Za jedne provokacija, za druge tolerancija

Milenko Kindl
Za jedne provokacija, za druge tolerancija

Plan o izgradnji džamije i muslimanskog centra blizu mjesta gdje je srušen Svjetski trgovački centar 11. septembra 2001. godine, pokrenuo je žustru debatu u SAD i izazvao podjele kako među američkim stanovništvom, tako i među političarima.

Predsjednik SAD Barak Obama podržao je prijedlog o izgradnji džamije:

- Kao građanin i kao predsjednik vjerujem da muslimani imaju ista prava da ispovijedaju svoju vjeru, kao i svi drugi u ovoj državi - rekao je predsjednik SAD na "iftaru", tradicionalnoj večeri u toku muslimanskog posta ramazana, kojoj su prisustvovale diplomate iz islamskih zemalja i članovi američke muslimanske zajednice.

Obama je takođe naglasio potrebu za vjerskom tolerancijom i slobodom vjeroispovijesti.

- Cilj "Al-Kaide" nije islam, to je cjelokupno izobličenje islama. To nisu vjerske vođe, to su teroristi koji ubijaju nedužne ljude, žene i djecu - rekao je američki predsjednik.

Izgradnju islamskog kulturnog centra, samo dva bloka od mjesta gdje su srušene kule bliznakinje, podržao je i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, čija je popularnost, prema rezultatima istraživanja, prvi put u posljednjih pet godina pala ispod 50 odsto.

Toj ideji se, međutim, protive republikanci, kao što su bivši kandidat za potpredsjednika Sara Pejlin.

Amerikanci su, takođe, podijeljeni u vezi s tim pitanjem, na one koji smatraju da to predstavlja provokaciju i izdaju sjećanja na žrtve napada, i one koji misle da vjerski centar i ispovijedanje muslimanske vjere ne treba povezivati sa islamističkim teroristima.

Protivnici te ideje tvrde da se izgradnjom džamije neposredno pored mjesta terorističkog napada 11. septembra 2001. vrijeđa uspomena na žrtve.

Prema nedavno sprovedenoj anketi, 53 odsto ispitanih Njujorčana ne želi džamiju blizu srušenih kula bliznakinja, a 34 odsto podržava realizaciju projekta.

Agencija AP objavila je istraživanje javnog mnjenja, čiji su rezultati pokazali da se skoro 70 odsto Amerikanaca protivi toj ideji, dok je podržava 29 odsto ispitanika.

Građevinska komisija Njujorka je 3. avgusta odbila da starom objektu, koji se nalazi na mjestu planiranom za izgradnju, odobri status istorijskog spomenika, čime je omogućeno rušenje te zgrade i podizanje trinaestospratnog muslimanskog kulturnog kompleksa, vrijednog 100 miliona dolara.

Obama je od dolaska na čelo države nastojao da popravi odnos sa muslimanskim zemljama, čiji su mnogi stanovnici pogođeni "ratom protiv terorizma", koji je poslije napada pokrenuo njegov prethodnik Džordž Buš.

Tokom govora u Kairu u junu prošle godine, Obama je pozvao na novi početak u odnosima između SAD i muslimana, naglasivši da su ekstremisti iskoristili tenzije između muslimana i Zapada i da islam nije dio problema.

Autobusi

Mnoge porodice žrtava pokrenule su kampanju protiv izgradnje džamije i kulturnog centra, a jedan od pokušaja da to spriječe predstavljaju reklame sa pitanjem "Zbog čega tu?", koje krase 26 autobusa u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana