Život najskuplji u afričkoj Luandi

Tanja Milaković
Život najskuplji u afričkoj Luandi

Prema najnovijoj listi kompanije "Mercer" najskuplji grad za život je glavni grad Angole Luanda, dok je posljednje mjesto na listi najskupljih svjetskih gradova zauzeo pakistanski Karači.

Istraživanje kompanije "Mercer" obuhvatilo je 214 gradova sa pet kontinenata. Kao i do sada, upoređivani su troškovi života u gradovima širom svijeta i uprkos očekivanjima nekih zvučnih imena poznatih gradova, najskuplji grad je Luanda.

Uzeto je u obzir čak 200 kategorija, a među njima su i troškovi stanovanja, transporta, hrane, odjeće i zabave. Možda najviše zbog posljednjeg, Njujork je korišćen kao referentni indeks, odnosno bazni grad, a svi ostali gradovi bili su upoređivani sa njim. Inače, Njujork zauzima 27. mjesto na ovoj listi.

Poređenja radi, život u Luandi je čak tri puta skuplji od života u najjeftinijem Karačiju u Pakistanu, a dva puta od života u glavnom gradu Srbije Beogradu, koji se našao na 173. mjestu.

Luanda je sa trona izgurala Tokio, koji je sada na drugom mjestu, a odmah iza njega je Ndžamena, glavni grad Čada. Među prvih deset našao se još jedan afrički grad Librevile u Gabonu.

Afrički gradovi skupi su prije svega zbog cijene stanova i hrane. Na primjer, u Luandi se dvosobni nenamješteni stan plaća oko 5.500 evra, što je dvostruko više od cijena u zapadnom svijetu.

Osim što je glavni, Luanda je i najveći grad Angole i njen najvažniji privredni centar. Smješten na obali Atlantskog okeana, grad se u novije vrijeme obnavlja, odnosno poslije angolskog građanskog rata (1975 - 2002) i brzo izgrađuje i to je glavno objašnjenje skupoće u Luandi u odnosu na druge gradove.

Ako se pođe od osnovnih životnih namirnica, cijena litra mlijeka u Luandi košta 3,30 dolara, a u Ndžameni 2,92 dolara.
Iako je mlijeko u tim zemljama barem dvostruko skuplje nego u nekim evropskim ili američkim gradovima, cijenu života ipak najviše podiže vrijednost stanovanja.

Analitičari objašnjavaju da mjesečna najamnina kuće u Luandi doseže nevjerovatnih 30.000 dolara. Poređenja radi, mjesečni najam dvosobnog stana na Menhetnu u Njujorku (daleko najskupljem sjevernoameričkom gradu) doseže 4.000 dolara.

- Mnogi vjeruju da su gradovi zemalja u razvoju jeftini, ali to nije tako za strane radnike koji rade u njima. Da bi poslali kvalitetne kadrove u te gradove, kompanije moraju da im pruže sličan standard kao i kod kuće, što u nekim afričkim zemljama može da bude jako skupo - kažu analitičari.

Prvi put otkad se takva istraživanja sprovode, među prvih deset, tri mjesta zauzimaju urbani centri sa Crnog kontinenta. Osim Luande, među najskupljim gradovima nalaze se Tokio, Ndžamena, Moskva, Ženeva, Osaka, kao i Libervil u Gabonu. Osmo mjesto dijele Hongkong i Cirih, dok je deseto mjesto zauzeo Kopenhagen.

Izbor gradova koji se nalaze na listi posljedica su zahtjeva velikih multinacionalnih kompanija, kojima to istraživanje olakšava određivanje idealne pozicije za investiranje i poslovanje.

Takođe, velike firme, ali i vlade država, koriste te podatke da bi odredile troškove premeštaja zaposlenih u druge zemlje, jer je neophodno da im omoguće podjednake uslove za život kakav imaju u matičnoj državi.

 - Ako kompanije traže da ispitamo troškove života u određenom gradu, to znači da je taj grad atraktivan za inostrana ulaganja - kaže Natali Konstantin-Metral, istraživač u kompaniji "Mercer".

Iz svega, dodaje, vidimo da je život u Africi poskupio i da je ekonomski značaj tamošnjih centara znatno veći.

- Kompanije sve više traže podatke o gradovima u Africi. I to u različitim sektorima - finansije, infrastruktura, usluge i energija. Ovo svjedoči da život na afričkom tlu nije tako jeftin kao što se obično misli - kaže Konstantin-Metral.

Kada je riječ o američkom kontinentu, slabljenje dolara u proteklu godinu uticalo je i na smanjenje troškova u najskupljim gradovima Sjeverne, ali ne i Južne Amerike. Sada je brazilski Sao Paulo 21. najskuplji grad na čitavom američkom kontinentu.

Očekivano, dva najskuplja grada azijskog kontinenta su japanski centri Tokio i Osaka.

- Krajem prošle i početkom ove godine cijene nekretnina u Aziji znatno su porasle, kao posljedica stabilizacije ekonomske klime. Takođe i na australijskom kontinentu, jačanjem lokalnog dolara u odnosu na američki, cijene stanovanja su znatno porasle - dodaje Konstantin-Metral.

Među skupljim evropskim gradovima nalaze se još Oslo (11), Milan (15), kao i London i Pariz, koji dijele 17. mjesto.

Preskupa i Angolcima

Iako je prema istraživanju ispao najskuplji grad za ljude koji se privremeno ili stalno nalaze u inostranstvu, čini se da je život u Luandi skup i za domaće stanovnike.

Čak 57 odsto Angolaca koji žive u Luandi žive u siromaštvu. Životni uslovi su veoma loši, pa tako nedostaje i osnovnih životnih potrepština kao što je voda. Ipak, posljednjih godina u Luandi se mnogo gradi, a prema nekim procjenama Angola bi mogla da postane država s najbrže rastućom privredom.

Bivša Jugoslavija

Među gradovima bivše Jugoslavije najskuplji grad je Zagreb, koji je zauzeo 71. mjesto, a slijede ga Ljubljana na 137, već pomenuti Beograd, zatim Sarajevo i Skoplje na 196. odnosno 197. mjestu. Kao najjeftiniji grad na Starom kontinentu, prema "Mercerovoj" listi, pojavljuje se glavni grad Albanije Tirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana