Vrijeme je za egzotiku i pravi modni kič

M. Miljić, M. Čigoja
Vrijeme je za egzotiku i pravi modni kič

Bez obzira na vremenske promjene, česte kiše i zubato sunce koje nas je dočekalo u prvim danima ljeta, vrijeme godišnjih odmora uveliko je počelo. A sa odmorima obavezno idu i "slatke muke", prije svega pripadnica ljepšeg pola, oko izbora odjevnih predmeta prikladnih za plažu.

Visoke temperature, dugi dani i opuštajuće ljetne noći idealna su pozornica za kombinovanje nemogućih boja. Ako je vjerovati modnim stručnjacima, legendarni havajski print opet je in, a vrijeme je za egzotiku i pravi modni kič! Ovogodišnji trendovi ne poznaju klasiku. Dozvoljeni su svi dezeni i oblici kupaćih kostima.

Kupaći kostimi

Odaberite monokini, bikini na jedno rame ili bikinije u stilu 60-ih, 80-ih i nećete pogriješiti. Monokini je naziv za novu vrstu jednodijelnih kupaćih kostima koji će biti hit ove sezone, ali i bikiniji i kupaći kostimi na jedno rame definitivno su nešto u čemu će se naći veći broj žena ovog ljeta. Ne samo da su lijepi nego su i mnogo praktičniji, a opet ultra moderni. Osim bogatstva boja, dezena i materijala od kojih su načinjeni kupaći kostimi, može se naći nekoliko stilova - od 60-ih, preko 80-ih, pa sve do futurističkog stila.

Modni kreator Duško Oraščanin kazao je da su ove godine dozvoljeni svi dezeni i oblici kupaćih kostima.

- S obzirom na to da je ljeto, u modi su kupaći kostimi u svjetlijim bojama. Ipak, za kakav kupaći će se neko opredijeliti, zavisi od ličnih afiniteta - kazao je Oraščanin i dodao da papuče treba da se prilagode kupaćim kostimima, ruksaku ili torbi za plažu.

Oraščanin savjetuje da se koristi bikini jer se čitavo tijelo sunča.

- Jednodijelne varijante kupaćih kostima preporučujem za neke aktivnosti na plaži, kao što je vožnja skutera, sport ili pak neka opuštena šetnja plažom - kazao je Oraščanin.

Nezaobilazan modni dodatak

Za šetnju po plaži, odlazak do kafića, obližnje prodavnice ili pak pijace, modni kreatori ove su godine pripremili mnoštvo prelijepih dodataka koji se mogu obući preko kupaćih kostima. Zaboravite klasični pareo, on je aut. Vrijeme je za prelijepe prozirne tunike, "etno-tribe" nakit te velike i šarene torbe za plažu.

Kada su u pitanju haljine, Oraščanin naglašava da su ove godine hit lepršave, tanke i transparentne haljine zemljanih, žutih, narandžastih i tirkiznih boja, a u modi su haljine za plažu koje sadrže dosta cirkona. 

- U odnosu na modu prethodnog ljeta, modifikovani su krojevi i dezeni - rekao je Oraščanin i dodao da je neizostavan detalj za plažu šešir koji je sve traženiji i moderniji.

Ljetni šeširi oduvijek su modni dodatak koji može stvoriti ili uništiti dobar stil. Baš zbog toga, šešir nije strogo definisan modnim trendovima nego ličnim ukusom. Ipak, svake sezone se izdvoji jedan koji dominira. Ovog ljeta to je panama šešir. Autentični panama šešir izrađen je od slame, ravnog oboda s trakom, ali postoje mnogobrojne varijacije.

Oraščanin naglašava da šešir, pored toga što je potreban kao detalj, ima i svoju upotrebnu vrijednost.

- Šešir štiti kosu i glavu od sunca i visokih temperatura. Doprinosi i samom izgledu kupaćeg kostima, suknje i haljine - istakao je Oraščanin i dodao da plaže sve više podsjećaju na modne piste.

Oraščanin naglašava da prilikom izbora naočara treba da se obrati pažnja na njihov kvalitet i da ne štete vidu.  

Kada je u pitanju cijena, Oraščanin smatra da ne treba odvajati mnogo novca za garderobu koju koristimo samo jednu sezonu.

- Možda kupaći kostim izdrži i dvije, tri sezone, ali se on obično poslije toga više ne nosi. Zato treba biti veoma pažljiv prilikom izdvajanja novca za kupovinu garderobe za more - rekao je Oraščanin.

Glumica Miljka Brđanin-Babić kazala je da se već sprema za ljeto te da obožava odmor na moru.

- Ljudi jedva dočekaju ljeto jer tada mogu laganije da se oblače. Volim da pratim modu, da se lijepo obučem i da se u tome ugodno osjećam - kazala je Brđanin-Babić i dodala da voli dvodijelne kupaće kostime.

Ona je naglasila da je već ove godine nabavila crni kupaći kostim sa šarenim detaljima i geometrijskim oblicima, te da ima u svome ormaru više kupaćih kostima, kako veselih tako i tamnijih boja.

- Kupaći kostim ne treba da bude skup da bih ga kupila, dovoljno je da izgleda dobro i da mi dobro stoji - kazala je Brđanin-Babić i dodala da boravak na plaži ne može da zamisli bez peškira, vode, mlijeka za sunčanje, naočara i knjige uz koju se odmara.

Brđanin-Babić kaže da voli sandale i cipele sa visokim štiklama.

- Haljine su najvažnije ljeti, obožavam da nosim lepršave haljinice, kako duže tako i kraće. U zavisnosti od toga kako se osjećam, tako ih i oblačim - rekla je Brđanin-Babić.

U modi platforma i rimljanke

Lijepo vrijeme je pred nama, što je odlična prilika da prošetate nove sandale. Stručnjaci kažu da, bilo da izaberete jednostavne kožne, lakovane, neke sa cvjetnim dezenom ili one ukrašene srebrnim detaljima, nećete pogriješiti ukoliko imaju platformu. Važno je samo da bude što viša. Rimljanke, kao i različite sandale čiji se kaišići kopčaju ili vezuju oko gležnjeva takođe su izbor za tople dane koji nam predstoje. Žene koje sebe ne mogu zamisliti "na visini", mogu takođe da odahnu. Ravne sandale, idealne za dnevne aktivnosti, mogu dobro izgledati i u nekoj atraktivnoj večernjoj kombinaciji. Od boja su aktuelne uvijek moderna crna, ali i siva, srebrna, zelena, svijetloroze ili boja kože. Za dame koje žele da budu primijećene idealan izbor su vatrenocrvene sandale sa visokom potpeticom.

Modni kreator Davor Sladaković kaže da se ovog ljeta vraća cvjetni print i providni materijal.

- Izlazi se iz faze sivih i tamnih boja i onoga što odslikava hladno vrijeme, a ulazi se u period svjetlijih boja - kazao je Sladaković.

On naglašava da su u modi ovog ljeta izdužene i preplanule noge, visoke i otvorene štikle te platforme.

- Puno je razlike u donosu na modu prošlog ljeta, jer je sve lepršavije, erotičnije, sa puno više boja. Zastupljeni su prirodni materijali koji su providni - kazao je Sladaković.

On je istakao da će ove godine biti u modi i krupni nakit, kako minđuše tako i narukvice.

- U modi je mnogo narukvica svjetlijih boja koje su stavljene na ruku. Ista situacija je i sa minđušama - kazao je Sladaković.

Sunčane naočare

Ove sezone ponovo su zastupljene "makro" varijante naočara. Hit su debeli plastični "retro" okviri, ali istinska novost je povratak "mačkaste" forme. I kvadratne forme naočara, odnosno predimenzionirani oblici ovalnih okvira, vraćaju nas u modnu prošlost prizivajući duh pedesetih ili osamdesetih godina. Metalnih dijelova je malo. Okviri se ponekad oblače u kožu ili dekorišu kristalima ili su naprosto prozirni pa se čini da ih i nema. Najekstravagantniji okviri, često bijeli ili u smjelim kombinacijama jarkih boja, otvaraju prostor nove maštovitosti i individualnosti.

Bez torbe na plažu nikako!

Modni stručnjaci ističu da su ove sezone obavezne vesele boje i interesantni dodaci na torbama. Bez obzira na veličinu, modni poznavaoci insistiraju na veselim, ljetnim bojama i neobičnim dodacima. Tako se ove sezone u prodavnicama mogu naći modeli sa niskama perlica (plastičnih, staklenih ili drvenih), ali i prostirkom za plažu uredno umotanom i prikačenom sa strane.

Kada su dezeni u pitanju, klasični ljetni motivi su uvijek dobrodošli, ali je šteta ne isprobati neku od neobičnijih varijanti animal printa.  Da li je torba platnena, pletena, mekane ili čvrste konstrukcije nije toliko važno, koliko je bitno da nam ručke odgovaraju. 

Ljubičasta, plava - od svjetlijih nijansi sve do teget, neizbježna žuta, vatrenocrvena, vesela narandžasta, zelena i naravno sve nijanse tirkizne boje, prisutne su na ovogodišnjim modelima. U skladu sa afinitetima i potrebama na nama je samo da odaberemo onu torbu koja nam se najviše sviđa.
Cijene torbi i cekera u buticima u Srpskoj se kreću od 15 pa do 80 maraka. Naravno, za one sa malo dubljim džepom prodavci su pripremili i one malo "ekskluzivnije" modele čija cijena prelazi stotinu maraka.

Cijene u RS

U buticima u Srpskoj kazali su da se cijena kupaćih kostima kreće od 30 do 120 maraka.

- Kupaći kostimi veselih boja u naše radnje stigli su već početkom juna. Cijene se razlikuju zbog kvaliteta i marke samog kupaćeg kostima - kazali su u jednom banjalučkom butiku i dodali da je cijena najjeftinijeg kupaćeg kostima 45 maraka, dok imaju i one čija cijena doseže i 120 maraka.

U istoj radnji su dodali da se cijena papuča za plažu kreće od 20 do 35 maraka, torbi za plažu od 20 do 50 maraka, te šešira od 15 do 40 maraka.

Oni koji odluče da kupe naočare kod uličnih prodavaca izdvojiće od deset do 30 maraka, a oni koji odluče da kupe brendirane naočare, moraće da izdvoje od 250 do 450 maraka.

Na banjalučkoj tržnici cijene su nešto niže u odnosu na butike pa se cijena kupaćih kostima kreće od 20 do 35 maraka, šešira od deset do 20, papuča od pet do 15 KM, te peškira za plažu od deset do 25 maraka.

U prodavnicama kozmetičke robe kažu da cijena mlijeka i losiona za sunčanje zavisi od jačine zaštitnog faktora.

- Cijena mlijeka sa slabijim zaštitnim faktorom kreće se od deset do 15 maraka, dok je za ona sa jačim faktorom zaštite potrebno izdvojiti od 20 do 30 maraka - kazali su u kozmetičkim prodavnicama.

Moda i zdravlje

Ljekari upozoravaju da u vrelim ljetnim danima mnogo pažnje treba posvetiti izboru garderobe i obuće. Oni ističu da se ono što je moderno i ono što je zdravo sigurno mogu uskladiti.

- Ljudima svakako savjetujemo da nose lepršavije i prirodne materijale, koji ne pospješuju znojenje. Kada su boje u pitanju, one bi trebalo da budu svjetlije. Odjeća ne treba da bude pripijena uz tijelo i veliki dio kože bi trebalo da bude prekriven zbog UV zračenja - ističu ljekari.

Obavezno je korišćenje kreme protiv UV zračenja.

- One bi trebalo da budu sa minimalnim faktorom dvadeset ili trideset, za djecu i većim. Treba nositi otvorene cipele, po mogućnosti od prirodnih materijala i sa niskim petama, kako bi kičma imala pravilan položaj - preporučuju ljekari.

Nakit

I ove sezone lice je u prvom planu ali, osim bojama mejkapa, možete ga istaći i ogromnim minđušama. Veliki komadi nakita apsolutni su hit na modnim pistama ove sezone. Dizajneri su ih uvrstili u mnoge proljećne i ljetne kolekcije, što svaku kreaciju čini upadljivijom i drugačijom.

Minđuše su napravljene u različitim oblicima, neki modeli izrađeni su sa dosta ukrasa, kristala, kamenja, cirkona, dominiraju i alke u XXXL veličini, kao i modeli u obliku puža, napravljeni od drveta, plastike, zlata, srebra, metala...

Najvažnije je da minđuše uskladite sa stilom i karakterom, kako biste na najbolji način upotpunile vaš šarm. Uz njih ne kombinujte previše nakita i drugih modnih dodataka da ne biste pretjerali, a i one su sasvim dovoljan detalj za kompletan utisak koji ostavljate na druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana