Zakonima zabranjuju napijanje riba i umiranje

Marijana Miljić
Zakonima zabranjuju napijanje riba i umiranje

Raznim zakonima, uredbama i drugim aktima danas su uređene gotovo sve oblasti društva. Neki od tih akata su prilično rigorozni, drugi "labavi", a ima i onih koji su prilično čudni, pa i smiješni.

Ispostavilo se da gotovo svaka država na svijetu, bez obzira na svoje uređenje, ima barem jednu šašavu pravnu odredbu koja neupućene može dovesti u probleme.

Kuvajt i Koreja

Mnogi čudni zakoni i uredbe usvojeni su prije nekoliko desetina, pa i stotina godina, ali su i dalje zvanično za snazi, mada se gotovo nikako ne sprovode. Ipak, ni danas nije rijetkost da se donose pravna akta koja kod mnogih izazivaju nevjericu i smijeh.

Kuvajtski ministar informisanja podržao je prije nekoliko dana novi prijedlog zakona o medijima, koji predviđa drakonske kazne za uvredu emira i članova vladajuće porodice. Tako su za uvredu emira i članova njegove porodice predviđene kazne i do čak milion dolara, ali i kazne zatvora. Vlada za sada nije iznijela detaljan nacrt zakona koji bi trebalo da obuhvati zvanične medijske kuće, ali i poruke na društvenim mrežama.

Vlasti Sjeverne Koreje donijele su prije nekoliko mjeseci dekret prema kojem se odobrava samo 18 frizura za žene i deset za muškarce. Zasad formalno nisu nikome ništa zabranili, ali zato "snažno podstiču" nošenje partijski odobrenih frizura, uz "suptilnu" prijetnju kako bi moglo izazvati probleme ako se neko odluči za neku drugu. Posebno su stroga pravila za udate žene, kojima se preporučuje kratki bob, dok one neudate smiju imati i dužu kosu, a mogu je malo i uviti. Muškarci, bez obzira na to koju od deset frizura izaberu, ne smiju nikada imati kosu dužu od pet centimetara.

Ženama u Saudijskoj Arabiji oduvijek je zakonom bilo zabranjeno da voze bicikl i motocikl. Sada je zakon izmijenjen, ali mogu da idu samo na određena mjesta. Ženama je tako sada dozvoljeno da voze bicikl samo oko parkova i drugih "rekreativnih" površina i to ukrug. Takođe će morati biti potpuno pokrivene u skladu sa islamskim običajima i moraće biti u pratnji muškog rođaka.

Najčudniji zakoni

Jedan od najčudnijih zakona na svijetu je onaj koji je na snazi u gradu Longdžearbdžen, a kojim je zabranjeno umiranje. Razlog za to je činjenica da zbog niskih temperatura tokom cijele godine tijela ne trunu. Na grobljima je posljednji put neko sahranjen još prije 70 godina. Ako prekršite zakon i umrete, vlast će vas za kaznu prebaciti na kopno.

Čudnih zakona ima u svim dijelovima svijeta, pa je tako u Singapuru od 1992. godine zabranjeno žvakati žvake. Izuzetak su nikotinske žvakaće gume, a njih je moguće kupiti samo uz ljekarski recept.

U Kanadi je od 2004. godine na snazi zakon kojim je zabranjeno pojesti glasački listić u toku izbornog procesa.

Ako jedete u restoranu u Danskoj, niste obavezni da platite hranu koju ste pojeli ako, prema vašem mišljenju, niste siti poslije obroka. U ovoj ste zemlji, prema zakonu, obavezni da svakog puta prije nego upalite automobil provjerite ispod njega kako biste bili sigurni da tu nije zaspalo neko dijete. Ipak, ako završite u zatvoru u ovoj zemlji, ništa strašno, jer bježanje iz njega nije zabranjeno zakonom.

Na Tajlandu je zabranjeno izaći iz kuće bez donjeg veša, voziti automobil bez majice ili gaziti po novcu. Ne smije ni da vam padne na pamet da vrijeđate kralja - za to biste mogli dobiti 15 godina zatvora.

Ljudi u Bruneju, Indoneziji i Maleziji obožavaju voće durijan, ali ne smiju da ga jedu na javnim mjestima kao što su autobusi, podzemne željeznice, hoteli i aerodromi. Naime, osim što je jako ukusno, ovo voće navodno ima prilično ružan miris.

U Japanu je zabranjeno da budete gojazni. Iako je ta ostrvska država među onima s najmanje debelih na svijetu (manje od pet odsto) to ih nije zaustavilo da 2009. godine uvedu Zakon o maksimalnom obimu struka. Naime, svaki muškarac stariji od 40 godina ne smije imati struk širi od 80 centimetara, dok je za žene ta granica 90 centimetara.

Na Trinidadu i Tobagu je zabranjeno nositi maskirnu odeću. Zakon su donijeli kako bi spriječili ljude da se lažno predstavljaju kao vojnici, a ako ga neko prekrši, završiće u pritvoru i biće mu oduzeta sporna odjeća.

U Francuskoj seljacima ne smije pasti na pamet da svojoj svinji daju ime Napoleon, a kamoli da to i učine.

U Urugvaju možete bez problema nekoga izazvati na dvoboj ako dokažete da su svi učesnici dobrovoljni davaoci krvi.

Na Aljasci je zakonom zabranjeno da probudite medvjeda koji spava kako biste ga fotografisali. Istovremeno, ako ga želite upucati može, a i ne mora biti budan.

Taksisti u Češkoj imaju tri tarife. Ako slučajno primijetite da vam vožnju naplaćuju po onoj trećoj, zabrinite se: to je tarifa koju je vlada odredila da moraju naplaćivati ako se dogodila nuklearna eksplozija.

Velika Britanija

Zakonima i propisima koji se kose sa logikom obiluje i Velika Britanija, pa je tako u toj zemlji zakonska obaveza bila da svi muškarci iznad 14 godina moraju da vježbaju gađanje strijelom, najmanje dva časa dnevno.

U Londonu je ilegalno zaustaviti taksi ako imate kugu ili neku drugu zaraznu bolest. Taksisti ne smiju voziti leševe, kao ni pobjesnjele pse.

Vlada Velike Britanije po zakonu smije da primijeni silu kao odbranu od vanzemaljaca, ali samo ako nemaju dozvolu vlade za invaziju.

Nezakonito je i preminuti u zgradi Parlamenta Velike Britanije, a izdaja je i ako se poštanski pečat grbom monarhije udari naopačke ili ako se poštanska marka, koja prikazuje kraljevsku porodicu, na kovertu zalijepi naopačke.

Prema poreskim zakonima u Velikoj Britaniji i dodatnim regulacijama iz 1996, nezakonito je ne reći porezniku ono što ne želite da zna, a ono što vam ne smeta da mu kažete ne morate mu ni reći.

Kraljevski brodovi koji ulaze u luku London moraju dati jedno burence ruma policajcima na straži.

U Liverpulu je zabranjen toples svim ženama, osim prodavačicama u prodavnici sa tropskim ribama.

Zakoni u SAD

SAD su poznate po svom specifičnom pravosudnom sistemu, a neki zakoni su, blago rečeno, veoma neobični i zahvaljujući njima u toj vas zemlji mogu tužiti bukvalno za sve i svašta.

U Grinu, u Njujorku, zabranjeno je hodati unazad i jesti kikiriki dok se u blizini održava koncert. I u Konetikatu je zabranjeno hodati unazad, ali samo poslije zalaska sunca.

Ako kojim slučajem u državi Tenesi krenete u lov ili ribolov, imajte na umu da je zabranjeno loviti bilo kakvu divljač, osim ako lovite kitove iz automobila u pokretu, a ribu nikako ne lovite pomoću lasa. U Ohaju je zabranjeno pecati dok jašete na konju.

Bizarnih zakona nisu pošteđene ni životinje, pa je u Maršaltaunu u Ajovi konjima zabranjeno da jedu hidrante na javnom mjestu, još davne 1924. godine sudija i porota države Ohaju osudili su majmuna da plati kaznu od 25 dolara i sudske troškove zbog pušenja na javnom mjestu. Zakoni Kalifornije pijetlovima zabranjuju graktanje. Na ulicama Nevade zakonski je zabranjeno jahanje ili šetanje kamila. Ako imate pudlicu, a živite u državi Ilinois, nikako je nemojte voditi u operu, jer ćete i na taj način prekršiti zakon.

U Kanzas Sitiju maloljetnicima je zabranjeno da kupuju gasne pištolje, ali je potpuno legalno da posjeduju sačmarice. U Mičigenu bilo ko stariji od 12 godina može da posjeduje pištolj ako nije počinio neko krivično djelo, dok u Južnoj Karolini morate imati najmanje 18 godina ako želite da igrate fliper.

Na Floridi djeca ne smiju čitati "Harija Potera" bez pismenog odobrenja roditelja, budući da su u knjizi opisani nehrišćanski rituali.

U Karmelu u Njujorku zabranjeno je izaći u javnost ukoliko vam se boja pantalona i jakne ne slažu.

Nijedna žena ne smije da hoda po autoputu u kupaćem kostimu unutar granica države Kentaki ako nema pratnju od najmanje dva naoružana policajca ili ako sama nije naoružana palicom.

U Saveznoj državi Alabami nezakonito je voziti automobil s povezom preko očiju, a u državi Ohajo napiti ribu alkoholom.

Ako žene u Vermontu žele da stave zubnu protezu, za to moraju dobiti pismeno dopuštenje muža, a ako živite u Denveru, ne smijete komšijama da pozajmite usisivač.

Lutkica "Furby"

Američko tržište je 1998. godine preplavila elektronska lutkica "Furby", koja je izgledala kao gremlin koji je u početku ponavljao nekoliko rečenica i s vremenom, "naučio" još par njih. U vojnoj bazi "Fort Meade" u Merilendu, međutim, nisu shvatili da su lutkice programirane, pa su godinu kasnije zabranjene na području vojnog kompleksa, da slučajno ne bi čule neke vojne tajne, pa ih prepričale na nekom drugom mjestu.

Bijeli luk

U rusku Dumu nedavno je zvanično stigao Prijedlog zakona o zaštiti građana od posljedica upotrebe bijelog luka, kojim se predlaže zabrana upotrebe bijelog luka na javnim mjestima, uvođenje centralizovane kontrole proizvodnje i potrošnje bijelog luka i zabranjuje prodaja bijelog luka u neklimatizovanim objektima.

- Jednostavno hoću da pokažem da se Duma nepotrebno bavila usvajanjem zakonskih projekata, "drakonskih" u odnosu na naše građane. To je pokušaj da se našalimo sa nama samima - kazao je poslanik LDPR-a Sergej Ivanov koji je predlagač zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana