Zbog čega je Dajana bila princeza, a Kejt Midlton nije?

GS
Foto: b92.net

Vojvotkinja od Kembridža, jednog dana će sjedeti pored princa Vilijama kada naslijedi presto. Iako je supruga princa Čarlsa bila nadaleko poznata kao princeza Dajana, vojvotkinja od Kembridža - Kejt Midlton, nije princeza Kejt. Zbog čega je to tako?

Kejt Midlton pridružila se kraljevskoj porodici 2011. godine kada se udala za princa Vilijama. Par koji se, nakon upoznavanja na univerzitetu, zabavljao nekoliko godina, sada ima troje dece: princa Džordža, princezu Šarlot i princa Luisa.

Naime, u porodici prinčeva i princeza, Kejt nije jedina koja nije poznata po tituli princeze. Nakon vjenčanja princa Vilijama i Kejt 2011. godine, kraljica je sinu dala vojvodstvo, zbog čega je par i dobio novi prefiks, pa su postali vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, prenosi B92.

Međutim, ovo nije jedina titula koju Kejt nosi. Kada je u Škotskoj, ona je poznata kao grofica od Stratherna, dok je u Sjevernoj Irskoj - Lejdi Carrickfergus.

U kraljevskoj porodici, žene imaju sljedeće titule: princeza, vojvotkinja, grofica, baronica. Uprkos svom položaju, Kejt još uvijek nije poznata kao princeza. Ta titula je uglavnom rezervisana za biološke potomke vladajućeg monarha, što znači da će Kejtina ćerka Šarlot moći da koristi titulu princeze.

Sve žene iz kraljevske porodice, koje su direktno povezane sa kraljicom, takođe nose titulu princeze: princeza Ana, princeza Beatris, princeza Eženi, princeza Šarlot.

Mnogi komentatori kraljevske porodice brzo su istakli da Dajana, princeza od Velsa, nije bila direktni rođak kraljice, a ipak je bila poznata kao princeza.

Međutim, to nikada nije bila njena zvanična titula, već ju je princezom proglasila javnost, s obzirom na to koliko je bila popularna. Zvanično je bila Dajana, princeza od Velsa - titula koju je preuzela od Čarlsa, princa od Velsa.

Dakle, tehnički gledano, Kejt jeste princeza - zbog braka sa princom Vilijamom, ali vojvotkinja od Kembridža nikada neće moći zvanično da bude princeza Kejt.

Moguće je, opet, da će je javnost tako prozvati, jednom kada princ Čarls postane kralj, a princ Vilijam bude sljedeći princ od Velsa - što će Kejt takođe učiniti princezom od Velsa.

Sve žene koje se udaju za prinčeve u okviru kraljevske porodice stoga su princeze preko svojih muževa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana