Želimir Šarić, Banjolučanin koji je preplovio Atlantik

Miroslav Filipović
Želimir Šarić, Banjolučanin koji je preplovio Atlantik

Čovjek nema mnogo izbora: ili će čitavog života sanjati, ili će živjeti vlastite snove. To je bila misao vodilja šezdesettrogodišnjeg Banjolučanina Želimira Šarića, koji je u junu ove godine za 23 dana jedrilicom preplovio Atlantik.

Zajedno sa Amerikancem Tedom Tušekom, Šarić je 1. juna iz Kejp Meja, najjužnijeg gradića američke države Nju Džersi, rijekom Delaver, jedrilicom, dugačkom trinaest metara, uplovio u Atlantik i s vjetrom u jedra krenuo put Azora, veličanstvenih okeanskih ostrva između Portugalije i Afrike.

- Kada mi se Tušek javio i ponudio mi da zajedno preplovimo Atlantik, bio sam zaista srećan. To je moj životni san! Odmah sam prihvatio ponudu i nijednog trenutka se nisam pokolebao - priča za naš list kapetan trgovačke flote Želimir Šarić, inače poznati banjolučki i sarajevski novinar i radio i TV voditelj.

Prvih dana plovidbe na okeanu ih je dočekalo nevrijeme, vjetar je duvao brzinom od 75 kilometara na čas, talasi su bili visoki sedam metara, okean je pokazao svoje ćudi...

Međutim, hrabri moreplovci u zagrljaju visokih talasa i nepregledne vodene pustinje nisu osjetili strah.

- Nijednog trenutka nisam pomislio da bismo se mogli prevrnuti. Straha nije bilo. Osjećao sam da me taj brod voli, da nas čuva neka sila. Kada sam vidio kako brod siječe talase, znao sam da ćemo ostvariti cilj - sjeća se Šarić.

To što je doživio na Atlantiku, kaže, ne može se ni sa čim drugim porediti.

- Jutra na Atlantiku su predivna, izlazak sunca, mir, tišina, to je neopisivo. Tek tamo vidimo da je priroda gospodar svega, da je čovjek tako mali, prolazan, a da ipak pravi mnogo gluposti i sebi i prirodi - prisjeća se Šarić.

Na brodu je, kaže, sve funkcionisalo. Noću su dežurali po četiri sata, jer su se bojali da ne udare u kita koji spava i pluta po površini ili kontejner koji je spao sa trgovačkog broda. Poslije 23 dana plovidbe došli su do Horte na Azorima, gdje su na molu u pristaništu ispisali svoja imena, što tradicionalno rade moreplovci koji preplove Atlantik i borave u Horti.

- Cijelog života sjećaću se te plovidbe. Na Atlantiku sam bio smiren i opušten, mnogo sam čitao i razmišljao o prolaznosti života, prirodi i morskim dubinama. Uživao sam u ljepotama i zadovoljstvima jedrenja! Okeani i mora su za sve nas koji plovimo naša utočišta, naša pozornica, avantura i iskušenja, naš dom daleko od doma - kaže banjolučki moreplovac.

Drugim moreplovcima poručuje da "nikada nećete zažaliti ako se odlučite i uradite to - ali ćete uvijek žaliti ako to ne uradite".

- Nikada nije kasno! Kada ste jednom načisto sa svojom glavnom idejom i namjerom da to uradite, više ništa vas neće moći zaustaviti, ništa spriječiti. Kada jednom donesete tu odluku, ona će postati vaša goruća želja i opsesija. Postaćete tako zaokupljeni planom da ćete pomicati i planine, samo da to ostvarite - savjetuje Šarić mlađe moreplovce.

Vjerujte mi, dodaje, to je predivan osjećaj, kada otpuštate konope i podižete svoja bijela krila, svoja jedra, znajući da su dani, pa i mjeseci plovidbe pred pramcem vašeg broda, da ste upravo krenuli u zagrljaj velikog plavetnila, ne plašeći se i ne povlačeći pred svim onim što vas tamo čeka.

- I dok polagano ostavljate sve za sobom - posao, probleme, gužvu, zagađenost - odjednom ćete osjetiti kako nekako nestvarno vaša vlastita težina nestaje iza vas, odlazi nekuda, a umjesto nje vas obuhvata jedno predivno osjećanje slobode, koje se ne može ni sa čim porediti - nastavlja priču Šarić.

Kada, veli, iznenada duboko udahnete i pluća napunite onim tako specifičnim morskim vazduhom i on vam ispuni sve kapilare, sve do nogu - tada ćete konačno shvatiti da na ovom našem svijetu apsolutno nema nikakve zamjene za to!

- Pesimista na brodu se žali na vjetar, optimista očekuje da se vjetar promijeni, a realista prilagođava jedra jačini vjetra. Jedan dan na jedrenju znači jedan dan života više. Jedrenje izuzetno pozitivno utiče, prije svega na smirenost, relaksiranost i definitivno bolje razumijevanje sebe i drugih - dodaje Šarić.

Na brodu, kaže, sve maske padaju.

- Jedrenje mijenja životnu filozofiju, čovjek bolje prihvata realnost i shvata koliko je mali i nemoćan. Pritom, osjećanje iskonske ljepote i mira neuporedivo je sa bilo čim drugim! Obaveza čovjeka je da živi, a ne da egzistira - poručio je Željko Šarić i najavio da će već početkom sljedeće godine krenuti u nove prekookeanske plovidbe.

Mediteran

Šarić je prošle godine preplovio i Mediteran, od Nice u Francuskoj, preko Korzike, Sardinije, Sicilije, Malte, Peloponeza..., do Atine u Grčkoj. Mediteran je preplovio zajedno sa Ivom Orlić, čovjekom koji je brodom preplovio cijeli svijet. Tokom krstarenja Jadranom, Šarić je snimio film "U potrazi za snom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana