Život piše najbolje scenarije

Dragana Keleč
Život piše najbolje scenarije

Nakon što je njen život poslužio kao inspiracija za televizijsku seriju “Medijum”, za Alison Duboa čuo je cijeli svijet. Ova žena iz Finiksa u američkoj državi Arizona, književnik i majka triju djevojčica, tvrdi da može razgovarati s mrtvima, primati od njih informacije i “čitati” misli živih.

Serija je snimljena po njenoj knjizi “Don't Kiss Them Good-Bdže” , a u seriji njen lik, koji se zove isto kao ona, tumači Patriša Arket. Ona je student prava, odana žena i majka tri kćeri. Zabrinuta za svoje zdravlje zbog tih snova, povjerava se mužu, koji polako prihvata da je to istina. Alison pomaže tužilaštvu svojim “darom”, tako što odlazi na mjesto zločina ili razgovara sa svjedocima, a sve da bi “vidjela” nešto što može pomoći u istrazi. Detektiv sa kojim sarađuje takođe prihvata da ona stvarno to može.

Prava Alison, dok se školovala, radila je u tužilaštvu u Finiksu. Pošto je dobila diplomu iz političkih nauka na Arizona State Universitdž, provela je četiri godine učestvujući u raznim testovima o parapsihologiji. Udata je za Džoa Dubou, inženjera aerokosmonautike. Sama Alison sebe naziva medijumom i profajlerom.

Ova serija samo je jedan od primjera TV serija u kojima je kao inspiracija poslužila stvarna osoba.

“Flashpoint”

Autori hvaljene policijske akciono-dramske serije “Flashpoint” inspiraciju za fiktivnu jedinicu SRU pronašli su u stvarnoj elitnoj jedinici iz Toronta - Emergencdž Task Force (ETF), koja se bavi slučajevima s kojima se susreću i protagonisti serije, te čine seriju realističnim prikazom službe u kojoj na svakom novom zadatku njeni pripadnici rizikuju živote.

Elitna taktička jedinica kanadske policije, takozvana Stratigic Responce Unit (SRU) rješava probleme za koje obični čuvari reda nisu obučeni. Otmice, terorističke prijetnje, dobro organizovane i naoružane kriminalističke grupe neke su od prijetnji s kojima se SRU suočava. Opremljeni najnaprednijim tehnološkim inovacijama i oružjem, članovi specijalnog tima koriste taktička i pregovaračka znanja pri rješavanju opasnih situacija.

“Simpsonovi”

Priče o porodici Simpson postale su dio američke kulture, serija je osvojila 27 “Emi” nagrada, zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih, a Homerov izraz “D'Oh” ušao je u Oksfordski rječnik 2011. godine.

Iako je serija “Simpsonovi” među najgledanijim animiranim serijama i veliki broj ljudi je upoznat sa detaljima ove porodice, kao i mnogih drugih likova iz gradića Springfild, ono što mnogi gledaoci ne znaju je da je njen tvorac Met Grening kao inspiraciju za Simpsonove koristio upravo svoju porodicu.

Homer, glavni lik u seriji, nosi ime njegovog oca, dok je Margaret Grening, njegova majka poslužila kao inspiracija za Mardž Simpson. Osim što je iskoristio njihove likove i imena, koristio je i majčino djevojačko prezime Vigam, koje u seriji nosi porodica šefa policije. Jedna od sestara Mardž Simpson, Peti, nosi ime Metove starije sestre, kao i Lisa Simpson, koja je ime dobila po drugoj sestri kreatora ove serije, dok je Megi Simpson, najmlađi član porodice Simpson, dobila ime po Metovoj najmlađoj sestri. Sam Bart Simpson zasnovan je na Greningu, iako je odlučio da lik nazove Bart, jer mu se učinilo smiješnim kako zvuči kada otac viče na njega.

Tvorac serije Met Grening krio je 23 godine, koliko se emituje serija, inspiraciju za grad, jer nije želio ljudima da “pokvari doživljaj”. Nedavno je potvrdio da je grad Springfild u kojem se radnja serije odigrava zapravo Springfild u Oregonu, u blizini njegovog rodnog Portlanda.

- Shvatio sam i da je Springfild jedno od najrasprostranjenijih imena za grad u SAD i pomislio sam “to će biti kul”, svi će misliti da je riječ o njihovom Springfildu - rekao je Grening i dodao da je i bio u pravu.

Neke ulice u seriji nazvane su po ulicama u Portlandu.

“Porodica Soprano”

U Nju Džersiju postoji mesnica “Sako”, koja je godinama bila sjedište mafijaške porodice De Kavalkante. Upravo je ova porodica bila uzor i inspiracija za seriju, koja je postala svjetski fenomen - “Porodica Soprano”.

U mesnici “Sako” je komandovao jedan od gangsterskih bosova Ankl Džo Đakobe, a u njoj su obavljena i mnoga velika hapšenja. Zbog toga se i u seriji Toni Soprano i ekipa nalaze u mesnici i donose odluke, a ne samo da je “Sako” poslužila kao inspiracija, već su se u njoj i snimale prve epizode serije.

U mnogobrojnim analizama pojavili su se i tekstovi koji su se bavili razgraničenjem šta je fikcija, a šta stvarnost u ovoj mafijaškoj “sapunici”. Tako se i došlo do prave mafijaške porodice De Kavalkante, koja je već poslije prve sezone imala prirast novih članova.

Prije nekoliko godina, na suđenju pripadnicima porodice De Kavalkante, puštene su trake snimljene prislušnim uređajima FBI, na kojima gangsteri pričaju o seriji, trudeći se da odgonetnu ko je od njih opisan u televizijskom hitu.

“Kosti”

“Kosti” je napeta i atraktivna kriminalistička serija istraživačko-forenzičarske tematike, koja se od ostalih serija koje prate policijsku proceduru analize tragova i ostataka razlikuje velikom količinom dobroćudnog humora, te emotivnim odnosima među glavnim likovima. Popularna serija inspirisana je životom i radom prave forenzičarke i autora Keti Rajhs, koja se u seriji zove Temperans Brenan, a glumi je Emili Dešanel.

Njeni romani, a dijelom i njen stvarni život, poslužili su kao podloga za seriju, a Keti je i jedan od producenata. Ona je trenutno profesor na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Šarlotu i radi u laboratoriju za sudsku medicinu kanadske provincije Kvebek. Tokom karijere učestvovala je u identifikaciji žrtava ratnih sukoba u Gvatemali i Ruandi, te napisala niz stručnih radova.

Paris i Nikol

Zvijezda serije “Prijatelji” Kortni Koks koristila je nestašluke poznatih trendseterki Paris Hilton i Nikol Riči, ali i trenutke iz života Britni Spirs, da bi stvorila lik kontroverzne parti djevojke za svoju seriju “Dirt”.

Kortni u seriji glumi nemilosrdnog urednika tabloida, a najnestašnije trenutke iz života razvikanih Paris i Nikol iskoristila je da bi dodatno začinila lik Milan Karlton u svojoj seriji.

U drugoj sezoni serije “Dirt” lik trendseterke Milan, koju s Paris povezuje ime (grad Milano) i prezime (Karlton je lanac svjetski poznatih hotela) uhapšen je zbog vožnje suprotnom stranom ulice, što je zapravo djelo za koje je svojevremeno bila kažnjena Nikol Riči.

Milan Karlton osim toga organizovala je i ludu jurnjavu s paparacima po Holivudu, što je, inače, jedna od omiljenih Britninih zabava.

Kortni je rekla da neće biti teško prepoznati te trenutke iz stvarnog života.

- Vrlo lako ćete moći identifikovati te likove. Mi se samo dobro zabavljamo i nadamo se da se niko neće uvrijediti zbog toga - dodala je ona.

“Sajnfild” i “The Pretender”

Prije nastanka serije “Sajnfild” Keni Krejmer je živio u stanu preko puta jednog od stvaraoca serije Lerija Dejvida. Upravo su Keni i mnoge od njegovih neobičnih osobina bile inspiracija za luckasti lik Kozma Krejmera iz ove serije, koji je dobio i njegovo prezime.

Keni je nedavno postao ovlašćeni matičar, tako da sada može i vjenčati ljubitelje tog sitkoma.

Keni Krejmer već godinama vodi turistički obilazak Njujorka po mjestima, koja su postala slavna po seriji “Sajnfild”.

“The Pretender” je američka igrana TV-serija koja je originalno emitovana od 1996. do 2000. Njen naslovni protagonist je bio Džerod (čiji je lik tumačio Majkl Bi Vajs), genije i bivši vunderkind s nevjerovatnom sposobnošću da stekne i koristi bilo kakvu vještinu, odnosno preuzme identitet i posao bilo kakve osobe. Radnja je pratila njegove napore da izbjegne operativce tajanstvene korporacije “The Centre” koja ga je vaspitala.

Stiven Long Majkl i Kreg van Sikl, autori serije, tvrde da im je kao inspiracija za lik Džeroda poslužio Ferdinand Valdo Demara, legendarni varalica, koji je “operisao” pedesetih godina.

Demara je u svojoj je “karijeri” prevaranta glumio uloge ljekara, upravnika zatvora, sveštenika i još koječega. Sa varanjem je započeo 1941, kada je, kao dvadesetogodišnjak, pristupio američkoj vojsci i ukrao identitet kolegi iz jedinice Antoniju Ignoliji, pod čijim imenom će i dezertirati, a potom i lažirati samoubistvo.

Ranjeni orao

“Ranjeni orao” je najpopularniji roman Mirjane Jakovljević (Mir Jam), na osnovu kojeg je prije par godina snimljena istoimena popularna TV serija.

Građanski moral, način života, dat je sa blagom dozom humora, a u centru pažnje je ljubavna veza dvoje glavnih junaka, Nenada Aleksića, vazduhoplovnog oficira i Anđelke Bojanić. Malo je onih koji znaju da je inspiracija za Nenada bio pilot Momčilo Maksimčev, kojeg je poslije pada njegovog aviona, posjetila Mir Jam više puta u bolnici i detaljno s njim pričala o svemu. Momčila su, kao i Nenada zvali Bata, a imao je sestru Seju. I ponašanje Nenada, kao vazduhoplovnog oficira, odgovaralo je liku Momčila Maksimčeva.

Momčilo Maksimčev završio je vazduhoplovnu akademiju i imao je čin poručnika kada mu se dogodio pad aviona u kojem je izgubio nogu.

Kerum

Nakon što se počela prikazivati hrvatska serija “Ruža vjetrova” počela su nagađanja da su inspiracija za “mutikaše”, koje glume Nives Ivanković i Stojan Matavulj, bili donedavni kontroverzni splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegova seka Nevenka Bečić.

Naime, Splićani su baš u TV likovima brata i sestre Odak, brata biznismena i autoritativne sestre, prepoznali Keruma i njegovu sestru.

- Čim su se njih dvoje pojavili u kadru i kad je on njoj rekao “Seke!”, pala sam sa stolice od smijeha. Iako glavni lik Stipe Odak nije gradonačelnik, bavi se biznisom, desna mu je ruka sestra “oštrokondža”, pa je sličnost sa Kerumom i njegovom sestrom očigledna - jedan je od komentara Splićana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana