ZAKINTOS - ostrvo plaža

Jelena Bjelica
ZAKINTOS - ostrvo plaža

Zakintos je treće po veličini ostrvo u Jonskom moru, ostrvo zelenila, prelijepih, kilometrima dugačkih pješčanih plaža, kamenih uvala i tamnih pećina koje duboko uranjaju u čisto more neobične modre boje, srdačnih i veoma ljubaznih domaćina.

Priroda je Zakintosu podarila idilične pejzaže na sjeveru, istoku i jugu ostrva, a na zapadnoj strani veliki broj morskih pećina, krševitih uvala i strmih litica duž obale.

NAJPOZNATIJA PLAŽA na ostrvu je Navagio sa finim bijelim pijeskom, tirkiznim morem i poznatom olupinom broda, koja je i zaštitni znak Zakintosa. Voda je kristalno plava i čista.

Ostrvo je i najveći prirodni rezervat na Mediteranu jedne vrste morskih kornjača zvane "Caretta caretta", koja na pješčanim plažama na jugu Zakintosa polaže jaja. Da bi se zaštitila legla i opstanak te vrste, područje je postalo nacionalni primorski park.

Zaštitni znak Zakintosa je plaža Zlatnog pijeska. Do nje je moguće stići samo brodićem, jer strme litice iznad nje ne dozvoljavaju pristup s kopna.

LjETOVALIŠTE LAGANAS se nalazi na južnoj obali ostrva, udaljeno osam kilometara od grada Zakintosa. Svoju najveću popularnost duguje lijepim pjeskovitim plažama i noćnom životu. Kao najveće i najdinamičnije ljetovalište na ostrvu, sa plažom dugom skoro pet kilometara i kristalno čistim morem, ujedno i sa mnoštvom noćnih klubova i barova, predstavlja pravi izbor za mlade i one koji se tako osjećaju.

Vodeni sportovi su ograničeni, zato što "Caretta caretta" kornjače koriste određeni dio plaže za polaganje jaja.

KALAMAKI JE MIRNO turističko mjesto sa sadržajima za sve ukuse turista. Nalazi se tri kilometra od Laganasa i pet kilometara od grada Zakintosa.

Ostrvo je pretežno brdovito i ima dosta podzemnih voda, pa samim tim i brojne izvore slatke vode. Zbog toga je ostrvo zeleno, jednim dijelom od maslinjaka, vinograda i limunovog drveća, jednim dijelom od voćnjaka i žitarica, kao i brojnih šuma koje se spuštaju sve do mora.

Među najpoznatijim atrakcijama Zakintosa su definitivno Plave pećine. Pećine se nalaze u oblasti Bijele stijene, a pored interesantnih oblika stijena, poznate su po izrazito plavoj azurnoj vodi čak i na mjestima sa velikom dubinom. Doživljaj je najbolji ujutru kada je svjetlost u pećinama najjača.

RONjENjE JE JEDNA od glavnih zabava na Zakintosu, jer vode ovog divnog ostrva nude odlične uslove i neviđene ljepote. Ova oblast važi za najljepšu i najpogodniju oblast za ronjenje na čitavom Mediteranu. 

Istorija

Zbog svog položaja ostrvo je uvijek bilo na meti osvajača.
Još u najranijim vremenima Zakintos je zajedno sa Kefalonijom bio pod vođstvom Odiseja, kralja Itake. Prema Homeru, ostrvljani su se borili u Trojanskom ratu pod Odisejevom komandom, a 1484. godine Zakintos preuzimaju Mlečani uz obavezu plaćanja turskom sultanu 500 zlatnika godišnje. Za vrijeme njihove vladavine, Zakintos doživljava ekonomski procvat što je vidljivo po arhitekturi.

U sastav Grčke Zakintos konačno ulazi 1864. godine.

**********

Usluga                                                                        Cijena

Aranžman od 11 dana (10 noćenja)                od 600 KM

Vožnja brodom                                                     od 30 KM

Iznajmljivanje pedaline                                 od 10 KM

Noćenje sa doručkom                                          od 40 KM

Porcija suvlakija                                                od 15 KM

Giros                                                                        od 4 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana