaštitu životinja, danas postoji više od sto crvenih vukova koji žive u divljini.

Vodeni bizon

Patuljasti vodeni bizon je pronađen na Filipinima i jedina je endemska životinjska vrsta na tom području. Dvijehiljadite godine ovoj vrsti je kritično prijetilo izumiranje ponajviše zbog lova i agrokulture, te je danas ova vrsta zaštićena od svjetske unije za konzervaciju prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana