Živko Marjanac: Treba nam obučena, a ne vojska radi plata

Željka Domazet
Živko Marjanac: Treba nam obučena, a ne vojska radi plata

Kada govorimo o ekonomskoj moći zemlje, Oružane snage BiH su predimenzionisane, rekao je u intervjuu za "Glas Srpske" zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac.

- Sada imamo 10.000 vojnika i ako bismo vojsku htjeli da opremimo, trebala bi nam velika sredstva, a danas vojska troši više od 80 odsto novca na personalne troškove. Trenutno imamo vojsku radi plata, a ne vojsku koja će biti obučena, opremljena i spremna za misije - istakao je Marjanac.

* GLAS: Ove sedmice obilježena je 19. godišnjica od nastanka Vojske RS. Koliko je poslije formiranja zajedničkih Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH uspjela da se sačuva tradicija Vojske Republike Srpske?

MARJANAC: Ona je uspjela da se sačuva putem pukova. Putem Trećeg pješadijskog RS puka OS BiH sačuvana je tradicija, naročito iz posljednjeg rata. Na proslavi Dana Vojske RS vijorila se i zastava RS, što je u skladu sa Ustavom, jer i ova zajednička vojska treba da baštini tradiciju Vojske RS i da je boračke populacije i narod u RS smatraju i svojom. OS BiH su koncipirane na bazi popisa iz 1991. godine tako da je u OS 33,6 odsto Srba, oko 46 odsto Bošnjaka i 19,8 odsto Hrvata. Ostatak je iz reda ostalih. One profesionalno i u skladu sa NATO standardima rade, a osnovna njihova misija je civilna vojna saradnja i mirovne operacije. Vojska je profesionalna, ali kao i u svim sredinama i tu ima problema jer se bilježe i krađe. Uostalom, kakva je okolina to se prenosi i na OS, tako da od 10.000 pripadnika uvijek postoje ljudi koji su skloni krivičnim djelima.

* GLAS: Kada je riječ o rukovodećem kadru da li je i tu prisutna zastupljenost prema posljednjem popisu?

MARJANAC: Sve što je dogovoreno prema popisu se poštuje, od ministra i dva zamjenika pa nadalje. Tako je i na nivou brigadira, majora pukovnika i pripadnika OS BiH. I za civilna lica u OS poštuje se taj balans iz popisa i zna se ko popunjava koje mjesto.

* GLAS: OS BiH potresale su velike afere u vezi sa izvozom viška naoružanja. Postoje indicije da je višak naoružanja iz BiH završavao u zemljama koje su pod zabranom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija?

MARJANAC: Kada je riječ o izvozu naoružanja i vojne opreme, potpisan je sporazum o rješavanju viška i u njemu postoji jedan član koji se odnosi na ostale ugovore. Odnosi se na entitetska ministarstva koja su sačinila te ugovore i donesena je odluka da se ti ugovori realizuju. Riječ je o pet ugovora koji se realizuju, a među njima je recimo ugovor "Skaut tri" i još neke firme. U svemu tome Ministarstvo odbrane daje saglasnosti i na svo naoružanje namjenske industrije koja izvozi i dajemo saglasnost da neće ugroziti bezbjednost u BiH. Na to da li je oružje izvoženo u zemlje koje su pod embargom UN i Evrope OS i Ministarstvo odbrane nisu mogli mnogo da utiču jer to nije njihov zadatak, nego Ministarstva inostranih poslova. Međutim, ispostavilo se da su kupci različitim transakcijama, nakon što su je preuzeli, robu slali dalje i ona je završavala u zemljama koje su pod embargom UN. Pošto postoje prijave u Tužilaštvu, nadam se da se vodi istraga.

* GLAS: Kada je riječ o višku naoružanja i vojne opreme da li je do sada RS, kako je sporazumom definisano, dobila svoj dio, odnosno 80 odsto vrijednosti opreme koju je unijela u OS BiH?

MARJANAC: Predsjedništvo BiH utvrdilo je način na koji će se rješavati višak i to se radi prodajom, donacijom ili uništavanjem. Donacije su išle prema Avganistanu gdje je donirano 60 haubica i MUP-ovima RS i FBiH za popunjavanje njihovih formacija. Drugi dio je išao na uništavanje koje su pratili brojni problemi, a naročito na lokacijama koje su van sistema OS BiH u pojedinim kompanijama, poput "Pretisa" ili "Binasa" gdje je došlo do određenih zloupotreba. Te stvari je ispitivala SIPA i vidjećemo do čega se došlo. Mi nemamo rezultate tih istraga niti znamo dokle se s tim došlo. Sumnja se da je tu bilo velikih zloupotreba. Uništavanje koje je išlo u "Tronu" u Doboju vršeno je u skladu sa pravilima i pod kontrolom. Još nije raspisan tender za prodaju sekundarnih sirovina. Kada se raspiše, od toga 80 odsto ide entitetima koji su unijeli opremu, pa će tako svoj dio dobiti i RS, a 20 odsto ide Ministarstvu poslije pokrića svih troškova.

* GLAS: Što se tiče uništavanja u komercijalnim preduzećima da li tu imate uvid?

MARJANAC: Do prije dvije godine u uništavanje koje je obavljano u tim firmama Ministarstvo odbrane nije imalo uvid i ne znam kako je do toga došlo. Nisu imali kontrolu kada municija i naoružanje uđu na uništavanje i delaboraciju u firme. Nisu znali da li je uništeno, delaborisano, a postoji sumnja da je to oružje rastavljano, čišćeno i prefarbavano pa prodavano. Ipak, šta se dešavalo treba da utvrde nadležni organi. Otprije godinu i po uveden je pravilnik prema kome OS BiH imaju svoju komisiju koja obavlja kontrolu i u tim kompanijama.

* GLAS: Koliko Ministarstvo i OS BiH imaju problema sa viškom naoružanja i vojne opreme?

MARJANAC: To je problem ne samo ovih institucija nego i cijele BiH, jer je riječ o nestabilnoj municiji koja se nalazi u blizini naselja i uvijek postoji mogućnost da dođe do eksplozija i ugrozi stanovništvo koje se nalazi u blizini. Danas postoji više od pet hiljada tona takve nestabilne municije. Stabilni dio, koji bude za komercijalnu prodaju, čeka raspisivanje tendera za prodaju koji treba da budu raspisani ove godine, ali vidjećemo da li će se to desiti.

* GLAS: Prema nekim procjenama, 2014. godine svo naoružanje i municija u BiH može se proglasiti zastarjelom. Kako komentarišete tu činjenicu?

MARJANAC: Prema NATO standardima sva municija starija od 20 godina je zastarjela, tako da je kompletna municija u BiH zastarjela. Možda postoji mali dio koji je "mlađi" od 20 godina, ali uglavnom je riječ o starijoj municiji. Sve to opterećuje, kao i sporost u samom uništavanju. Imamo privatne kompanije koje ne mogu da učestvuju na tenderima zbog toga što nisu plaćale poreze i poštovali zakonske obaveze. Tu se pojavio UNDP koji je to dao privatnim firmama. Postoji i jedna američka firma koja je zainteresovana za to uništavanje i može da te poslove povjeri tim komercijalnim firmama.

* GLAS: Kada je riječ o višku aviona, šta će biti sa njima?

MARJANAC: Očekujemo da će i ove godine biti raspisan tender za prodaju. Koliko znam, ima zainteresovanih kupaca za ove letjelice. Što budu duže stajale, sve teže će se prodavati. Srbija je još zainteresovana za njih, a koliko čujem ima zainteresovanih i iz Hrvatske. Interesovanje postoji za avione "galeb", a da li će biti zainteresovanih za "jastreb" i "orao" zaista ne znam.

* GLAS: Šta će, prema Vašem mišljenju, biti sa Zakonom o prijevremenom penzionisanju vojnika kojima su istekli ugovori? Otpušteni vojnici najavili su tužbe.

MARJANAC: Taj zakon donesen je u predizbornoj kampanji i uopšte nije bio realan. Iako su Ministarstvo finansija, Ministarstvo odbrane i Savjet ministara bili protiv tog zakona, on je izglasan u Parlamentu BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović pokrenuo je inicijativu za ocjenu ustavnosti tog zakona jer penzionisanje na nivou BiH ne postoji. Imajući u vidu da samo za ovu godinu treba obezbijediti gotovo 17 miliona maraka, od čega se Fondu PIO RS vraća 2,2 miliona maraka, dovoljno govori da poslanici nisu vodili računa o tome da će u idućih 30 godina finansirati 400 penzionera iz FBiH, što će koštati u sljedećih 30 godina oko 100 miliona maraka, a da RS finansira te ljude. Realnost je da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom i zakonodavstvom BiH, ali vidjećemo šta će Ustavni sud reći.

* GLAS: Da li su OS BiH predimenzionisane?

MARJANAC: Kada govorimo o ekonomskoj moći BiH mislim da su predimenzionisane. BiH ne može da ima sve rodove sa ovakvom ekonomskom situacijom. Prema Pregledu odbrane, u BiH se predviđa oko 8.200 vojnika, oficira i podoficira. Sada je to na ocjeni u Briselu koji će dati svoje sugestije i on treba da prođe Savjet ministara, Parlament i Predsjedništvo BiH. Ipak, smatram da je i ta brojka predimenzionisana. Sada imamo 10.000 vojnika i ako bismo vojsku htjeli da opremimo trebala bi nam velika sredstva, a danas vojska troši više od 80 odsto novca na personalne troškove. Trenutno imamo vojsku radi plata, a ne vojsku koja će biti obučena, opremljena i spremna za misije.

Istraga

* GLAS: Nedavno je pokrenuta istraga i protiv nekih zvaničnika u MO i OS BiH koji su primali mito da bi zaposlili određene vojnike?

MARJANAC: MO je dostavilo informaciju Tužilaštvu BiH koje treba da sprovede istragu i vidjećemo da li će biti pokrenuta krivična odgovornost. Smatramo da ima krivične odgovornosti. Zbog istrage ne bih govorio o imenima, ali nije riječ o kadru iz RS. Prema mojim informacijama, do toga je došlo kada su prilikom prijema u OS BiH potvrde o nekažnjavanju dobijali i oni koji su bili kažnjavani i protiv kojih je vođena istraga. Vjerujem da će ta istraga ići i prema sudovima koji su izdavali takve potvrde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana