Zdravljem plaćamo preplanuli ten

Milijana Latinović
Zdravljem plaćamo preplanuli ten

Banjaluka - S prvim toplim danima mnoge dame izvukle su iz ormara haljine i suknje, ali mnogima od njih nezamislivo je da obuku takve komade garderobe na bijelo i neosunčano tijelo. Samim tim, proljeće uvijek sa sobom donese i interesovanje za solarijum. Želja za preplanulim tenom, posebno kod pripadnica ljepšeg pola, povećava broj posjeta raznim salonima ljepote i solarijumima zbog kvarcanja.

Međutim, brojni svjetski istraživači upozoravaju da je rizik od obolijevanja od melanoma za osobe koje posjećuju solarijum veći za 20 odsto. Posebno naglašavaju rizik kod osoba koje prije 35. godine počinju s kvarcanjem. Za tu grupu rizik od obolijevanja povećan je i do 87 odsto.

Osim toga, solarijum ima i negativna estetska svojstva. Istraživanja su pokazala da povećano izlaganje UV zračenju ubrzava starenje kože i pojavu bora.

Dermatovenerolog dr Alma Tucek-Kovačević ističe da je upotreba solarijuma apsolutno nekorisna.

- Vještačko ultravioletno zračenje je podjednako štetno kao i prirodno jer oštećuje gene. Oštećenja kasnije mogu dovesti do mutacija i do nastanka raka - rekla je Tucek-Kovačević.

Dodaje da oni koji idu u solarijum treba da znaju da, iako su dobili tamnu boju, ne znači da imaju zaštitu na suncu.

- Pigment koji nastaje u solarijumu je pigment stvoren samo na osnovu jedne talasne dužine i nije dovoljan kao zaštita na suncu - upozorila je Tucek-Kovačević.

Posebno ističe da je svuda u svijetu upotreba solarijuma za osobe mlađe od 18 godina apsolutno zabranjena.

Stručnjaci naglašavaju da je, ako se i pored brojnih upozorenja o štetnosti odlaska u solarijum odlučite na vještačko sunčanje, kožu potrebno prethodno pripremiti.

Savjetuju da se pilingom uklone mrtve ćelije kože. Takođe, potrebno je ukloniti šminku, tragove parfema i losiona za tijelo. Preporučuju sunčanje u kupaćem kostimu da bi se zaštitili intimni djelovi tijela. Lampe bi po pravilu trebalo da budu na udaljenosti od 20 do 30 centimetara od tijela.

Dermatolozi ističu da solarijume ne smiju koristiti osobe koje imaju veliki broj mladeža, djeca, osobe kod kojih postoji tendencija ka pjegavosti kao ni oni koji često imaju opekotine od sunca, premaligne ili maligne promjene na koži, osobe koje na sebi imaju kozmetičke preparate te oni koji koriste lijekove kao što su: antidepresivi, antibiotici, psoraleni, antigljivični lijekovi i antidijabetični lijekovi.

S druge strane, postoje i oni koji tvrde da solarijumi imaju i dobre strane. Ističu da UV zraci aktiviraju stvaranje vitamina D u koži, a bez njega nema čvrstih i zdravih kostiju. Vitamin D utiče na formu i vitalnost, jača organizam, pomaže u borbi protiv stresa. Takođe, povećava otpornost na kašalj, prehladu i grip te jača imunološki sistem.

- Akne se pod uticajem UV zraka takođe povlače, jer zrake sprečavaju proizvodnju sebuma u koži, a nakupine sebuma su, uz bakterije, glavni opasni sadržaj akni. Osim toga, pokazalo se da UV zraci podstiču dobro raspoloženje i djeluju antidepresivno - tvrde stručnjaci.

Melanom

Melanom je jedna od najopasnijih vrsta raka, a sve češće zahvata mlade osobe, između 15. i 35. godine života, i oko 20 odsto oboljelih umire od te zloćudne bolesti. Šteta koju UV zraci solarijuma čine ne nastaje odmah nego s vremenom, a sa svakim sunčanjem šansa za razvoj raka kože je sve veća.

 

Zabrana solarijuma

U većini australijskih država prvi dan 2015. godine obilježila je i zabrana komercijalnog korišćenja solarijuma. Ova "zemlja opekotina" ima jednu od najvećih stopa porasta najzloćudnijeg raka kože, melanoma, u svijetu.

Australija nije prva zemlja koja je zabranila solarijume. Brazil je 2003. zabranio korišćenje solarijuma maloljetnicima, a potom 2009. zabranu proširio na sve uzraste. Korišćenje solarijuma zabranjeno je za maloljetnike u Belgiji, Holandiji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Islandu, Norveškoj i Litvaniji.

 

Zadržavanje u solarijumu

Tip 1 - Nije preporučljivo postizanje tamnije boje čestim odlascima u solarijum

Tip 2 - Za postizanje preplanule boje tijela potrebno je nekoliko odlazaka u solarijum u trajanju od od pet do 10 minuta

Tip 3 - Efektan učinak već kod prve ili druge posjete solarijumu u trajanju od 10 do 20 minuta

Tip 4 - Već nakon prvog sunčanja u trajanju od 20 do 30 minuta postiže se smeđa boja

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana