Zbog starateljstva se tuku, prijete i iznose prljav veš

Marijana Miljić
Zbog starateljstva se tuku, prijete i iznose prljav veš

Razvod i rastanak su, bez ikakve sumnje, jedno od neugodnijih i najstresnijih iskustava, a poseban problem nastane kada se pokrene pitanje ko će da dobije starateljstvo nad zajedničkom djecom.

Iako mnogi uspijevaju da se mirno dogovore, bitke za starateljstvo često znaju da se pretvore u sukob u kojem osobe koje su donedavno dijelile sve ne biraju sredstva da ocrne jedno drugo.

Izuzetak nisu ni svjetske zvijezde. Ako se uzme u obzir da su stalno pod lupom javnosti i da se motri na svaki njihov korak, nije čudno da situacija često izmakne kontroli. Tako su fizički obračuni, iznošenje prljavog veša, prijetnje i uvrede postali sastavni dio borbe za djecu kada je riječ o bogatim i slavnim.

Hali i Gabrijel

Mediji širom svijeta ovih dana gotovo svakodnevno izvještavaju o pravom "ratu" koji se još od 2010. vodi između holivudske glumice Hali Beri i njenog bivšeg momka, kanadskog manekena Gabrijela Obrija, zbog starateljstva nad kćerkom Nalom, koje dijele odlukom suda.

Obri i Beri do sada nisu birali sredstva, a svaki njihov okršaj obavezno je dospijevao u medije. Obri je više puta izjavio da se boji da Hali želi da mu zauvijek oduzme kćerku Nalu, jer želi da je odvede u Francusku da bi započela novi život s francuskim glumcem Olivijeom Martinezom, sa kojim se vjerila. Hali se s druge strane trudi ga na sudu prikaže kao neodgovornog roditelja i potpuno mu oduzme starateljstvo nad djetetom. Ipak, njen zahtjev za iseljenje iz SAD sud je odbio 9. novembra.

Situacija je kulminirala nedavno na Dan zahvalnosti kada je u Halinoj kući izbila tuča između Olivijea i Gabrijela. Policija je bila pozvana da zaustavi tuču iz koje je Obri izašao sa slomljenim rebrom, masnicama na licu i u zatvoru, nakon što je uhapšen zbog napada i sumnje da je izazvao tuču. Obriju je zabranjen prilaz Berijevoj, Nali i Martinezu, ali je sudija izdao i zabranu prilaska Olivijea Gabrijelu. Obri, naime, tvrdi da je Olivije prijetio da će ga ubiti, te da je napadnut bez ikakve provokacije. Obri tvrdi da ga je Olivije oborio na zemlju i udario mu glavu o pločnik, optuživši ga da ih "košta tri miliona dolara" zbog parnice oko starateljstva.

- Zvali smo policajce. Reći ćeš im da si ti mene napao ili ću te ubiti - navodno je Olivije rekao Gabrijelu. Gabrijel je otkrio da mu je Martinez prijetio i dan prije tuče na priredbi u Nalinoj školi.

Kanađanin se nada da će svoju nevinost dokazati pomoću snimka sa bezbjednosnih kamera, ako nisu obrisani, a na sudu treba da se pojavi 9. decembra.

Zanimljivo je da je javnost uglavnom stala na stranu Gabrijela.

Alek i Kim

Prije "Branđeline", najljepši i najpopularniji holivudski par bili su Alek Boldvin i Kim Bejsinger. Njihova velika ljubav krunisana je rođenjem kćerke Ajrlend. Slavni glumački par se, međutim, ubrzo razveo i počeo borbu za starateljstvo u kojoj nisu prezali ni od čega.

Alek je nedavno na "Tviteru" otkrio da je sanjao o tome da ubije advokata svoje bivše supruge. Boldvin je priznao da je želio da ubije i urednika sajta TMZ jer se odvažio da prenese vijest da je 2007. preko govorne pošte svoju tada jedanaestogodišnju kćerku nazvao svinjom, zbog čega je uslijedio skandal velikih razmjera.

- Molio sam se tada Bogu svake večeri da mi ne dozvoli da se probudim ujutro. Razmišljao sam u koji mali grad da odem i počinim samoubistvo. A onda sam pomislio koje će posljedice moje dijete da ima zbog toga. O sebi nisam razmišljao - rekao je Alek kasnije, a Kim je tada definitivno trijumfovala na sudu.

U spornoj poruci, frustriran što mu se kćerka ne javlja na mobilni telefon u dogovoreno vrijeme, Alek je nazvao tada jedanaestogodišnju Ajrlend "bezobzirnom malom svinjom". Njegova poruka je izazvala buru u medijima, koja je kulminirala njegovim izvinjenjem u kojem je za cijeli slučaj optužio "jednu osobu" s kojom već godinama vodi frustrirajuću bitku koja ga je dovela do gubitka strpljenja.

Mnogi su, međutim, više zamjerili Kim što je dala snimak u javnost nego Aleku koji je djetetu izgovorio neprimjerene riječi.

Alek je uspio da sa kćerkom izgladi sve probleme i s njom se danas rado pojavljuje u javnosti.

Britni i Kevin

Jedna od najpoznatijih "prljavih" bitaka za starateljstvo vodila se između pop zvijezde Britni Spirs i plesača i repera Kevina Federlajna. Cijelu priču budno su pratili mediji, zbog čega je Britni završila u bolnici nakon što je doživjela slom živaca, a u ratu su najgore prošli njeni i Kevinovi sinovi Šon Preston i Džejden Džejms.

Brakorazvodna parnica Britni i Kevina završena je devet mjeseci pošto je pop pjevačica podnijela zahtjev za razvod. U početku su dijelili brigu o dvojici svojih sinova, ali je sedmicu poslije službenog datuma razvoda Kevinov advokat podnio zahtjev za izmjenu ugovora u korist svog klijenta.

Paparaci su Britni, Kevina i djecu pratili u stopu, a pokazalo se da pop princezi roditeljstvo nije bila jača strana, jer su joj deca ispadala iz naručja, a često je bila pijana ili pod uticajem lijekova, zbog čega je postala psihički nestabilna, pa je boravila i u nekoliko centara za odvikavanje od zavisnosti.

Američko sudstvo je reagovalo na brojne medijske izvještaje, pa je u oktobru 2007. sud odredio da samo Federlajn može biti staratelj.

Britni se poslije toga potpuno psihički slomila, a sljedeće godine je hospitalizovana nakon što nije htjela da mu vrati djecu, a Britni je iz njenog doma odvezla hitna pomoć koju je pozvala policija.  Nastao je pravi cirkus, a Britni je psovala okupljene fotografe i novinare i "pozdravila" ih pokazivanjem srednjeg prsta.

Ipak, Britni je u julu 2008. postigla novi sporazum sa mužem, na osnovu kojeg je dobila pravo da posjećuje svoje sinove.

- Da mogu da promijenim stvari, bila bih sa svojom djecom 24 časa, svakog dana u sedmici. Trebalo je da spakujem decu, napustim Holivud i vratim se u rodni dom u Luizijani kada je sve krenulo nizbrdo - rekla je kasnije Britni.

Situacija se ove godine smirila i Kevin je dozvolio da Britni, koja je u međuvremenu uspjela da svoj život dovede u normalu, preuzme aktivnu ulogu u vaspitavanju sinova.

Šeron i Fil

Brak između holivudske zvijezde Šeron Stoun i izdavača Fila Bronštajna izgledao je idealan, ali je par poslije nekoliko godina odlučio da se razvede.

Sve je teklo mirno dok na red nije došlo pitanje starateljstva nad usvojenim sinom Roanom. Borba za starateljstvo mjesecima je punila stupce novina, a završila se porazom Stounove 2008. godine. Zvijezda filmova "Niske strasti" izgubila je pravo na zajedničko starateljstvo jer "nije ispunila svoje obaveze".

U javnost je izašao sudski izvještaj u kojem se, između ostalog, navodi da je Šeron htjela da ubrizga botoks u stopala svoga sina zbog neprijatnog mirisa. Sud je optužio i za prekomjerne, dramatične reakcije, a dokument otkriva da je ona bila ubijeđena da njen sin ima problema sa kičmom iako, kako je rekao sud, nije bilo konkretnih dokaza koji bi podržali ove tvrdnje.

Fil je dobio puno starateljstvo nad tada osmogodišnjim Roanom, a Šeron može da ga posjeti samo jednom mjesečno.

Ašer i Tameka

Pjevač Ašer je u avgustu ove godine dobio sudsku bitku za starateljstvo protiv svoje bivše supruge Tameke Foster, koja je zadržala starateljska prava, a sinove Rejmonda i Najvidija Elija može da posjećuje u dogovoru sa Ašerom.

To je epilog višemjesečne borbe u kojoj Ašer, Tameka i advokati nikoga nisu štedjeli. Tameka je tražila puno starateljstvo nad djecom, kao i novac za njih, dadilju i još dodatnog novca.

Ašer se u nekoliko navrata rasplakao u sudnici, a advokat njegove bivše supruge nastojao je da dokaže da je pjevač loš otac i da mu je više stalo do zabava nego do vlastite djece, a da bi to dokazao, na ročištu je pokazivao slike sa Ašerovih divljih zabava po Evropi koje su snimljene početkom godine.

Tamekin pravni tim i ona sama tvrdili su i da pjevač ima problema sa drogom, te da se nerijetko drogira pred djecom, a Ašer je bivšu suprugu optužio da je loša majka koja se uopšte nije uspjela povezati s djecom.

Situacija je kulminirala tragičnom smrću Tamekinog sina iz prvog braka, mjesec prije presude, zbog čega je Ašer želio da odgodi suđenje. Tameka ga je optužila da pokušava pridobiti simpatije javnosti i medija, te da se nije ni pojavio na Kajlovoj sahrani.

Sud je ipak presudio u njegovu korist.

Keli i Danijel

Zvijezda serije "Tračara" Keli Ruteford ostala je u septembru ove godine bez petogodišnjeg sinčića i trogodišnje kćerkice nakon što ih je ljetos poslala na ljetovanje u Monako kod bivšeg muža, bogatog njemačkog biznismena Danijela Giršča. Danijel ih jednostavno nije vratio, a sud u Los Anđelesu presudio je u njegovu korist.

Keli i Danijel rastali su se dok je ona bila trudna s njihovim drugim djetetom, a on je o rođenju njihove kćerke doznao iz novina. Bitka za starateljstvo počela je i prije rođenja malene Helene i bila je puna optužbi bivših supružnika, koje su mnoge zgrozile.

Oboje su jedno drugom prigovarali da su loši roditelji koji zapostavljaju svoju djecu. Danijel je Keli optuživao da ne zna čak ni da rastavi dječija kolica i da većinu vremena provodi na setu ili kod kozmetičara i frizera. Ona je njega optužila da je zbog fizičkih prijetnji dvaput morala da zove policiju i da je zapravo on taj koji zanemaruje dijete.

Sukobi su otišli toliko daleko da je sud morao da odluči čak i oko njihovog neslaganja u vezi s tim treba li tada trogodišnjeg Hermesa učiti da ide na nošu ili da i dalje koristi pelene. Situacija je eskalirala kad je Keli optužila Danijela da zarađuje švercom droge i oružja u Južnoj Americi, zbog čega mu je oduzeta američka viza.

Sud je, međutim dao punu podršku njihovom ocu jer smatra da mu glumica previše brani da učestvuje u njihovom životu i Keli djecu može da vidi jedino ako ode u Monte Karlo.

Mija i Vudi

Jedan od najpoznatijih sporova je i onaj koji su za brigu o troje djece vodili slavna glumica Mija Farou i reditelj Vudi Alen. Njihova dvanaestogodišnja ljubavna veza završila se kada je Mija otkrila ljubavnu vezu između Alena i Sun Ji - njene usvojene kćerke iz braka sa Andreom Previnom. Poslije ovoga uslijedila je borba za starateljstvo, tokom koje je, između ostalog, u javnost izašlo to da se Vudi ne brine za djecu i da ne zna čak ni to koje dijete spava u kojoj sobi. Bitku je dobila Mija.

Pamela i Tomi

U Holivudu dugo nije bilo tako bezočne igre i niskih udaraca u sudskom sporu kao što je bila ona 2001. između glumice Pamele Anderson i rok muzičara Tomi Lija za starateljstvo nad sinovima Brendonom i Dilanom, a niski udarci su se samo redali.

Pamela je poslije razvoda 1998. godine tražila puno starateljstvo i da sud nadgleda Tomijeve posjete dječacima. Tvrdila je da je Tomi opasan čovjek sklon grubostima, da je neodgovoran i da nije sposoban da bude dobar roditelj.

- Pošto me je nekoliko puta pretukao pred njima, zbog čega je proveo neko vrijeme u zatvoru, dječaci ga se toliko plaše da vrište i plaču kada moraju da idu kod njega. Cijeli njegov život vrti se oko alkohola. Strahujem za njihov emotivni i fizički razvoj kada su u njegovoj blizini - govorila je Pamela.

Ipak, dugogodišnji odnos prepun ljubavi i mržnje između nje i Tomija završio se na kraju mirom, jer su kasnije u nekoliko navrata ponovo živjeli zajedno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana