Žene političari između kuhinje i javnog života

V. Kulaga, S. Tadić
Žene političari između kuhinje i javnog života

Prije godina i godina jasno se znalo gdje je mjesto ženi, a ti neki korijeni "piju vode" i u 21. vijeku. U vremenu iza nas neke promjene su, ipak, ugledale svjetlost dana. Među njima je i druga slika žene. Ne iz ugla kuhinje, nego iz važnih fotelja, izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.

Statistika pokazuje da se iz godine u godinu povećava broj žena koje se aktivno bave politikom, napreduju u karijerama, a u isto vrijeme uspijevaju da održe sliku sebe kao domaćice, majke, supruge.

To, kako su rekle, nije lako. Istakle su da je i danas teško biti žena, a još teže žena u politici. Kuvanje, peglanje sa jedne, a sastanci, razgovori, vlast ili opozicija sa druge strane. Na vagi - jednak odnos, ali veoma težak za održavanje.

Žene u vlasti

Nijedan posao danas nije lak. Svaki u sebi sadrži određenu dozu odgovornosti, posvećenosti i potrebe da se sve stigne na vrijeme, a nekada i prije rokova. Jedan od takvih na vrhu liste je posao premijera.

Republika Srpska je prošle godine dobila prvu ženu na toj poziciji u svojoj istoriji. Na tom mjestu se i danas nalazi Željka Cvijanović, koja je ranije radila kao profesor engleskog jezika, asistent u Misiji Evropske unije u BiH, bila savjetnik predsjednika Vlade za evropske integracije, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS. Iz tog resora zasjela je u premijersku fotelju, koja, kako i sama kaže, predstavlja veliku odgovornost.

- Ta funkcija je važna i nosi puno odgovornosti. Doživjela sam je tako da sve ono što mogu da angažujem u sebi i oko sebe stavim u funkciju svega onoga što moram da uradim i zadovoljna sam time - istakla je Cvijanovićeva za "Glas Srpske".

Pored pozicije premijera, aktivno obavlja i stranačke poslove. Naime, ona je međunarodni sekretara SNSD-a.

Dugi niz godina u politici je i Snježana Božić iz SDS-a. Kazala je da je radila razne odgovorne poslove u zavisnosti od toga gdje ju je politika odvela, a vodila ju je od pozicije predsjednika Skupštine opštine do potpredsjednika Narodne skupštine RS.

- Dan traje ženi mnogo duže nego muškarcu, jer bez obzira na to kojim se poslom bavi u okviru politike, radi sve te poslove kao i jača strana, plus poslove koje radi svaka žena - smatra Božićeva.

Za bavljenje politikom je, kazala je, potrebno razumijevanje.

- Da biste bili u ovom poslu, morate imati razumijevanje djece, supruga. Ako ne podijele sa vama sve te poslove, koji su i sastavni dio svih ostalih, teško je sve postići - zaključila je ona.

Kakav je skupštinski rad zna i Snježana Novaković-Bursać. U politici je aktivna od 1996. godine i jedna je od osnivača Mladih socijaldemokrata, podmlatka SNSD-a.

Prvi put je izabrana za odbornika u Skupštini grada Banjaluka sa 24 godine na lokalnim izborima 2000. godine, a trenutno je narodni poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Zaposlena je kao ljekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u ZZFMR "Dr Miroslav Zotović". Udata je i majka troje djece.

- U našim uslovima bavljenje politikom vjerovatno je teže nego u mjestima sa razvijenom demokratijom i dugogodišnjom tradicijom parlamentarnog života, jer, uz mnogobrojne političke, socijalne i ekonomske probleme, ovdje imamo i ogromna očekivanja u smislu rješavanja različitih ličnih problema i zahtjeva - istakla je ona.

Prema njenim riječima, od većine žena koje grade karijeru najčešće se očekuje da i dalje imaju vodeću ulogu u kućnim poslovima i vaspitanju djece.

Situacija u pogledu prisustva žena u javnom poslu je, kako je rekla, iz godine u godinu bolja, ali je ženama teže da opstanu, jer im se manje tolerišu greške, a teže grade i održavaju mrežu podrške. Na pitanje koliko je koja žena spremna da se upusti u svojevrstan rizik bavljenja politikom, Novakovićeva je odgovorila da najviše zavisi od ličnih potencijala, spremnosti za rad, organizacione i komunikacione sposobnosti, te mogućnosti podnošenje značajne količine svakodnevnog stresa.

- Da bi se bavile politikom, ženama je potrebna istinska podrška i razumijevanje porodice i stranke u kojoj djeluju. U SNSD-u ima mnogo žena spremnih i sposobnih da obavljaju i preuzimaju važne poslove na svim nivoima vlasti, što smo i do sada pokazale, ali ukupno gledano, broj žena aktivno prisutnih na političkoj sceni i dalje je nedovoljan i potrebno je podržati one koje to zaista mogu i žele da rade - zaključila je Novakovićeva.

Jedna od žena za koju bavljenje politikom nije predstavljalo problem je i Gorana Lihović, predsjednik Aktiva žena Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka. Obavlja i niz drugih stranačkih funkcija, a zaposlena je u "Elektrokrajini".

Pored redovnog posla, politika, inovatorstvo i preduzetništvo žena su joj dominantna polja djelovanja.

- Politički sam bila angažovana od gimnazijskih dana, a u posljednjih 12 godina aktivno učestvujem u političkom životu. Iako se politika često posmatra kao muški posao, lično nisam imala većih problema kao žena koja se bavi politikom - kazala je Lihovićeva.

Dodala je da su joj se ponekad dešavale i simpatične situacije zbog toga što se bavi politikom, posebno kada bi držala sastanke u mjestima u kojima postoje konzervativniji pogledi na politiku. Političko djelovanje za nju je, kazala je, velika odgovornost, ali i prilika da se utiče na procese.

- Sve to zahtijeva dobru organizaciju i planiranje vremena, a često i odricanja na ličnom i porodičnom planu - istakla je Lihovićeva i dodala da se podrška porodice podrazumijeva.

Poručila je­ da se politikom mogu baviti osobe koje su spremne da mnogo svog vremena provedu na terenu, da nose teret donošenja odluka, ponekad da podnesu poraz, te naiđu na nerazumijevanje ili ignorisanje.

- Osobe koje mogu da nađu snage u sebi da se izdignu iznad problema, uz još veću volju i želju da rade, postići će željene ciljeve - poruka je Lihovićeve.

Ravnopravnost

Predsjednik Udruženja žena "Derventa" Nada Dodig od osnivanja udruženja radi na osnaživanju žena u lokalnoj zajednici za javno i društveno angažovanje.

- Cilj nam je da osnažimo i motivišemo djevojke da se uključe u kreiranje politike i daju svoj doprinos u radu lokalne zajednice. Poseban naglasak smo stavili na jačanje kapaciteta Opštinske komisije za ravnopravnost polova, u čijem radu aktivno učestvujemo - istakla je Dodigova.

Dodala je da su u strategiju razvoja opštine kandidovali temu ekonomsko i društveno angažovanje žena na selu i da zahvaljujući podršci međunarodnih donatora i opštine, veoma uspješno rade na realizaciji toga.

Primjera uspješnih žena koje su pronašle sebe u politici ili koje je politika pronašla sticajem okolnosti je mnogo samo na području BiH. Koliko su sposobne i "oštre" na jeziku nebrojeno puta su pokazale žene poslanici SNSD-a i SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić i Aleksandra Pandurević.

Milica Marković, poslanik iz SNSD-a na nivou BiH, osim toga je član delegacije BiH pri parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. Uspješnih žena ima i u DNS-u. Među njima je Spomenka Stevanović, koja kormilari poslaničkim klubom ove stranke u Parlamentu RS, gdje sjedi i Radmila Kocić, koja je iz portparolskih voda prešla u političke.

Na listi uspješnih su i Ana Trišić-Babić, koja je trenutno na poziciji zamjenika ministra inostranih poslova BiH, Radmila Čičković, koja rukovodi Republičkim zavodom za statistiku, Srebrenka Golić, koja se nalazi na čelu resora za građevinarstvo u Vladi RS, Gorana Zlatković, koja predvodi Ministarstvo pravde RS i brojne druge.

Brojnih primjera žena u politici ima i u susjednim zemljama, a sve se uglavnom slažu u jednom - da biti u politici nije lako, ali i da je dokazano da nije nemoguća misija uspješno ploviti u njenim vodama.

Misija

Misija Organizacije za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS) u BiH odala je priznanje Agenciji za ravnopravnost polova BiH zbog objavljivanja Izjave o opredijeljenosti za ravnopravnost polova za političke stranke.

Ova izjava biće ponuđena svim političkim strankama u BiH na potpisivanje pred iduće opšte izbore, koji će biti održani u oktobru 2014. godine.

- Nadamo se da će ova izjava pomoći stvaranju povoljnije klime u ranom predizbornom periodu u pogledu ostvarenja ravnopravnosti polova i kandidature žena na izborima - kazala je zamjenik šefa Misije OEBS-a u BiH Nina Suomalainen.

Aktivizam

Koordinator projekta "Povećanje aktivizma žena u mjesnim zajednicama" Jovanka Popović je istakla da konstantno radi na povećanju aktivizma žena, posebno u mjesnim zajednicama.

- Projekat "Povećanje aktivizma žena u mjesnim zajednicama", koji je smo počeli ovih dana, ima za cilj povećanje svijesti žena o građanskom aktivizmu i kreiranju uslova za povećanu vidljivost i učešće žena u javnom i političkom životu na lokalnom nivou - istakla je ona.

Dodala je da će se žene, tokom projekta, upoznati sa Uputstvom o izbornim procedurama za članove savjeta mjesnih zajednica, te edukovati o načinima sprovođenja kampanja za lobiranje i zagovaranje da se glasa za žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana