Zavodljivi ritmovi zabranjenih plesova

Vanja Štrbac
Zavodljivi ritmovi zabranjenih plesova

Striptiz barovi, polugole djevojke, zadimljene prostorije i mnoštvo muškaraca gladnih pogleda asocijacija su na "ples oko šipke". Tu sliku uglavnom nosimo iz filmova američke produkcije, gdje djevojke zavodljivim pokretima tijela mame muškarce i igraju za pare.

Međutim, ovaj ples više nije namijenjen samo za klubove i djevojke lakog morala. Širom svijeta otvaraju se plesne škole u kojima sve zainteresovane pripadnice ljepšeg pola mogu da dođu i nauče vještine ovog ženstvenog sporta.

Svim onima koje žele da budu zavodljive za svoje muškarce, ili samo da se opuste uz neku sportsku aktivnost namijenjenu ženama, vrata ovih plesnih škola uvijek su otvorena.

U "Bleecker" pozorištu u Njujorku nedavno je održano i takmičenje u ovom plesu, što je potvrda da svakim danom dobija sve veću popularnost.

Američka pobjednica Dženin Baterflaj iz Las Vegasa otputovaće u Australiju, gdje će biti održano svjetsko takmičenje u ovom erotski nabijenom sportu.

Interesantno je da je u "plesu oko šipke" golotinja poput tangi strogo zabranjena.

Prije nekoliko godina zvučalo bi nevjerovatno da će ovaj ples postati ovako popularan među djevojkama i ženama, baš kao i plesovi koji su zbog svoje zavodljivosti tokom decenija bili zabranjivani.

Neki od zabranjenih plesova bili su mambo, tango i lambada.

Zemlja porijekla mamba je Kuba, gdje su ga doveli naseljenici sa Haitija. Tamo je bio sveštenički vudu ples duhovnih savjetnika, koji su bili i organizatori javnih zabava. Pod uticajem kubanskog plesa rumbe i razvojem američkog džeza, nastaje mambo. Ritam mamba u današnjem obliku je kombinacija svinga i kubanske muzike. To je ulični ples u kojem žena i muškarac odmjeravaju kontrolu i snagu i na taj način se izazivaju. Žena je vrlo snažna i mora biti dominantna kao i muškarac, a pokreti se zasnivaju na nogama i bokovima. Zbog takvih pokreta i zavodljivih kontakata između muškarca i žene mambo su smatrali neprikladnim plesom, koji je iz tog razloga bio i zabranjivan. Upravo zbog takvih pokreta postao je ples koji se rado igra u noćnim klubovima, a vremenom se razvio u novi stil znan pod imenom salsa. Ovaj stil popularizovan je naročito u filmu "Prljavi ples" krajem osamdesetih godina, kada su Dženifer Grej i Patrik Svejzi plesali mambo na velikom platnu, a i danas popularna pjesma iz ovoga filma "Time of my live" dobila je "Oskara".

Drugi senzualni ples, tango, potiče iz Španije ili Maroka. Na Kubi i u Brazilu izraz se pojavio početkom 19. vijeka, a označavao je solo ples koji su izvodile žene. Tek kasnije se počeo izvoditi u paru. "Rodno mjesto" pravog tanga je na zapadnoj obali La Plate, u Buenos Ajresu, i zato ga i zovu "argentinski" tango. Priča o tangu započinje sa argentinskim gaučosima, koji su odlazili u pune noćne klubove i molili lokalne djevojke za ples. S obzirom na to da se nisu tuširali, djevojke su kružile oko njih zabacujući glave unazad. Gaučosi su stalno jahali, pri čemu su koljena u savijenom položaju, taj položaj nogu su prenijeli i na ples. U "argentinskom" tangu se pokazuju suprotnosti muško-žensko, čvrsto-mekano, grubo-sentimentalno, a najčešće ga prati muzika violine, gitare, flaute i klavira. Zbog svog erotičnog karaktera bio je godinama zabranjen.

Osamdesetih godina prošlog vijeka planetarno je postao popularan tada novi plesni stil, lambada. Riječ je o brzom, senzualnom brazilskom plesu za parove, koje još nazivaju i plesom ljubavi. Plesne korake ovog stila svjetski popularnim je učinila pjesma "Lambada" francuske pop grupe "Kaoma". Tih godina cijela planeta plesala je u ritmu ove muzike, a lambada, kao i prethodni plesovi, zbog svoje senzualnosti bila je zabranjivana.

Danas se u klubovima i diskotekama mogu vidjeti različiti stilovi, ali najpopularniji su "slobodni" stilovi. Za ples su potrebni samo dobra volja i muzika, pa njihanje u ritmu može da počne.

Trbušni ples

Sve popularniji plesovi u svijetu i kod nas su orijentalni plesovi, popularno nazvani "trbušni ples". U ovom plesu naglašene su ženstvenost i elegancija, što daje pozitivan osjećaj senzualnosti i slobode za svaku ženu. Ovaj ples budi svijest o vlastitom tijelu. Žene slabijeg samopouzdanja uče da cijene svoje tijelo, one nezadovoljne viškom kilograma prihvataju svoje obline i različitost od stereotipa koji su nam nametnuti kao savremeni pojam ženske ljepote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana