Željeznička stanica uklesana u planine: Izgrađena samo krampovima i lopatama

GS
Željeznička stanica uklesana u planine: Izgrađena samo krampovima i lopatama

Planinski masiv Jungfrau je okružen dolinama reka Grindelvald i Rone u južnim središnjim švajcarskim Alpima između gradova Brig i Interlaken.

Njegovi glavni vrhov dosežu 4.158 metara nadmorske visine, i čitav kraj je poznat kao ektremno težak teren za alpinizam. Međutim, osim prirode koja je ovde surova i neverovatno lepa, ovaj kraj je poznat i po jednom drugom sadržaju.

Radovi na željeznici su započeli 1896. godine, a svečano je otvorena 1. avgusta 1912. godine. Pruga se proteže u dužini od oko 9 kilometara, a najvećim delom prolazi kroz tunel prokopan unutar Monc i Eger vrhova, kako bi se pruga zaštitila od ekstremnih vremenskih uslova.

Osim polazne i dolazne stanice, željeznica ima još dve međustanice unutar tunela. Sve do 2016. godine, kada je voz prestao da se tu zaustavlja, putnici su mogli da izađu i pogledaju kroz prozore na stenama koji gledaju na susedne planine. Nakon silaska iz voza, tu su se turisti i putnici okupljali kako bi se fotografisali i uživali u panoramskom pogledu.

Jedini pristup stanici Eigervand koji nije preko voza je prolaz napravljen, pogađate, u stenama. Prolaz se zove Stollenloch.

, i ta “rupa” je nastala tokom izgradnje železnice kako bi se uklonio kamen i zemlja dok su radnici probijali tunel u planinu. 

Železnica Jungfrau smatra se vrhunskim tehničkim poduhvatom inženjeringa s kraja 19. vijeka, izgrađena praktično bez ikakvih mašina, samo krampovima, lopatama i snagom mišića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana