Zbog liječenja Srbi iz Posavskog kantona ponovo napuštaju ognjišta

Danijela Bajić
Zbog liječenja Srbi iz Posavskog kantona ponovo napuštaju ognjišta

Srbi sa područja Posavskog kantona prinuđeni su da prijave mjesto prebivališta u najbližim opštinama Republike Srpske, kako bi što lakše i brže došli do ljekara, zbog čega srpski predstavnici u FBiH planiraju predložiti da i ti građani, poput povratnika iz drugih kantona, dobiju mogućnost da se liječe u domovima zdravlja širom Srpske.

Viši troškovi liječenja u FBiH i manja pristupačnost, u odnosu na Srpsku, glavni su motivi za preregistraciju Srba iz Posavskog kantona na područje Republike, gdje je, kako kažu, zdravstvena zaštita za penzionere gotovo i besplatna. To za “Glas Srpske” svjedoči i mještanka sela Donja Dubica kod Odžaka Petra Minić, koja je zajedno sa suprugom prije dvije godine samo radi zdravstvene zaštite promijenila prebivalište i sada kod ljekara odlaze u Šamac, udaljen svega nekoliko kilometara.

- Uzimajući u obzir godine i potreba za odlaskom kod ljekara je veća. Ovdje u FBiH gdje i dalje živimo odlazak kod ljekara nas mnogo košta, kako zbog udaljenosti tako i cijena zdravstvenih usluga, koje su i pored osiguranja veoma visoke za naš džep - priča Minićeva.

Dodala je da u protekle dvije godine kod stomatologa u Šamcu stavila zubnu protezu gotovo besplatno, dok bi za to u FBiH morala da izdvoji prilično veliki iznos, kao i za mnoge druge zdravstvene usluge.

- U zdravstvenim ustanovama u FBiH, bez obzira na osiguranje, sve se mora platiti. Osim toga, nemamo ni prevoz kojim bi otišli do specijaliste u Orašje, Slavonski Brod ili Tuzlu. Nemamo ni dovoljno veliku penziju sada da možemo da platimo nekog čovjeka ili taksi da nas odveze, dok se u Šamac, gdje dolaze specijalisti iz Banjaluke, može pješice stići za sat vremena - kazala je Minićeva, dodajući da oni nisu jedini koji se odlučuju na promjenu mjesta prebivališta zbog zdravstvene zaštite.

Odbornik u Skupštini opštine Odžak i predsjednik Srpskog građanskog udruženje “Posavina” Damir Ivetić potvrdio je da je liječenje u FBiH značajno skuplje u odnosu na Srpsku, gdje penzioneri skoro da i ne plaćaju zdravstvene usluge.

- Mogućnost liječenja u Srpskoj, kao što je nedavno omogućeno povratnicima u druga dva kantona gdje žive Srbi, u velikoj mjeri bi olakšalo i život Srba iz Posavine - kazao je on.

Dodao je da čak 150 Srba, koji žive na teritoriji opštine Odžak, nisu prijavljeni u FBiH.

- Zbog visokih troškova liječenja Srbi u Posavskom kantonu odlažu odlazak kod ljekara sve do momenta kada više nemaju izbora. Ljudima je jeftinije otići privatno kod ljekara u Srpsku, nego u javnu zdravstvenu ustanovu - istakao je Ivetić.

Prema njegovim riječima, u zdravstvenim ustanovama u FBiH sama participacija košta pet maraka, bez pregleda.

- Primjera radi, prije nekoliko dana mlada, pri tome nezaposlena djevojka je imala saobraćajnu nesreću. Ona je na sve to morala da izdvoji 140 maraka za CT vrata, što sigurno toliko ne košta u Srpskoj. Sreća pa ta mlada osoba ima žive roditelje, koji mogu da joj pomognu. Postavlja se pitanje šta bi u tom slučaju radile osobe starije životne dobi koje žive od mizerne penzije, koju unaprijed potroše na lijekove i hranu - rekao je Ivetić, dodajući da u boljem položaju nisu ni stanovnici druge nacionalnosti koji tu žive.

S obzirom na to da Srbi u FBiH uvijek nailaze na podršku republičke vlasti, Ivetić kaže da će narednih dana podnijeti inicijativu kojom će zatražiti da i stanovnici srpske nacionalnosti iz Posavskog kantona imaju mogućnost liječenja u zdravstvenim ustanovama Srpske, a da pri tome ne moraju ponovo napuštati svoje ognjište.

- Ode li i tih 50 do 100 Srba, koji žive u Odžaku i bave se poljoprivredom, neće ni naša politika opstati, za čija prava onda da se borimo? S druge strane, ovdje ima mnogo Srba koji su bili u logoru i iskreno ne vjeruju tim ljekarima - naglasio je Ivetić, ističući da je na ovu temu razgovarao i sa nadležnima u Vukosavlju, najbližom opštinom u Srpskoj, koja je spremna da pomogne Srbima iz Posavskog kantona.

Član Upravnog odbora Centra za podršku povratnicima u Unsko-sanski kanton Nemanja Davidović kazao je da je mogućnost liječenja u Srpskoj velika stvar za povratnike.

- Republika Srpska, kao društvo, mora sagledati sve realne mogućnosti i perspektive za povratnike u FBiH, u kontekstu te inicijative da se lokalni domovi zdravlja, koji se nalaze u Srpskoj, uključe i budu na raspolaganju povratnicima u tom dijelu Federacije koji im je blizu, na primjer uključivanje domova zdravlja u Vukosavlju ili Modriči te u Oštroj Luci i Driniću - istakao je Davidović.

Pored toga što je omogućeno povratnicima sa područja Unsko-sanskog kantona i opština Drvar, Grahovo i Glamoč iz livanjskog, liječenje na Univerzitetskom kliničkom centru RS i u prijedorskoj bolnici “Dr Mladen Stojanović”, a nedavno i u Institutu “Dr Miroslav Zotović”, Davidović smatra da bi sada trebalo sagledati i mogućnosti, odnosno šta je potrebno da Srbi iz FBiH budu uključeni i u primarni nivo zdravstvene zaštite u Srpskoj.

- To je mjera koja bi umnogome pomogla povratnicima, od kojih se veliki broj njih koji živi u FBiH, prijavljuje u Srpsku, upravo zbog liječenja u domovima zdravlja. Na ovaj način biće im omogućeno da imaju ista prava, ali da se sada prijave u svoju matičnu opštinu, gdje žive te da tamo ostvare neka dodatna prava i podsticaje, putnu infrastrukturu i tako dalje - kazao je  Davidović.

Dodao je da stiže veliki broj zahtjeva Srba iz Bosanskog Petrovca, a koji su prijavljeni u Driniću, tražeći pijesak za put i slično.

- I kako da neko dobije taj pijesak, ako formalno-pravno tu ne živi. Nema osnova - objasnio je Davidović, ističući da ništa od toga do sada ne bi bilo moguće kada je riječ o povratnicima da nije bilo podrške predsjednika Republike Srpske.

Slatina

U Banjaluci je prije manje od mjesec dana potpisan protokol o rehabilitaciji i liječenju povratnika u Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju “Dr Miroslav Zotović” u Slatini. Ovim protokolom omogućava se pacijentima povratnicima u Unsko-sanski i Livanjski kanton u Federaciji BiH da koriste usluge zdravstvene zaštite, odnosno konsultativno-specijalističke preglede i medicinsku rehabilitaciju u Institutu “Zotović”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana