Za proslavu mature potrebna cijela plata

M. Miljić, M. Čigoja
Za proslavu mature potrebna cijela plata

"Maturska groznica" ovih dana uveliko trese svaku porodicu koja ima đaka koji proslavlja matursko veče. Za mnoge je matursko veče jedan od najglamuroznijih događaja u životu, pa nastoje da izgledaju elegantno, jedinstveno i savršeno.

Ponuda haljina i muških odijela u Srpskoj pokazuje da su se trgovci potrudili da budućim maturantima olakšaju izbor, a cijene su različite u zavisnosti od kvaliteta, ali i od mjesta na kom se kupuje. Ipak, posljednja žurka sa školskim drugovima maturante će koštati čitavo malo bogatstvo, jer će za haljinu ili odijelo, za proslavu, cipele i ostalo otići gotovo cijela plata roditelja.

Haljine, frizure i šminka

Za matursku haljinu potrebno je izdvojiti najmanje stotinjak maraka, a izbor je veliki. U banjalučkom butiku "Jelena" rekli su da imaju kako kratkih tako i dugih maturskih haljina, a djevojke se, dodaju, odavno raspituju.

- Cijena haljina kreće se od 250 do 450 maraka. Već sada je velika navala jer za 20 dana počinju proslave maturske večeri - rekli su u ovom butiku.

U butiku "Mango" ističu da je već uveliko primjetna navala za maturskim haljinama, a da se cijene kreću od 100 do 250 maraka.

- Pored haljine djevojke obično odmah traže i torbice za koje je potrebno izdvojiti od 20 do 60 maraka - rekli su u "Mangu".

Pored haljine i torbice, potrebno je obezbijediti dodatni novac i za sandale i cipele čija se cijena kreće od 50 maraka, ali i za šminku i frizuru.

U kozmetičkim i frizerskim salonima ističu da šminkanje za maturantkinje košta u prosjeku od 20 do 30 maraka, a za friziranje je potrebno najmanje 30 KM.

Odijela

Mladići treba da izdvoje nešto manje novca od djevojaka.  Za muška odijela potrebno je izdvojiti najmanje 150 maraka. U buticima naglašavaju da imaju odijela u sivoj, crnoj i bež boji. Prodavci dodaju da maturanti cipele  plaćaju od 50 do 150 maraka, ali da ima i onih koji izdvoje mnogo više novca.

Modni stilisti ističu da kako bi se zablistalo na maturskoj večeri treba svakako voditi računa i uskladiti boje haljine sa nijansom sandala i torbe, odnosno odijela i cipela.

Proslava

Odjeća, frizura, šminka i aksesoar predstavljaju samo dio troškova jer maturantima treba obezbijediti i novac za proslavu maturske večeri u restoranima i hotelima, ali i obavezno slikanje za pano i DVD snimak sa zadnje žurke sa kolegama iz škole.

Srednjoškolci u Banjaluci za proslavu maturske večeri u hotelima treba da izdvoje 50 maraka, a u tu cijenu su uračunati večera i dva pića. Roditelji svojim maturantima treba da obezbijede najmanje još toliko novca džeparca za žurku sa drugarima.

Slična situacija je i u ostalim opštinama Srpske gdje se cijena proslave mature u restoranima i hotelima kreće od 40 pa do 60 maraka.

Na ove troškove treba svakako dodati i izradu panoa, koji ostaju za dugo sjećanje srednjoškolcima a koji koštaju od 25 do 35 maraka. Uz to se obično dobija i DVD sa proslave maturske večeri. Učenici obično za ovu cijenu dobijaju i dodatne dvije fotografije, te jednu zajedničku sa proslave maturske večeri. 

Solarijumi

Iako ljekari već dugi niz godina upozoravaju na štetnosti solarijuma, maturantkinje su ovih dana napunile kozmetičke salone koji imaju solarijume za sunčanje kako bi imale što ljepši ten za proslavu. Cijena sunčanja u solarijumima kreće se od 0,50 do jedne marke po minuti.

CIJENE

Haljina                                    od 100 KM

Odijelo                                   od 150 KM

Cipele za djevojke                   od 50 KM

Cipele za muškarce                od 50 KM

Torbica                                   od 20 KM

Šminkanje                              od 20 KM

Friziranje                              od 30 KM

Proslava                                 od 40 KM

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana