Žene zauzimaju liderske pozicije

Agencije
Žene zauzimaju liderske pozicije

London - Tri od šest najvećih svjetskih privreda moglo bi do sredine januara sljedeće godine da ima ženske lidere. Njemačkog kancelara Angelu Merkel već neko vrijeme nazivaju najmoćnijom ženom Evrope, Britanija je ove sedmice dobila prvu ženu premijera Terezu Mej, a i SAD bi na predsjedničkim izborima krajem godine mogle da dobiju prvu ženu predsjednika, Hilari Klinton.

Ako najvjerovatniji kandidat Republikanaca za predsjednika SAD Donald Tramp ne dobije značajnije na popularnosti, Klintonova bi mogla da zadrži aktuelnu prednost u trci za Bijelu kuću, koja prema anketama iznosi čak 11 procentnih poena.

Konzervativac Tereza Mej, koja je u srijedu preuzela funkciju premijera Britanije od Dejvida Kamerona, bila bi, da Britanci nisu odlučili na referendumu 23. juna da podrže "bregzit", na čelu pete po veličini svjetske privrede, ali je poslije referenduma došlo do sunovrata funte pa je Britanija pala na šesto mjesto, iza Francuske.

Kad je riječ o britanskoj opozicionoj Laburističkoj stranci, favorit da zamijeni nepopularnog predsjednika Džeremija Korbina je opet žena, Anđela Igl. Uprkos raširenom nezadovoljstvu liberalima u britanskoj javnosti, Igl je jedina iskazala spremnost da stane na čelo te posrnule stranke. Pomenute dame su isplivale na površinu do sada najbrutalnije borbe za vlast u britanskoj politici, a nijedna od njih se nije našla na mjestu na kojem se sad nalazi samo da bi se formalno ispunili zahtjevi za većim učešćem žena u politici, ocjenjuje Rojters.

Poslije referenduma 23. juna, na kojem je većina Britanaca podržala "bregzit", čitava jedna generacija britanskih muških političara je pala u velikom stilu, a jedino su žene ostale na nogama, navodi britanska agencija.

Međutim, Mej bi mogla da podijeli britansku javnost jednako kao što je u svoje vrijeme činila prva žena na čelu vlade te zemlje Margaret Tačer.

SAD možda nikad nisu imale ženu za predsjednika, ali je isti slučaj i sa Francuskom, Kinom i Rusijom, preostale tri od šest najvećih svjetskih privreda.

Lideri tih zemalja, Vladimir Putin, Fransoa Oland i Si Đinping bi uskoro mogli da se nađu u društvu Mej, Merkelove i vjerovatno Klintonove, navodi Rojters.

Postignuća tih žena su još upečatljivija s obzirom na to koliko su žene slabo zastupljene u politici njihovih zemalja. U Njemačkoj žene čine 37 odsto poslanika Bundestaga, u Ujedinjenom kraljevstvu taj procenat iznosi 29 odsto, a u SAD tek 19 odsto. Ipak, sa Merkelovom na čelu Njemačke i Mej na čelu Britanije, dok je Klintonova favorit za pobjedu na predsjedničkim izborima u SAD u novembru, 2016. godina bi mogla da bude upamćena kao do sada najvažnija "godina žena".

Stagnacija

Ironično je da broj žena lidera u svijetu zapravo pada, pa prema podacima sajta "Žene lideri", trenutno u svijetu ima samo 24 žene na najvišim pozicijama. To je najniži broj u posljednjih nekoliko godina, a uključuje i žene na čelu monarhija koje uglavnom imaju samo ceremonijalnu ulogu, poput britanske kraljice Elizabete Druge i danske kraljice Margarete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana